Σκυλοτροφή

Η εύρεση της σωστής τροφής σκύλου για τον τετράποδο πιστό σας φίλο μπορεί να είναι ένα πραγματικό ναρκοπέδιο, αλλά μην ανησυχείτε, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να βρείτε την καλύτερη σκυλοτροφή.

σκύλος μπροστά σε μπολ με σκυλοτροφή

Ποιος τύπος σκυλοτροφής είναι καλύτερος – Οδηγός για ιδιοκτήτες σκύλων

Όπως η ανθρώπινη τροφή και η γατοτροφή, οι σκυλοτροφές έχουν επίσης πολλές γεύσεις, μεγέθη, χρώματα και σχήματα. Ως εκ τούτου, γίνεται δύσκολο να επιλέξετε τη σωστή τροφή για τον σκύλο σας. Η καλύτερη πρακτική είναι να επιλέξετε μια σκυλοτροφή που ικανοποιεί τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε τους τύπους τροφής για σκυλιά και ποια συστατικά πρέπει να έχει η σκυλοτροφή. Έτσι, αν δυσκολεύεστε να βρείτε την καλύτερη τροφή σκύλου, μείνετε μαζί μας.

Τύποι σκυλοτροφής

Η σκυλοτροφή διατίθεται σε 5 βασικούς τύπους.

1. Ξηρά τροφή σκύλου – κροκέτα

τροφή σκύλου, σκυλοτροφή σε μπωλ

Η ξηρή τροφή σκύλου είναι το αγαπημένο είδος σκυλοτροφής για τους ιδιοκτήτες σκύλων για διάφορους λόγους.

 • Είναι ο πιο οικονομικός τύπος, ειδικά η σκυλοτροφή 20kg είναι ξεκάθαρα η φθηνότερη επιλογή
 • Διατηρεί τα δόντια του σκύλου σας υγιή
 • Το μάσημα ξηράς τροφής μειώνει τη συσσώρευση πέτρας
 • Διαρκεί πολύ, αποθηκεύεται εύκολα και δεν χρειάζεται ψύξη

Όταν όμως αποφασίσετε να επιλέξετε ξηρά τροφή για τον σκύλο σας, φροντίστε να διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά. Θα πρέπει να ελέγξετε ώστε  να προσφέρετε στο σκύλο σας μία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πλήρη ξηρά τροφή σκύλου.. Ποια συστατικά είναι ασφαλή και απαραίτητα για τον σκύλο; Θα το συζητήσουμε αργότερα σε αυτό το άρθρο.

2. Υγρή τροφή σκύλου – Κονσέρβες σκύλων

Οι κονσέρβες είναι ένα άλλο δημοφιλές είδος τροφής για σκύλους.

 • Μπορεί να είναι ακριβό
 • Έχει μεγάλη διάρκεια ζωής
 • Διατίθεται εύκολα και στα σούπερ μάρκετ

Η υγρή τροφή σκύλου είναι μία υγιεινή σκυλοτροφή, εάν αγοράζετε κάποια επώνυμη μάρκα όπως η Royal Canin, Hill’s, Bozita, Bosch.
Θα πρέπει να ξέρετε πως οι υγρές ή κονσερβοποιημένες τρόφές περιέχουν 75% νερό. Όταν η περιεκτικότητα της τροφής σε νερό είναι υψηλή, αυτόματα σημαίνει ότι θα έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, ο σκύλος θα πρέπει να  καταναλώνει περισσότερη τροφή για να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες. Θυμηθείτε, όλες οι μάρκες υγρών σκυλοτροφών δεν παρέχουν τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και θρεπτικά συστατικά, Ως εκ τουτου, όταν αγοράζετε κονσέρβες βεβαιωθείτε ότι επισημαίνονται ως 100% διατροφικά πλήρης. Στο Zoofast.gr θα βρείτε τις καλύτερες υγρές τροφές σκύλων.

3. Ημι-υγρή τροφή σκύλου ή μαλακή ξηρά τροφή

Μία κατηγορία σκυλοτροφής είναι η ημι-υγρή τροφή για σκύλους ή η μαλακή ξηρά τροφή. Αυτές οι σκυλοτροφές έχουν μεγάλη διαφοροποίηση τόσο ποιοτικά σε θρεπτικά συστατικά, όσο  και στην τιμή  από μάρκα σε μάρκα. Διατίθενται στα καταστήματα Pet shop σε σακουλάκια,  ενώ συχνά μπορεί να έχουν σχήμα μπιφτεκιού ή μπριζόλας.

 • Περιέχουν πολλά τεχνητά χρώματα και αρώματα
 • Δεν προσφέρουν μεγάλη θρεπτική αξία στα σκυλιά

Η ποιοτική μαλακή ξηρά τροφή σκύλου που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά είναι ακριβή  και ελάχιστοι  την προτιμούν ως αποκλειστική  τροφή για το σκύλο τους.  Συνήθως αυτό συμβαίνει σε μικρά σε μέγεθος σκυλιά,  όπου οι ποσότητες που καταναλώνουν είναι και μικρότερες. Ωστόσο, μπορείτε να αγοράσετε χαμηλότερης  τιμής και ποιότητας ημί-υγρή τροφή σκύλου  και να τη δίνετε στον σκύλο σας ως περιστασιακή απόλαυση ή επιβράβευση. Μην το κάνετε καθημερινά και μην αντικαθιστάτε γεύμα ή γεύματα με αυτό. Διαφορετικά, ο σκύλος σας δεν θα λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά  που χρειάζεται στη διατροφή του

4. Σπιτικό Μαγειρεμένο Φαγητό

Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων δεν θέλουν να βασίζονται ούτε στις πιο γνωστές μάρκες σκυλοτροφών και θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της διατροφής του σκύλου τους.  Έτσι καταφεύγουν στο μαγείρεμα. Οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι το σπιτικό φαγητό τους βοηθά να καταλάβουν τι ακριβώς τρώει ο σκύλος τους ενώ πιστεύουν οτι προσφέρουν στο σκυλι την καλύτερη δυνατή επιλογή. Επιπλέον, μπορούν να ανακαλύψουν εάν οι διατροφικές τους ανάγκες ικανοποιούνται ή όχι.
Το να μαγειρεύεις στο σπίτι φαγητό για το σκύλο είναι ακριβό και χρονοβόρο. Ωστόσο, όσοι κάνουν αυτήν την επιπλέον προσπάθεια, το κάνουν με ιδιαίτερη αγάπη και είναι μία διαδικασία η οποία τους παρέχει ηρεμία και τους χαλαρώνει!  Ρύζι, ζυμαρικά, κοτόπουλο, κρέας, συκώτι και κόκκαλα είναι οι πιο συνηθισμένες τροφές για σκύλους για μαγείρεμα στο σπίτι Αν αποφασίσετε να πάτε για σπιτικό φαγητό για τον σκύλο σας, βεβαιωθείτε ότι είναι ισορροπημένο και δεν του λείπουν καθόλου θρεπτικά συστατικά.

5. Ωμά τρόφιμα – BARF

Ωμή σκυλοτροφή

Αυτή η τροφή για σκύλους αποτελείται από ωμό κρέας και κόκκαλα σε ένα ποσοστό περίπου 60%, ενώ δημητριακά,  υδατάνθρακες, φρούτα, λαχανικά και διάφορα άλλα τρόφιμα θα πρέπει να καλύπτουν το υπόλοιπο 40%  ώστε ο σκύλος να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Δεν λειτουργεί καλά για όλα τα σκυλιά, αλλά είναι μια τέλεια δίαιτα για μερικούς σκύλους. Τα σκυλιά έχουν ισχυρά οξέα στομάχου. Επομένως, η ωμή τροφή είναι εύκολο να καταναλωθεί και να χωνέψει. Η καλύτερη προσέγγιση  σε κάθε περίπτωση είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας πριν μεταβείτε σε ωμή τροφή  σκύλου.

Ποια συστατικά έχουν μεγαλύτερη σημασία στις σκυλοτροφές;

συστατικα τροφης σκυλου

Κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα φυσικό ή ηλεκτρονικό pet shop, βλέπετε απεριόριστες επιλογές για σκυλοτροφές. Πριν επιλέξετε οποιαδήποτε σκυλοτροφή, η καλύτερη πρακτική είναι να διαβάσετε την ετικέτα της τροφής. Τα συστατικά της σκυλοτροφής αναγράφονται κατά σειρά βάρους. Για παράδειγμα, τα συστατικά που υπάρχουν στη μεγαλύτερη ποσότητα αναφέρονται στην κορυφή. Τα 5 κορυφαία συστατικά που πρέπει να έχει η σκυλοτροφή είναι:

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη πρέπει να είναι το πρώτο συστατικό στην τροφή των σκύλων γιατί είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μυών και των ιστών τους. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια και το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνη κάθε σκύλου εξαρτάται από την ηλικία, το βάρος,  τη δραστηριότητα και τη ράτσα του. Αν  θέλετε να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας τρώει τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης, επιλέξτε μια τροφή για σκύλους που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες όπως είναι το κοτόπουλο, τα πουλερικά και το βοδινό κρέας.  Μπορείτε επίσης να παράσχετε στο σκύλο σας  επιπλέον γεύματα με τα συγκεκριμένα κρέατα ως βασικά συστατικά.

Υδατάνθρακες και δημητριακά

Εάν ο σκύλος σας δεν έχει αλλεργίες, μπορεί να είναι ένα πολύ ευεργετικό συστατικό. Οι υδατάνθρακες παρέχουν άφθονη ενέργεια. Τα δημητριακά βοηθούν τους σκύλους να αφομοιώσουν την τροφή.

Υγιή Λίπη

Ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων θεωρούν τα λίπη επικίνδυνα για τους σκύλους, αλλά είναι υποχρεωτικά για την πέψη και την καλή λειτουργία των κυττάρων. Τα λίπη βοηθούν τους σκύλους να απορροφούν ορισμένες βιταμίνες. Επιπλέον, τα υγιή λίπη διατηρούν το τρίχωμα του σκύλου σας λαμπερό και υγιές. Τα ωμέγα-3, τα ωμέγα-6, το ελαιόλαδο, το λάδι canola, το ιχθυέλαιο και το λίπος κοτόπουλου είναι υγιή λίπη για σκύλους.

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία ενός σκύλου. Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των νεύρων και των κυττάρων του αίματος. Επιπλέον, βοηθούν στο πεπτικό, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις μεταβολικές διεργασίες. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας. Η βιταμίνη Ε βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου σας.

Μεταλλικά στοιχεία

Είναι το 5ο συστατικό που πρέπει να υπάρχει στην τροφή του σκύλου σας. Μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το μαγγάνιο, το ασβέστιο και το κάλιο είναι σημαντικά για την υγεία του σκύλου.

Συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε στις τροφές για σκύλους

Όλα τα συστατικά της τροφής για σκύλους δεν είναι υγιεινά. Επομένως, θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα συστατικά όπως συντηρητικά, χρωστικές και γλυκαντικές ουσίες.

 • Όταν μιλάμε για συντηρητικά, η προπυλενογλυκόλη χρησιμοποιείται σε τροφές και λιχουδιές για κατοικίδια.
 • Οι βαφές τροφίμων χρησιμοποιούνται σε μάρκες κροκέτας επειδή κάνουν το φαγητό πιο πολύχρωμο και συναρπαστικό.
 • Μερικοί σκύλοι έχουν προβλήματα αλλεργίας, επομένως αποφύγετε τροφές που περιέχουν οποιοδήποτε από τα συστατικά που αναφέρονται παραπάνω.

Αυτά τα πρόσθετα δεν παρέχουν κανένα όφελος για την υγεία για τους σκύλους. Επομένως, πρέπει να αποφεύγονται. Μπορείτε να αγνοήσετε τα συστατικά που αναφέρονται στο κάτω μέρος επειδή δεν υπάρχουν σε αφθονία.

Συμπέρασμα

Σε αυτό το άρθρο, έχουμε συζητήσει τους 5 κύριους τύπους τροφής για σκύλους. Επιπλέον, έχουμε συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε τύπου. Μετά από αυτό, καλύψαμε και τα 5 κορυφαία συστατικά που πρέπει να υπάρχουν στην τροφή του σκύλου σας, οπότε έχετε μία πολύ σφαιρική και ξεκάθαρη εικόνα για να αξιολογήσετε κάθε σκυλοτροφή προτού την αγοράσετε. Σας συνιστούμε όποια σκυλοτροφή κι αν επιλέξετε, να ζητήσετε και τη συμβουλή από τον κτηνίατρό σας.
Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε πως η κακής ποιότητας σκυλοτροφή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στο σκύλο σας.