Γιατί οι γάτες έχουν προβλήματα συμπεριφοράς; Πώς να λύσετε τα προβλήματα συμπεριφοράς στις γάτες

By admin 10 Min Read

Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες βιώνουν φόβο, ευχαρίστηση, πείνα, άγχος, απογοήτευση και πολλά άλλα συναισθήματα που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά τους. Αρκετές κοινές συμπεριφορές γατών θεωρούνται ανεπιθύμητες και μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής τόσο των ιδιοκτητών όσο και των κατοικίδιων ζώων τους. Ευτυχώς, πολλές από αυτές τις συμπεριφορές μπορούν να διορθωθούν.

Οι γάτες τείνουν να είναι μυστηριώδεις, οπότε η ανακάλυψη της αιτίας ορισμένων συμπεριφορών των αιλουροειδών μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Για να περιπλέξουμε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, δεν υπάρχει απαραίτητα ένας μόνο λόγος πίσω από μια συγκεκριμένη συμπεριφορά και κάθε γάτα έχει μια ξεχωριστή προσωπικότητα.

Φωνή

Έχετε επιτέλους αποκοιμηθεί, όταν ξαφνικά ακούτε τη γάτα σας να ουρλιάζει και να κλαίει με όλη της τη δύναμη έξω από την πόρτα του υπνοδωματίου σας. Αυτό συμβαίνει συνεχώς με τις γάτες και αυτή η συμπεριφορά μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογική για τη γατούλα σας. Εξάλλου, οι γάτες είναι νυκτόβιες, όπως οι άγριοι συγγενείς τους, οπότε μπορεί να είναι πιο δραστήριες τη νύχτα, ενώ εσείς προσπαθείτε να κοιμηθείτε, αν και μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά.

 1. Το ουρλιαχτό μπορεί να είναι σημάδι γεροντικής ηλικίας στις ηλικιωμένες γάτες.
 2. Κάποιες ράτσες όπως η σιαμέζικη είναι από τη φύση της πιο ομιλητική από άλλες και απλώς θα νιαουρίσει δυνατά για να τραβήξει την προσοχή σας τη νύχτα.
 3. Η γάτα σας μπορεί να βαριέται στη μέση της νύχτας.
 4. Τα νιαουρίσματα και τα ουρλιαχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι σημάδι πόνου. Οι γάτες που κλαίνε ενώ αποβάλλουν στην τουαλέτα συνήθως βιώνουν δυσφορία ή πόνο ενώ προσπαθούν να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν.
 5. Το νιαούρισμα, το κλάμα ή το ουρλιαχτό κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να είναι απλώς συμπεριφορά που αναζητά προσοχή.

Ξύσιμο

Οι γάτες ξύνουν για να σημαδέψουν την περιοχή τους. Αν η γάτα σας ξύνει αντικείμενα που προτιμάτε να μην ξύνει, μπορείτε να ανακατευθύνετε τη συμπεριφορά της παρέχοντας  ονυχοδρόμιο και άλλα παιχνίδια στα οποία η γατούλα σας μπορεί να σκαλίσει τα νύχια της.

- Advertisement -

Μάσημα

Οι γάτες δεν είναι γνωστό ότι είναι τόσο αχόρταγοι μασητές όσο οι σκύλοι. Ωστόσο, μερικές καταφέρνουν ακόμα να κάνουν αρκετή ζημιά με τα δόντια τους. Η συμπεριφορά μάσησης στη γάτα σας μπορεί να οφείλεται σε πλήξη, επιθετικότητα, διατροφική ανεπάρκεια, οδοντοφυΐα στα γατάκια ή σε απογαλακτισμό πολύ μικρής ηλικίας. Μπορεί επίσης να οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι η γάτα σας παίζει ή της αρέσει η υφή ή η γεύση του αντικειμένου.

Προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα

Οι γάτες μπορεί να έχουν διάφορα προβλήματα με το ουροποιητικό σύστημα. Λοιμώξεις, φλεγμονές, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, άγχος, όγκοι και άλλοι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν σε μια γάτα να ουρήσει έξω από το κουτί της, να ψεκάσει ή να μην μπορεί να ουρήσει. Οι συγκρούσεις μεταξύ γατών ή άλλων κατοικίδιων ζώων και οι αλλαγές στο σπίτι (π.χ. οικοδομή, αποχώρηση μελών της οικογένειας, άφιξη νέων μελών της οικογένειας) μπορεί να προκαλέσουν άγχος στις γάτες και να οδηγήσουν επίσης σε προβλήματα με την τουαλέτα.

Επιθετικότητα

Οι γάτες μπορεί να γίνουν επιθετικές απέναντι σε άλλα κατοικίδια ζώα και ανθρώπους και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα συμπεριφοράς. Η επιθετικότητα μπορεί να οφείλεται σε στρες και άγχος ή σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα που προκαλεί πόνο ή ορμονικές αλλαγές στη γάτα.

Ιδεοψυχαναγκαστικό γλείψιμο

Το χρόνιο γλείψιμο στις γάτες προέρχεται συνήθως από πόνο ή από άγχος και στρες. Αν και όλες οι γάτες γλείφονται, το υπερβολικό γλείψιμο μπορεί να είναι σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς καθυστέρηση.

Μια γάτα που πονάει μπορεί να γλείφει μια περιοχή στο σώμα της μέχρι να γίνει άτριχη  – και δεν είναι πάντα στην περιοχή που προκαλεί πόνο. Μια αγχωμένη ή ανήσυχη γάτα μπορεί να γλείφει την κοιλιά της μέχρι να μην έχει τρίχωμα ή να περιποιείται με εμμονή άλλα μέρη του σώματός της

- Advertisement -

Πώς να σταματήσετε τα προβλήματα συμπεριφοράς στις γάτες

Ορισμένα προβλήματα συμπεριφοράς οφείλονται στα ένστικτα της γάτας, αλλά είναι καλύτερο να ξεκινήσετε αποκλείοντας ιατρικά προβλήματα με τον κτηνίατρό σας. Εάν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας είναι άρρωστη ή πονάει, αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα. Συζητήστε για συμπληρώματα, φάρμακα, φερομόνες, ειδικές δίαιτες και άλλα πράγματα που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τις ηλικιωμένες γάτες ή να περιορίσουν το υπερβολικό γλείψιμο.

Μετά από αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε και να αποθαρρύνετε ορισμένες συμπεριφορές, όπως το άλμα στους πάγκους ή να βοηθήσετε τη γάτα σας να ξεπεράσει οποιοδήποτε πρόβλημα αποτελεί την αιτία.

Υπερβολικές φωνές

- Advertisement -

Το να παρέχετε στη γάτα σας κάτι που να την απασχολεί όσο εσείς κοιμάστε, μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή του νυχτερινού ουρλιαχτού. Θα μπορούσατε επίσης να της παρέχετε περισσότερη άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είναι λιγότερο δραστήρια τη νύχτα.

Η γάτα σας μπορεί να ουρλιάζει όταν θέλει φαγητό, να βγει έξω ή να τη χαϊδέψουν.
Η ανταπόκριση που θα δώσετε στη γάτα σας (π.χ. αν ενδώσετε στην απαίτησή της για μια λιχουδιά) θα την εκπαιδεύσει να συνεχίσει να κάνει αυτές τις φωνές για να πάρει αυτό που θέλει.

Ανεπιθύμητο ξύσιμο

Δελεάστε τη γάτα σας να χρησιμοποιήσει ένα ονυχοδρόμιο  τοποθετώντας το μπροστά από τα αντικείμενα που δεν θέλετε να ξύσει. Σε ορισμένες γάτες αρέσουν ορισμένα υφάσματα και υλικά περισσότερο από άλλες, οπότε ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε διάφορες ξύστρες που προσφέρουν διάφορες υφές. Αν η γάτα σας δεν συμπαθεί το σημερινό της ονυχοδρόμιο, δοκιμάστε ένα από χαλί, σχοινί ή κυματοειδές χαρτόνι.

Προβληματικό μάσημα

Εάν το μάσημα της γάτας σας αποτελεί πρόβλημα, αναζητήστε την αιτία για να βρείτε λύση:

 • Βεβαιωθείτε ότι ταΐζετε τη γάτα σας με μια διατροφικά πλήρη τροφή
 • Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να εξαλείψετε τυχόν οδοντιατρικές ανησυχίες.
 • Διερευνήστε το ενδεχόμενο η γάτα σας να βγάζει την επιθετικότητά της στο αντικείμενο που μασάει. Προϊόντα που αποσκοπούν στη μείωση του στρες και του άγχους, όπως φερομόνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς.
 • Αν η γάτα σας βαριέται, παρέχετε της ασφαλή παιχνίδια για να παίζει.
 • Για επίμονες γάτες που προσπαθούν να μασήσουν πράγματα που δεν θα έπρεπε, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα πικρό σπρέι ως αποτρεπτικό.
 • Μπορείτε επίσης να καλύψετε μικρά και επικίνδυνα αντικείμενα, όπως ηλεκτρικά καλώδια, με πλαστικό περίβλημα.

Θέματα που αφορούν το κουτί της άμμου

Αν εντοπίσετε τη γάτα σας να ζορίζεται ή να μην μπορεί να ουρήσει, χρειάζεται άμεση κτηνιατρική φροντίδα. Η ειδική άμμος, οι δίαιτες, οι φερομόνες, τα συμπληρώματα και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στα προβλήματα συμπεριφοράς της γάτας σας στην ούρηση. Όταν οι ιατρικοί λόγοι έχουν αποκλειστεί, τότε συχνά πρόκειται για ένα πρόβλημα συμπεριφοράς που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Βεβαιωθείτε ότι το κουτί της άμμου δεν είναι ποτέ βρώμικο, επειδή οι γάτες είναι απαιτητικές με τις τουαλέτες τους.
Η ύπαρξη πολύ λίγων κουτιών άμμου μπορεί επίσης να αποτελεί πρόβλημα. Ο γενικός κανόνας είναι να έχετε τουλάχιστον ένα κουτί για κάθε γάτα και τουλάχιστον ένα κουτί σε κάθε όροφο. Για παράδειγμα, ένα νοικοκυριό με μία γάτα θα πρέπει να έχει δύο κουτιά, ένα σπίτι με δύο γάτες θα πρέπει να έχει τρία κ.ο.κ.
Μπορεί να μην αρέσει στη γάτα σας ο τύπος της άμμου που χρησιμοποιείτε ή να είναι πολύ βαθιά στο κουτί. Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε λιγότερη ποσότητα, να αλλάξετε σε αρωματική άμμο ή μια διαφορετική μάρκα ή να χρησιμοποιήσετε μια εναλλακτική λύση αντί των συνηθισμένων αργιλικών άμμων.

Αναζητήστε και προσπαθήστε να εξαλείψετε πιθανούς στρεσογόνους παράγοντες γύρω από το σπίτι. Για παράδειγμα, όταν μια γάτα εσωτερικού χώρου αγχώνεται όταν βλέπει, ακούει ή ακόμη και αισθάνεται μια γάτα έξω από το παράθυρο, μπορείτε να κλείσετε τις κουρτίνες.

Επιθετική συμπεριφορά

Παρατηρήστε τη γάτα σας για τυχόν εναύσματα που την κάνουν να γίνεται επιθετική. Αν μπορείτε να καταλάβετε ποιο είναι το έναυσμα και να το εξαλείψετε, αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την επιθετική συμπεριφορά.

Αρκετά συχνά, η γάτα σας μπορεί να πρέπει να μάθει να ζει με το έναυσμα. Και πάλι, οι φερομόνες, τα συμπληρώματα, τα φάρμακα και οι ειδικές δίαιτες μπορεί να βοηθήσουν. Μπορείτε επίσης να δώσετε στη γάτα σας άλλα πράγματα για να εστιάσει την ενέργειά της, όπως παιχνίδια που προκαλούν άσκηση. Δοκιμάστε και άλλες απλές λύσεις, όπως η τοποθέτηση διαχωριστικών ανάμεσα στα μπολ με το φαγητό και τα κουτιά της άμμου.

 

 

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.