Γατοτροφή – Η καλύτερη τροφή για γάτες

Θέλετε η γάτα σας να έχει υγιές δέρμα και λαμπερό τρίχωμα; Ταΐστε την με την καλύτερη γατοτροφή. Εδώ θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε να μάθετε για την τροφή γάτας.

γατοτροφή για γατάκι

Πώς θα βρεις την καλύτερη γατοτροφή;

Κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα ηλεκτρονικό ή ένα φυσικό τοπικό κατάστημα pet shop, βλέπετε αμέτρητες επιλογές για τροφή για γάτες. Όπως η σκυλοτροφή, η γατοτροφή έχει διαφορετικές γεύσεις, θρεπτική αξία και υφή. Εδώ θα συζητήσουμε για όλους τους τύπους τροφών για γάτες, αλλά τα κριτήρια για την καλύτερη γατοτροφή να ξέρετε είναι διαφορετικά για κάθε γάτα και μπορεί να χρειαστεί κάποια έρευνα για να την εντοπίσετε. Εκτός από την τήρηση των βιομηχανικών και κτηνιατρικών προτύπων, είναι επίσης σημαντικό η τροφή της επιλογής σας να ταιριάζει στις ανάγκες της γάτας σας, οι οποίες μπορούν να καθοριστούν από το στάδιο της ζωής της, το επίπεδο δραστηριότητας, την πεπτική της υγεία, τη ράτσα, το αν είναι στειρωμένη ή όχι και τη γενική της ευεξία. Α, και μάλλον θα πρέπει να αναζητήσετε ένα είδος τροφής που η γάτα σας απολαμβάνει πραγματικά να τρώει.

Πρέπει να θυμάστε ότι η γάτα είναι σαρκοφάγο ζώο και είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιλέξετε πλήρη , ισορροπημένη διατροφή η οποία θα ικανοποιήσει τις ανάγκες της. 
Τα κύρια θρεπτικά συστατικά είναι: πρωτεΐνες, λιπαρά, μέταλλα, βιταμίνες και νερό. Χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, ας συζητήσουμε τους κύριους τύπους γατοτροφής.

3 Κύριοι τύποι γατοτροφής

Εάν έχετε ήδη γάτα, πρέπει να έχετε μια ιδέα για τα κύρια είδη γατοτροφών. Αν είστε νέοι ιδιοκτήτες γατών και δε γνωρίζετε πολλά για την καλύτερη γατοτροφή, θα πρέπει να ξέρετε πως αυτό το άρθρο θα βοηθήσει τόσο τους νέους όσο και τους παλιούς ιδιοκτήτες γατών. Η γατοτροφή μπορεί να ταξινομηθεί ανάλογα με την περιεκτικότητά της σε νερό σε 3 βασικές κατηγορίες: ξηρά τροφή όταν το ποσοστό υγρασίας είναι μικρότερο από 14%, υγρή τροφή όταν το ποσοστό υγρασίας είναι μεγαλύτερο από 60% και ημιυγρή τροφή όταν το ποσοστό υγρασίας κυμαίνεται από 15–59%.

1. Ξηρά γατοτροφή

Είναι επίσης γνωστή ως κροκέτα. Είναι η πρώτη προτίμηση πολλών ιδιοκτητών γατών για διάφορους λόγους. Η ξηρή τροφή είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να κρατήσετε μια γάτα χορτασμένη. Η ξηρή γατοτροφή έχει μεγάλη διάρκεια ζωής, πράγμα που σημαίνει ότι μια σακούλα γατοτροφή 20kg μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Σκεφτείτε μόνο ότι μία ενήλικη γάτα στο σπίτι, τρώει περίπου 2 κιλά ξηρά τροφή το μήνα. Το πρόβλημα με την ξηρή γατοτροφή είναι ότι συχνά μπορεί να μην είναι πολύ εύγευστη. Επομένως, οι γάτες μπορεί να γυρίσουν κάποιες φορές τη μύτη τους προς τα πάνω και να την περιφρονήσουν. Για να αντιμετωπίσετε αυτή τη συμπεριφορά, η καλύτερη προσέγγιση είναι να αλλάξετε γεύση ή να αναμιγνύετε ξηρά τροφή με οποιοδήποτε άλλο είδος τροφής.

Το καλό με την ξηρά γατοτροφή είναι ότι μπορείτε να την αφήσετε διαθέσιμη 24 ώρες στο μπωλ. Αν και στο παρελθόν, οι κροκέτες θεωρούνταν διατροφικά μη ισορροπημένη διατροφή,  στις μέρες μας, μπορείτε εύκολα να βρείτε διάφορες μάρκες που παράγουν μια 100% πλήρη τροφή και περιλαμβάνουν γενναίες και ισορροπημένες ποσότητες σε πρωτεΐνη, βιταμίνες, μέταλλα και λιπαρά οξέα. Αυτό το είδος γατοτροφής είναι γενικά ακριβότερο από την απλή κροκέτα συντήρησης. Η ξηρά γατοτροφή υψηλής ποιότητας μπορεί να βοηθήσει τις γάτες να ζήσουν πολλά χρόνια και χωρίς σημαντικά θέματα υγείας.

Τα σακουλάκια που περιέχουν ξηρά γατοτροφή αναφέρουν ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια δόση σε γραμμάρια για τη γάτα σας, κάτι που είναι ανάλογο με το βάρος και την ηλικία της γάτας. Επειδή αν αφήνετε διαθέσιμη την ξηρά γατοτροφή για 24 ώρες είναι εύκολο να ταΐσετε υπερβολικά τη γάτα σας, καλό θα είναι να παρακολουθείτε προσεκτικά την ημερήσια πρόσληψη κροκέτας για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα δεν παίρνει βάρος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Τέλος, εάν ταΐζετε τη γάτα σας με ξηρά τροφή θα πρέπει να φροντίσετε ώστε η γάτα να λαμβάνει αρκετό νερό. Είναι σημαντικό να προωθείται η πρόσληψη νερού, ειδικά για την πρόληψη προβλημάτων του ουροποιητικού. Θα πρέπει πάντα να υπάρχει συνεχής παροχή φρέσκου καθαρού νερού. Καλό είναι να το αλλάζετε σε καθημερινή βάση.

2. Ημιυγρή τροφή για γάτες

Η ημιυγρή τροφή για γάτες είναι μαστιχωτή παρά τραγανή. Είναι ένα μέσο μεταξύ ξηρής και υγρής τροφής για γάτες όσον αφορά τη διάρκεια ζωής και το κόστος. Δεν είναι καλή για γάτες που υποφέρουν από αλλεργίες επειδή περιέχει αρκετά πρόσθετα. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι καλή για την υγεία της γάτας σας.
Δεν θα δείτε μεγάλη ποικιλία από ημιυγρή τροφή για γάτες σε ένα ράφι καθώς η κατηγορία αυτή περιορίζεται κυρίως σε λιχουδιές.

3. Υγρή τροφή για γάτες

Είναι η αγαπημένη επιλογή για τις γάτες. Οι γάτες αγαπούν αυτό το είδος τροφής λόγω της γεύσης και της ευκολοφαγώσιμης φύσης τους. Οι γάτες μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες υγρής γατοτροφής αν τους δοθεί η ευκαιρία. Επομένως, η καλύτερη πρακτική είναι να μην αφήνετε την υγρή γατοτροφή διαθέσιμη συνέχεια. Όταν η γάτα συνεχίζει να τρώει πολύ, μπορεί να  γίνει υπέρβαρη. Η παχυσαρκία στις γάτες μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα άλλα προβλήματα υγείας.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως η υγρή γατοτροφή μαγειρεύται σε υψηλές θερμοκρασίες για αποστείρωση, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από την ξηρά τροφή πριν από το άνοιγμα, αλλά μόλις ανοιχτεί, είναι πιο ευπαθής.
Για το λόγο αυτό, προσφέρετέ την στη γάτα σας και μόλις τελειώσει το γεύμα της μαζέψτε την. Βάλτε κάτι από πάνω όπως αλουμινόχαρτο ή ζελατίνα τροφίμων και βάλτε την στο ψυγείο.

Εάν θέλετε να επιλέξετε υψηλής ποιότητας υγρή γατοτροφή, θα πρέπει να μάθετε να διαβάζετε και να κατανοείτε τις ετικέτες με τα θρεπτιτκά συστατικά! Όσον αφορά το κόστος, η υγρή γατοτροφή είναι μεν πιο φθηνή αναλογικά με την ξηρά γατοτροφή ανά κιλό, αλλά χρειάζεστε περισσότερη ποσότητα αφού πάνω από το 60% είναι νερό. Έτσι η υγρή τροφή είναι πιο ακριβή από την ξηρή σε βάση ανά θερμίδα.

Ποια είναι η καλύτερη γατοτροφή;

2 γάτες που μόλις έφαγαν ξηρά γατοτροφή

Έχουμε συζητήσει τους 3 βασικούς τύπους γατοτροφών. Όπως και η σκυλοτροφή η γατοτροφή έχει το δικό της σύνολο παραμέτρων που καθορίζουν εάν μια μάρκα ή μια σύνθεση είναι διατροφικά πλήρης. Για να θεωρηθεί μία γατοτροφή πλήρης θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 30% πρωτεΐνη σε ξηρή ουσία για γατάκια και 26% για ενήλικες ενώ παράλληλα θα πρέπει να έχει καλές πηγές βιταμινών, μετάλλων, βασικών λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Ως εκ τούτου, η τροφή που παρέχει πλήρη διατροφή στη γάτα σας είναι η καλύτερη γατοτροφή.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε επίσης ότι οι διατροφικές ανάγκες μιας γάτας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής της. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να κάνετε αλλαγές στη διατροφή τους. Για παράδειγμα, τα γατάκια χρειάζονται περισσότερα (σχεδόν διπλά) θρεπτικά συστατικά από τις ενήλικες γάτες. Ομοίως, οι έγκυες γάτες χρειάζονται επίσης περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να παραμείνουν δυνατές ενώ και οι στειρωμένες γάτες απαιτούν άλλο μίγμα συστατικών. Μία ηλικιωμένη γάτα που δεν κινείται πολύ επίσης χρειάζεται ειδική τροφή για να μην πάρει βάρος. Συνεπώς, θα πρέπει κάθε φορα να επιλέξετε τον τύπο γατοτροφής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες της γάτας σας. Για παράδειγμα, όταν η γάτα σας είναι μικρή, αγοράστε τροφή για γατάκια. Όταν μια γάτα ενηλικιωθεί ή γίνει ενός έτους, τότε η διατροφή θα αλλάξει. Αν της κάνετε στείρωση η γατοτροφή για στειρωμένες γάτες είναι μονόδρομος. Μπορείτε πάντα να ζητάτε τη βοήθεια και συμβουλή του κτηνιάτρου.

Μια θεραπευτική δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα εάν η γάτα σας πάσχει από οποιαδήποτε ασθένεια. Αυτό το είδος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και να επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης. Αλλά το θέμα με αυτήν την τροφή για γάτες είναι ότι μπορείτε να την αγοράσετε μόνο όταν τη συνταγογραφήσει ένας κτηνίατρος.

Οι τροφές για γάτες διατίθενται μόνο σε 3 βασικούς τύπους. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι όποιο είδος κι αν επιλέξετε είναι υψηλής ποιότητας. Η ανάγνωση της ετικέτας και της λίστας συστατικών μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τρόφιμα υψηλής ποιότητας. Ελέγξτε τα πρώτα 5 συστατικά του φαγητού. Για παράδειγμα, εάν το πρώτο συστατικό είναι το κρέας, όπως το κοτόπουλο ή το μοσχάρι, σημαίνει ότι το φαγητό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και τροφή υψηλής ποιότητας.

Από την άλλη πλευρά, εάν το πρώτο συστατικό είναι «υποπροϊόντα κρέατος» ή καλαμπόκι, σημαίνει ότι το φαγητό δεν είναι υψηλής ποιότητας. Τέτοια τρόφιμα είναι φθηνά, αλλά μπορεί να αποδειχθούν ακριβά μακροπρόθεσμα, επειδή πιθανά θέματα υγείας θα σας κάνουν να επισκέπτεστε συχνότερα τον κτηνίατρο. Με απλά λόγια, η τροφή για γάτες υψηλής ποιότητας μπορεί να βοηθήσει τη γάτα σας να ζήσει περισσότερο και να είναι ευτυχισμένη.

Πώς να επιλέξετε γατοτροφή;

Οι παρακάτω παράγοντες μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη τροφή για τη γάτα σας.

Το πρόγραμμά σας

Πόσο χρόνο μπορείτε να αφιερώσετε κάθε μέρα στην προετοιμασία του γεύματος της γάτας σας; Εάν έχετε λίγο χρόνο, η καλύτερη επιλογή είναι να ρίξετε ξηρά τροφή στο μπολ. Όπως αναφέραμε νωρίτερα μπορείτε να αφήνετε την ξηρά τροφή 24 ώρες διαθέσιμη, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει διαθέσιμο και πίνει αρκετό νερό. Να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι η γάτα σας δεν πρέπει να τρώει υπερβολική ποσότητα τροφής και να ελέγχετε το βάρος της.

Επίπεδο δραστηριότητας της γάτας σας

Για δραστήριες και ενεργητικές γάτες, μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αλλά και υδατάνθρακες είναι η καλύτερη. Τα γατάκια χρειάζονται περισσότερα  πρωτεΐνες. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες και λιγότερο δραστήριες γάτες  δεν καίνε πολλές θερμίδες, επομένως δεν χρειάζονται διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες.

Το βάρος της γάτας σας

Η διατήρηση του βάρους μιας γάτας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία της. Εάν η γάτα σας χάνει βάρος, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία ή τη διατροφή της  και θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά το ενδεχόμενο αλλαγής τροφής. Το ίδιο και αν τη γάτα σας παίρνει βάρος.  Θα πρέπει να ελαττώσετε την ποσότητα της γατοτροφής ή να μην την αφήνετε διαθέσιμη 24 ώρες.

Τροφικές αλλεργίες

Εάν η γάτα σας υποφέρει από τροφικές αλλεργίες, διαβάστε προσεκτικά τη λίστα συστατικών. Για παράδειγμα, ορισμένες γάτες είναι αλλεργικές στα πουλερικά, οπότε αν η λίστα συστατικών περιλαμβάνει πουλερικά, παραλείψτε αυτή τη γατοτροφή και αναζητήστε άλλη. Μερικές φορές όταν αλλάζετε φαγητό, μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Εάν συμβεί, τότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Προϋπολογισμός

Η καλύτερη πρακτική είναι να αγοράζετε τροφή που είναι εντός του προϋπολογισμού σας. Θα χρειαστεί χρόνος για να βρείτε γατοτροφή υψηλής ποιότητας και εντός του προϋπολογισμού σας. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι στην αγορά υπάρχουν διάφορες φιλικές προς τον προϋπολογισμό επιλογές γατοτροφής.  Η πιο οικονομική λύση είναι να αγοράσετε ένα σακί επώνυμη και πλήρη γατοτροφή 20kg.  Μπορείτε να αγοράσετε μία πολύ καλής ποιότητας τροφή γάτας 20 κιλών και να την μοιραστείτε 2-3 άτομα!  Έτσι θα έχετε πάντα φρέσκια εξαιρετική τροφή για τη γάτα σας και στην πιο οικονομική τιμή της αγοράς.

Συμπέρασμα

Σε αυτό το άρθρο, συζητήσαμε τους κύριους τύπους γατοτροφής. Επιπλέον, αναλύσαμε διάφορους παράγοντες που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιλέξετε την καλύτερη τροφή για γάτες.  Πλέον αφού διαβάσετε αυτό το άρθρο, ίσως μπορείτε να επιλέξετε τη σωστή και υψηλής ποιότητας τροφή για τη γάτα σας.  Μην ξεχνάτε πως στο zoofast.gr σας προσφέρουμε γατοτροφές επωνύμων μάρκων όπως Animonda, Acana, Bosch, Hill’s, Iams, Eukanuba, Royal Canin, Vitakraft, Certech, JRS, Ferplast, Rogz και πολλά άλλα στις καλύτερες τιμές.