Πόσα κιλά πρέπει να είναι μια στειρωμένη γάτα

By admin 3 Min Read

Το ιδανικό βάρος μιας στειρωμένης γάτας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ράτσα , η ηλικία, η κληρονομικότητα, το φύλο και τον σκελτό της.

Ράτσα

Ορισμένες φυλές, όπως οι Maine Coon, είναι φυσιολογικά μεγαλύτερες και βαρύτερες σε σύγκριση με άλλες, όπως οι γάτες Σιάμ, που είναι πιο ελαφριές.

Κληρονομικότητα και μέγεθος

Ορισμένες γάτες είναι γενετικά προδιαθεσμένες να είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες σε μέγεθος άρα και σε βάρος.

Το φύλο τους

Συνήθως οι αρσενικές γάτες είναι λίγο μεγαλύτερες άρα και βαρύτερες από τις θηλυκές

- Advertisement -

Ο σκελετός της

Κάποιες γάτες έχουν πιο βαρύ σκελετό, ενώ άλλες έχουν πιο λεπτό.

Γενικά, μια ενήλικη στειρωμένη γάτα μπορεί να ζυγίζειι από 3,5 κιλά έως 6,5 κιλά ή και περισσότερο, ανάλογα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Ωστόσο, το σημαντικότερο από το να επικεντρώνεστε στο βάρος είναι να παρατηρείτε τη σωματική κατάσταση της γάτας.
Η γάτα θα πρέπει να έχει μια καλή σωματοδομή, όπου μπορείτε να αισθάνεστε τα πλευρά της χωρίς πολύ πίεση, αλλά χωρίς να βλέπετε τα πλευρά να προεξέχουν υπερβολικά.

Όταν μιλάμε για το ιδανικό βάρος μιας γάτας, το θέμα είναι αρκετά σχετικό. Οι γάτες, όπως και οι άνθρωποι, έχουν διαφορετικό σωματότυπο η μία από την άλλη και διαφορετικό μεταβολισμό, και αυτό μπορεί να επηρεάζει το πόσο θα πρέπει να ζυγίζουν αλλά και πόσα γραμμάρια ξηράς τροφής πρέπει να τρώνε την ημέρα ώστε να έχουν το φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα κριτήρια που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αξιολογήσουμε αν η γάτα μας βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση:

Πόσα κιλά πρέπει να είναι μια στειρωμένη γάτα

  1. Σωματική κατάσταση: Μπορείτε να τοποθετήσετε τα χέρια σας στα πλευρά της γάτας, με τα δάχτυλα να αγγίζουν ελαφρά. Θα πρέπει να μπορείτε να νιώσετε τα πλευρά της γάτας, αλλά όχι τα οστά της, χωρίς να πιέζετε πολύ.
  2. Προφίλ από πάνω: Όταν κοιτάτε τη γάτα από πάνω, θα πρέπει να βλέπετε μια μικρή εγκοπή στη μέση, ανάμεσα στο στέρνο και τους γοφούς.
  3. Προφίλ από το πλάι: Όταν κοιτάτε τη γάτα από το πλάι, το στομάχι της δεν θα πρέπει να κρέμεται πολύ χαμηλά, αλλά να είναι ελαφρώς σηκωμένο.

Με βάση αυτά τα κριτήρια, αν η γάτα σας φαίνεται πολύ λιπαρή ή πολύ αδύνατη, ίσως χρειάζεται να επανεξετάσετε τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητά της.

- Advertisement -

Το βάρος μιας στειρωμένης γάτας μπορεί να αυξηθεί λόγω των αλλαγών στον μεταβολισμό μετά τη στείρωση. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος της και να διασφαλίζετε ότι παίρνει τη σωστή ποσότητα τροφής.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το αν η γάτα σας είναι υπέρβαρη, υποβαρής ή στο ιδανικό βάρος, ο κτηνίατρός σας είναι ο καλύτερος πηγάζοντας πληροφοριών.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.