Στείρωση γάτας: Γιατί πρέπει να στειρώνουμε τη γάτα μας

By admin 9 Min Read

Στείρωση γάτας: Γιατί πρέπει να στειρώνουμε τη γάτα μας

Οι αρσενικές γάτες μπορεί να είναι επιθετικές και να παρουσιάζουν πολύ ανεπιθύμητες συμπεριφορές που αντιπαθούν οι άνθρωποι, ωστόσο η στείρωση μπορεί να σας βοηθήσει να εξαλείψετε αυτές τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές στη γάτα σας. Ως ιδιοκτήτης γάτας, δεν πρέπει να παραβλέπετε τη σημασία της στείρωσης της γάτας σας.

Γενικά, οι γάτες στειρώνονται για να μειώσουν την επιθετικότητά τους και να τις κάνουν να συμπεριφέρονται με ωραίο και ήρεμο τρόπο. Πολλά άλλα πλεονεκτήματα της στείρωσης περιλαμβάνουν την πρόληψη ασθενειών και την εξάλειψη ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Αν έχετε γάτα και δεν ξέρετε γιατί να τη στειρώσετε, έχετε έρθει στο σωστό σημείο. Ο κτηνίατρός μας για μικρά ζώα συγκέντρωσε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη στείρωση των γατών, συμπεριλαμβανομένου του γιατί πρέπει να στειρώνουμε τη γάτα, γι’ αυτό συνεχίστε να διαβάζετε.

Στείρωση αρσενικής γάτας

Η στείρωση αρσενικής γάτας, επίσης γνωστή ως ευνουχισμός ή ορχιδεκτομή, είναι μια κοινή χειρουργική επέμβαση που εκτελείται σε αρσενικές γάτες σε όλο τον κόσμο. Η στείρωση περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση των όρχεων σε αρσενικές γάτες. Σε μια γάτα χορηγείται γενική αναισθησία κατά τη στείρωση για να κάνει τη διαδικασία ανώδυνη και άνετη για το αιλουροειδές.

- Advertisement -

Ανάλογα με την εμπειρία του κτηνιάτρου και τις διαθέσιμες εγκαταστάσεις, η στείρωση μιας γάτας μπορεί να διαρκέσει από 20 λεπτά έως μία ώρα. Κατά τη στείρωση, γίνονται δύο χειρουργικές τομές στο όσχεο μιας αρσενικής γάτας, μέσω των οποίων οι όρχεις έλκονται και αφαιρούνται.

Στις γάτες, τα χειρουργικά τραύματα αφήνονται ανοιχτά μετά την αφαίρεση των όρχεων, έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται υγρό στο όσχεο και να αποστραγγίζεται. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως η χειρουργική πληγή, επομένως βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας ξεκουράζεται πολύ και τρώει καλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Γιατί πρέπει να στειρώνουμε μια γάτα;

Τα παρακάτω είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα της στείρωσης γατών:

1. Μειώνει την επιθετικότητα

Οι αρσενικές γάτες, ειδικότερα, μπορεί να είναι αρκετά γκρινιάρηδες όταν βρίσκονται υπό την επίδραση ορμονών όπως η τεστοστερόνη, η οποία εκκρίνεται από τους όρχεις. Μειώνοντας τα επίπεδα τεστοστερόνης του σώματος, η στείρωση μπορεί να βοηθήσει τις γάτες να συμπεριφέρονται πιο ήρεμα και φιλικά. Μετά τη στείρωση, η γάτα σας θα ενδιαφέρεται περισσότερο για εσάς και θα θέλει να περνά περισσότερο χρόνο παίζοντας μαζί σας.

2. Έλεγχος πληθυσμού

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα της στείρωσης ενός γάτου είναι ο έλεγχος του πληθυσμού. Εάν έχετε μία αρσενική και πολλές θηλυκές γάτες και θέλετε να μην έχετε γατάκια, θα πρέπει να στειρώσετε το γάτο της ομάδας.
Για να στειρωθούν όλα τα θηλυκά μπορεί να είναι ακριβό. Αντίθετα, η στείρωση ενός αρσενικού θα είναι πιο οικονομική και αποτελεσματική. Όταν μια αρσενική γάτα στειρώνεται, δεν είναι σε θέση να παράγει απογόνους επειδή δεν έχει σπέρμα και η επιθυμία της να ζευγαρώσει με μια θηλυκή γάτα μειώνεται επίσης.

- Advertisement -

3. Αποτρέπει τον ψεκασμό

Ο ψεκασμός είναι μια από τις πιο ανεπιθύμητες συμπεριφορές των αρσενικών γατών. Ο ψεκασμός αναφέρεται στην πράξη μιας αρσενικής γάτας που σημαδεύει την περιοχή της ουρώντας σε διάφορα σημεία σε όλο το σπίτι. Οι αρσενικές γάτες που κρατούνται ως κατοικίδια συχνά εμπλέκονται σε αυτήν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά. Ωστόσο, μια στειρωμένη αρσενική γάτα δεν ψεκάζει αφού δεν νιώθει πλέον την ανάγκη να ζευγαρώσει με θηλυκά και να δημιουργήσει την επικράτειά της.

4. Μειώνει τον κίνδυνο προσβολής ασθενειών

Οι άθικτες αρσενικές γάτες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε γατομαχίες και οι γατομαχίες είναι μία από τις κύριες αιτίες των θανατηφόρων λοιμώξεων από γάτες όπως το FIV. FIV (Ιός ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών), μια λοίμωξη που είναι ανίατη και μπορεί να είναι θανατηφόρα, είναι πολύ πιθανό να προσβληθεί μια αρσενική κατοικίδια γάτα όταν εμπλακεί σε μια μάχη με μια αδέσποτη γάτα.

5. Μειώνει την πιθανότητα περιπλάνησης σε μεγάλες αποστάσεις

Εάν η γάτα σας δραπετεύσει από το σπίτι και δεν επιστρέψει για αρκετές ημέρες, η στείρωση μπορεί να είναι ευεργετική. Οι αρσενικές γάτες ταξιδεύουν συχνά σε μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας θηλυκά, γι’ αυτό και περιστασιακά επιστρέφουν σπίτι μετά από μερικές ημέρες.
Όταν λείπουν από το σπίτι τους, συχνά διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να πέσουν σε τροχαία ατυχήματα και να τσακωθούν με αδέσποτες γάτες και σκύλους, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να τραυματιστούν και να προσβληθούν από ασθένειες.

- Advertisement -

6. Προλαμβάνει τον καρκίνο των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι ένα διαδεδομένο πρόβλημα σε μεγάλης ηλικίας άθικτες αρσενικές γάτες. Ο καρκίνος των όρχεων μπορεί να είναι μια επώδυνη πάθηση που βλάπτει τη γενική υγεία μιας γάτας και μπορεί επίσης να είναι δαπανηρή η θεραπεία. Μπορείτε, ωστόσο, να αποτρέψετε αυτήν την κατάσταση με τη βοήθεια της στείρωσης.

Πότε πρέπει να στειρώνουμε μια γάτα;

Κανονικά, η ακριβής ηλικία στην οποία πρέπει να στειρωθεί μια γάτα δεν μπορεί να προσδιοριστεί, επομένως συνιστάται να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας σχετικά με την ιδανική στιγμή για να στειρωθεί η γάτα σας. Σε γενικές γραμμές, μια γάτα πρέπει να στειρώνεται μεταξύ 4 και 6 μηνών, επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου γίνεται σεξουαλικά ώριμη.

Επειδή η τεστοστερόνη είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη των μυών και των οστών, η πρώιμη στείρωση μπορεί να οδηγήσει σε κακή ανάπτυξη. Η όψιμη στείρωση δεν είναι επίσης πολύ συμφέρουσα, ειδικά εάν ο κύριος στόχος είναι η μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς. Επειδή η στείρωση μιας γάτας αργά στη ζωή της έχει ελάχιστη επίδραση στη συμπεριφορά της.

Κίνδυνοι που συνδέονται με τη στείρωση μιας γάτας

Ακολουθούν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη στείρωση σε γάτες:

1. Δυσανεξία στην αναισθησία

Η δυσανεξία στην αναισθησία είναι μια από τις κύριες ανησυχίες κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για πολλές γάτες. Κατά τη διάρκεια της γενικής αναισθησίας, ο καρδιακός ρυθμός και ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μειωθούν, κάτι που, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να είναι θανατηφόρο. Αν και αυτό είναι ασυνήθιστο.

2. Λοίμωξη

Εάν οι ιδιοκτήτες δεν παρέχουν την κατάλληλη μετεγχειρητική φροντίδα, η μόλυνση μπορεί να αναπτυχθεί στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης. Εάν οι ιδιοκτήτες δεν δώσουν στη γάτα τους τα φάρμακά της και παραλείψουν τις δόσεις, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί.

3. Κακή ανάπτυξη

Επειδή η τεστοστερόνη απαιτείται από το σώμα της γάτας για την ανάπτυξη των οστών και των μυών, η πρώιμη στείρωση μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακά προβλήματα.

4. Ανεπιθύμητη αύξηση βάρους

Ο μεταβολικός ρυθμός μιας στειρωμένης γάτας μειώνεται, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στην παχυσαρκία και στην ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Οι παχύσαρκες γάτες είναι πιο ευαίσθητες σε καρδιαγγειακά προβλήματα και άλλες ασθένειες. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα με μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Στο zoofast.gr θα βρείς την καλύτερη γατοτροφή.

5. Χειρουργικό αιμάτωμα ή οίδημα

Το οίδημα είναι η συσσώρευση υγρού σε μια κοιλότητα, ενώ το αιμάτωμα είναι η συσσώρευση αίματος σε μια κοιλότητα. Όταν οι αρτηρίες δεν απολινωθούν σωστά μετά την επέμβαση, μπορεί αργότερα να αρχίσουν να αιμορραγούν, με αποτέλεσμα αιμάτωμα. Οι τομές που γίνονται μετά τη χειρουργική επέμβαση συνήθως αφήνονται ανοιχτές στις γάτες, αλλά εάν δεν δοθεί επαρκής μετεγχειρητική φροντίδα, μπορεί περιστασιακά να προσκολλώνται μεταξύ τους και να κλείνουν. Όταν οι τομές είναι κλειστές, αρχίζει να δημιουργείται υγρό, με αποτέλεσμα οίδημα. Τόσο το οίδημα όσο και το αιμάτωμα μπορεί να εμφανιστούν ως πρήξιμο γύρω από το όσχεο.

References:

1. International Cat Care. (2019, October 7). Neutering your cat. https://icatcare.org/advice/neutering-your-cat/
2. Neutering a Cat: Everything You Need to Know. (n.d.). Small Door Veterinary. https://www.smalldoorvet.com/learning-center/medical/neutering-cats-everything-you-need-to-know/
3. Neutering in Cats | VCA Animal Hospital. (n.d.). Vca. https://vcahospitals.com/know-your-pet/neutering-in-cats

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.