Κόστος κατοικιδίων: Πόσο κοστίζει να έχεις μία γάτα για ένα χρόνο; Αναλυτικά τα χρήματα

By admin 5 Min Read

Η απόφαση να υιοθετήσεις ένα κατοικίδιο, όπως μια γάτα, δεν είναι μόνο ένα βήμα που προσφέρει αγάπη και συντροφιά, αλλά επίσης φέρει και οικονομικές ευθύνες. Ενώ η παρουσία ενός γατιού στο σπίτι μπορεί να φέρει αναρίθμητες χαρές, είναι σημαντικό για τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες να είναι πλήρως ενημερωμένοι για το τι πραγματικά σημαίνει να φροντίζουν ένα τέτοιο ζώο. Από την τροφή και την υγεία έως τα παιχνίδια και τα αξεσουάρ, υπάρχουν διάφορες δαπάνες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Στη συνέχεια, θα αναλύσουμε το ετήσιο κόστος της φροντίδας ενός γατιού, για να βοηθήσουμε τους ενδιαφερόμενους να κατανοήσουν καλύτερα τι περιμένουν.

Πόσα χρήματα χρειάζομαι για μία γάτα το χρόνο;

Τροφή

Μία γάτα χρειάζεται περίπου 2 κιλά ξηρά τροφή το μήνα.   Αγοράζοντας ένα τσουβάλι των 10 kg  μία επώνυμη ποιοτική γατοτροφή μπορεί να κοστίζει  ακόμα και 5 ευρώ το κιλό, ακόμα και λιγότερο.  Φυσικά  ένα σακουλάκι  των 2 κιλών είναι πολύ ακριβότερο. Σε κάθε περίπτωση ανάλογα με την ποιότητα και το είδος της τροφής, θα μπορούσατε να περιμένετε να πληρώσετε από 10-30€ τον μήνα, δηλαδή 120-360€ το χρόνο.

Κουτί άμμου και άμμος

10€ για το κουτί και περίπου 5-10€ το μήνα για την άμμο της, δηλαδή 60-120 € το χρόνο. (την αμμοδόχο την αγοράζεις μία φορά)

Εμβολιασμοί

Μία ετήσια εμβολιαστική σειρά θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 50€.

- Advertisement -

Κτηνίατρος

Ετήσιος έλεγχος και άλλα απρόβλεπτα έξοδα, περίπου 100€.

Περιποίηση

Δεν είναι απαραίτητη καθώς οι γάτες φροντίζουν μόνες τους για αυτό. Από 0- 50€ το χρόνο.

Παιχνίδια και αξεσουάρ

Τα αγοράζεις μία φορά. Όποτε θες μπορείς να αγοράσεις  κατι καινούριο. Από 10- 50€ το χρόνο.

Άλλα έξοδα

(αποπαρασίτωση, κλπ): 10-50€.

Πόσο κοστίζει το χρόνο μία γάτα που ζει μέσα στο σπίτι;

Όταν μια γάτα ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν το κόστος της φροντίδας της. Ένας από τους βασικούς παράγοντες είναι η υγεία της γάτας και οι ανάγκες πρόληψης από διάφορες ασθένειες και παράσιτα.

- Advertisement -

Έχοντας τη γάτα μέσα στο σπίτι, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να εκτεθεί σε εξωτερικά παράσιτα όπως τσιμπούρια, ψύλλους ή να κολλήσει ασθένειες που μεταδίδονται από άλλα ζώα. Ως αποτέλεσμα, ενδεχομένως να μη χρειαστεί ποτέ εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση. Παρόλα αυτά, κάποια βασικά εμβόλια προτείνονται για να προστατεύουν τη γάτα από ορισμένες κοινές ασθένειες, αλλά το συνολικό τους κόστος μπορεί να είναι λιγότερο σε σύγκριση με γάτες που ζουν εξωτερικά ή έχουν πρόσβαση εξωτερικά.

Σχετικά με τις βασικές ανάγκες της γάτας, μια γάτα μπορεί να χρειαστεί ετησίως τουλάχιστον 25 κιλά τροφής. Αναζητώντας προσφορές και οικονομικές επιλογές, μπορεί να βρείτε τροφή για περίπου 75 ευρώ ανά 25 κιλά. Επιπλέον, η άμμος στην αμμοδόχο της είναι ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη στον προϋπολογισμό. Κατά μέσο όρο, το κόστος της άμμου για έναν χρόνο μπορεί να φτάσει τα 60 ευρώ.

Είναι σαφές πως το να έχεις μια γάτα που ζει μόνο μέσα στο σπίτι μπορεί να μειώσει το κόστος της φροντίδας της. Ωστόσο, η αγάπη και η φροντίδα που χρειάζονται για τη φροντίδα της παραμένουν αμείωτες.

- Advertisement -

Το συνολικό κόστος για μία γάτα μέσα στο σπίτι είναι περίπου 135 ευρώ το χρόνο. Κάπου στα 11 ευρώ το μήνα!

Για τη γάτα που ζει μέσα στο σπίτι Θα πρέπει να υπολογιστεί και μία φορά το κόστος στείρωσης γάτας το οποίο εκτιμάται από 40-100 ευρώ.

Συνοψίζοντας, η φροντίδα ενός γατιού είναι μια ευθύνη που υπερβαίνει το απλό κοινό παίξιμο και χάδι. Πίσω από κάθε γατίσιο μουρμούρισμα και κάθε παιχνιδιάρικο άλμα, υπάρχει μια πραγματική οικονομική δέσμευση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Με ετήσια δαπάνη που κυμαίνεται μεταξύ 135-780 ευρώ, είναι ζωτικής σημασίας οι ενδιαφερόμενοι να έχουν μια πραγματική εικόνα του τι σημαίνει οικονομικά η φροντίδα ενός τέτοιου ζώου. Ωστόσο, για πολλούς, τα χαμόγελα, η αγάπη και η συντροφιά που προσφέρει μια γάτα υπερβαίνουν κάθε κόστος. Είναι ένα επενδυτικό κόστος για ανεκτίμητες στιγμές χαράς και αγάπης.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.