Οδηγός για αρμονική συμβίωση πολλών γατών

By Σοφία Λαμόρ 5 Min Read

Η γοητεία για αρμονική συμβίωση πολλών γατών μπορεί να φαντάζει δύσκολη, αλλά με λίγη υπομονή και κατανόηση, μπορείτε να κερδίσετε την εύνοια τους και να γίνετε ο αγαπημένος τους φίλος. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

1. Δημιουργήστε ένα άνετο και φιλόξενο περιβάλλον

  • Αφιερώστε χώρο: Βεβαιωθείτε ότι οι γάτες έχουν δικό τους χώρο για να χαλαρώσουν, να παίξουν και να κρυφτούν. Μπορείτε να τοποθετήσετε ξύστρες, κρεβάτια γάτας, ράφια και κρυψώνες σε διάφορα σημεία του σπιτιού.
  • Νερό και φαγητό: Φροντίστε να έχουν πάντα διαθέσιμο φρέσκο νερό και τροφή υψηλής ποιότητας σε ξεχωριστά δοχεία.
  • Καθαριότητα: Διατηρήστε το περιβάλλον καθαρό και τακτοποιημένο, αφαιρώντας τακτικά την άμμο από την αμμοδόχο και καθαρίζοντας τα μπολ φαγητού και νερού.

Δείτε επίσης: Τι σημαίνει όταν η γάτα έρχεται κοντά σου και σου γλείφει το χέρι. 5 λόγοι που θα σας συγκινήσουν βαθιά

2. Αφιερώστε χρόνο για παιχνίδι και χάδια

- Advertisement -
   • Παιχνίδι: Οι γάτες λατρεύουν να παίζουν! Χρησιμοποιήστε διάφορα παιχνίδια, όπως καλάμια με φτερά, μπαλάκια και παιχνίδια με κορδέλα, για να τις διεγείρετε σωματικά και πνευματικά.
   • Χάδια: Αφιερώστε χρόνο για να χαϊδέψετε και να κακομάθετε τις γάτες, δείχνοντάς τους αγάπη και στοργή. Βεβαιωθείτε ότι χαϊδεύετε σε σημεία που τους αρέσουν, όπως κάτω από το πηγούνι και γύρω από τα αυτιά.
   • Σεβασμός: Αφήστε τις γάτες να έρθουν σε εσάς όταν θέλουν χάδια. Μην τις πιέζετε αν δεν φαίνονται να θέλουν.

3. Χρησιμοποιήστε φερομόνες

Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τις γάτες και μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους. Μπορείτε να αγοράσετε συνθετικές φερομόνες σε σπρέι ή διαχύτες για να δημιουργήσετε ένα πιο ήρεμο και χαλαρωτικό περιβάλλον για τις γάτες σας.

4. Υπομονή και κατανόηση

Κάθε γάτα έχει τη δική της προσωπικότητα και προτιμήσεις. Μην απογοητεύεστε αν κάποιες γάτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ζεσταθούν μαζί σας. Να είστε υπομονετικοί και να τις αφήσετε να έρθουν σε εσάς με τον δικό τους ρυθμό.

5. Σεβασμός στα όρια

- Advertisement -

Μην πιέζετε τις γάτες να κάνουν κάτι που δεν θέλουν, όπως να τις σηκώνετε ή να τις αγγίζετε σε σημεία που δεν τους αρέσουν. Αφήστε τις να σας δείξουν πότε είναι έτοιμες για αλληλεπίδραση.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε μια ισχυρή σχέση με πολλές γάτες και να χτίσετε ένα αρμονικό και χαρούμενο περιβάλλον για όλους.

Επιπλέον Συμβουλές

- Advertisement -

Μιλήστε με τις γάτες σας: Μπορεί να φαντάζει παράξενο, αλλά οι γάτες καταλαβαίνουν τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής σας. Μιλήστε τους με ήρεμη και χαρούμενη φωνή και χρησιμοποιήστε απλές φράσεις.

Μάθετε τη γλώσσα του σώματος: Παρατηρήστε τις γάτες σας για να μάθετε πότε νιώθουν χαρούμενες

Επιβραβεύσεις και Θετική Ενίσχυση

 • Ανταμείψτε τις γάτες με λιχουδιές ή παιχνίδι όταν επιδεικνύουν θετική συμπεριφορά προς εσάς. Αυτό θα τις ενθαρρύνει να επαναλάβουν τη συμπεριφορά αυτή.
 • Κάντε τις λιχουδιές διασκεδαστικές: Κρύψτε λιχουδιές σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού για να ενθαρρύνετε την εξερεύνηση και το παιχνίδι. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαδραστικά παιχνίδια τροφίμων που τις κάνουν να δουλέψουν για τις λιχουδιές τους.

Μην Ξεχνάτε την Υγεία

 • Κτηνιατρικός έλεγχος: Ένας τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος θα διασφαλίσει ότι οι γάτες είναι υγιείς και δεν υποφέρουν από κάποιο πρόβλημα υγείας που μπορεί να τις κάνει να είναι πιο επιφυλακτικές ή αποστασιοποιημένες.
 • Καθαρισμός αυτιών και ματιών: Ο απαλός καθαρισμός των αυτιών και των ματιών των γατών σας μπορεί να τις βοηθήσει να νιώσουν πιο άνετα και να ενισχύσει τον δεσμό σας.

Δημιουργήστε θετικές εμπειρίες

 • Βόλτες με λουρί (για εξοικειωμένες γάτες): Αν έχετε εξοικειωμένες γάτες που απολαμβάνουν τον εξωτερικό χώρο, μπορείτε να τις βγάλετε βόλτες με λουρί σε μια ασφαλή περιοχή. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να διεγερθούν πνευματικά, δημιουργώντας θετικές εμπειρίες μαζί σας.
 • Χρήσιμα αντικείμενα: Τοποθετήστε πουλόβερ ή ρουχα  που μυρίζουν σαν εσάς σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Αυτό μπορεί να παρέχει στις γάτες άνεση και μια αίσθηση ασφάλειας όταν δεν είστε κοντά.

Συμβιώστε αρμονικά

 • Σεβαστείτε τον χώρο τους: Μην ενοχλείτε τις γάτες όταν κοιμούνται ή τρώνε. Δώστε τους τον χώρο τους να χαλαρώσουν και να νιώσουν άνετα.
 • Διαχειριστείτε το άγχος: Ορισμένες γάτες μπορεί να είναι πιο αγχωτικές από άλλες. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ήρεμο περιβάλλον και αποφύγετε τις δυνατές μουσικές ή τους απότομους θορύβους. Παίξτε απαλή μουσική ή χρησιμοποιήστε διαχυτές με αρώματα που μπορούν να ηρεμήσουν τις γάτες, όπως η λεβάντα.

Με υπομονή, κατανόηση και εφαρμόζοντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης με πολλές γάτες!

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.