Γιατί η γάτα κάνει την ανάγκη της εκτός αμμολεκάνης

By admin 6 Min Read

Οι γάτες είναι γνωστές για την ανεξαρτησία τους αλλά και την αγάπη τους στην καθημερινή ρουτίνα. Συχνά ωστόσο ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες και η συμπεριφορά τους είναι αντικείμενο έρευνας και παρατήρησης, με μερικά από τα φαινόμενα που παρουσιάζουν να προκαλούν απορία ή ακόμη και ανησυχία στους ιδιοκτήτες τους. Ένα τέτοιο φαινόμενο είναι η προτίμηση που δείχνουν κάποιες γάτες να κάνουν την ανάγκη τους εκτός της αμμολεκάνης.

Η εν λόγω συμπεριφορά είναι πολύπλοκη και μπορεί να έχει πολλές εκδοχές και ερμηνείες. Αν και μπορεί να φαίνεται απλώς ως μια στιγμιαία απόφαση, πίσω από αυτή την επιλογή μπορεί να κρύβεται ένα πολύπλοκο σύνολο συναισθημάτων, προτιμήσεων και καταστάσεων που καθοδηγούν τη γάτα μας να λερώνει έξω από την άμμο της.

Υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι που μια γάτα μπορεί να κάνει την ανάγκη της εκτός αμμολεκάνης. Αντιμετωπίζοντας αυτό το πρόβλημα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες. Εδώ είναι μερικοί πιθανοί λόγοι:

Θέση της αμμολεκάνης

Αν η αμμολεκάνη βρίσκεται σε μια περιοχή που η γάτα βρίσκει απειλητική ή δυσάρεστη, μπορεί να αποφύγει να τη χρησιμοποιήσει. Πιστέψτε το ή όχι, οι γάτες δίνουν σημασία στο πού κάνουν την ανάγκη τους. Εάν η γάτα σας δεν αρέσει η αμμολεκάνη της, μπορεί να αρχίσει να κάνει στο πάτωμα αντί γι’ αυτό. Έχουν προτιμήσεις όσον αφορά την ίδια την αμμολεκάνη, την τοποθεσία και την άμμο που υπάρχει μέσα σε αυτή. Εάν η γάτα σας δεν αρέσει η αμμολεκάνη, είναι πολύ πιθανό να κατουρήσει εκτός αυτής, καθώς και να τη χρησιμοποιήσει ανεπαρκώς.

- Advertisement -

Καθαριότητα της αμμολεκάνης

Αν η αμμολεκάνη είναι βρώμικη, η γάτα μπορεί να αισθάνεται ανασφάλεια ή αντιπάθεια να τη χρησιμοποιήσει. Οι γάτες είναι πολύ καθαρές και μπορεί να αποφύγουν μια βρώμικη αμμολεκάνη. Εάν η αμμολεκάνη της γάτας σας είναι πολύ γεμάτη, δεν θέλει να μπει μέσα, καθώς αυτό μπορεί να είναι μια δυσάρεστη εμπειρία για εκείνη. Συνιστάται να καθαρίζετε την αμμολεκάνη της γάτας κάθε μέρα τουλάχιστον μία φορά, αλλά μερικές γάτες μπορεί να προτιμούν να καθαρίζετε την αμμολεκάνη τους έως και τρεις φορές την ημέρα και να ανανεώνετε συχνά την άμμο τους.

Τύπος άμμου

Η επιλογή της άμμου μπορεί να έχει επίδραση. Κάποιες γάτες έχουν πολύ συγκεκριμένες προτιμήσεις σχετικά με τον τύπο της άμμου. Εάν η αμμολεκάνη της γάτας σας είναι καθαρή και αυτή κάνει και τις δύο ανάγκες της εκτός αυτής, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε μια νέα αμμολεκάνη ή να δοκιμάσετε νέα άμμο. Ωστόσο, αν το πρόβλημα συνεχίσει, ίσως δεν είναι η αμμολεκάνη που προκαλεί το πρόβλημα και θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα.

Υγεία

Τα προβλήματα υγείας μπορούν να επηρεάσουν την τακτική συμπεριφορά της γάτας στην ανάγκη της. Για παράδειγμα, τα προβλήματα πέψης μπορεί να κάνουν δύσκολη και πονερή την διαδικασία, ενώ οι ασθένειες που έρχονται με την ηλικία μπορούν να επηρεάσουν την κινητικότητα και τη νοητική λειτουργία της γάτας. Άλλα προβλήματα υγείας όπως η δυσκοιλιότητα μπορεί να καταστήσουν ξαφνική την ανάγκη της γάτας, δυσκολεύοντας την πρόσβαση στην αμμολεκάνη εγκαίρως.
Αν ανησυχείτε για αυτό, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Άγχος και στρες

Όπως και τα προβλήματα υγείας, έτσι και ο στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας. Οι γάτες αντιλαμβάνονται τον στρες διαφορετικά από τους ανθρώπους, και κάτι που δεν είναι στρεσογόνο για έναν άνθρωπο μπορεί να είναι για τον τετράποδο σύντροφό του. Κάθε αλλαγή, από μια μετακόμιση σε νέο σπίτι μέχρι την προσθήκη ενός νέου κατοικίδιου ή ενός μωρού, μπορεί να προκαλέσει στρες στη γάτα.

Φόβος

Ο φόβος είναι παρόμοιος με τον στρες, και μπορεί να κάνει τις γάτες να κάνουν τις ανάγκες τους εκτός της αμμολεκάνης. Ωστόσο, ο φόβος είναι προσωρινός, ενώ ο στρες είναι μακροχρόνιος. Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει φόβο στη γάτα σας, συμπεριλαμβανομένων των θορύβων και των ξένων, το οποίο μπορεί να την κάνει να κάνει την ανάγκη της εκτός της αμμολεκάνης. Αυτή η αντίδραση φόβου συμβαίνει συνήθως σε νεότερες γάτες, αλλά και οι πιο ηλικιωμένες γάτες μπορεί να κάνουν σε περίεργα μέρη όταν φοβούνται.

- Advertisement -

Εάν μπορείτε να βρείτε τι τρομάζει τη γάτα σας, μπορείτε να την εμποδίσετε να κάνει εκτός της αμμολεκάνης. Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η αμμολεκάνη τους βρίσκεται σε ένα ήσυχο και ιδιωτικό χώρο, όπου μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς.

Αριθμός αμμολεκανών

Εάν έχετε πολλές γάτες, πρέπει να έχετε μια αμμολεκάνη για κάθε γάτα, καθώς οι γάτες δεν θέλουν να μοιράζονται με άλλες γάτες. Το να έχετε πολύ λίγες αμμολεκάνες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην τουαλέτα και να καταλήξετε με μια γάτα που κάνει την ανάγκη της εκτός της αμμολεκάνης. Ένας καλλος κανόνας είναι να έχετε μια αμμολεκάνη ανά γάτα πλέον μίας επιπλέον.

Άλλα ζητήματα

Μερικές φορές, η γάτα μπορεί να το κάνει αυτό ως μέρος μιας συμπεριφορικής διαταραχής ή ως ένας τρόπος να σας πει κάτι.

- Advertisement -

Σε γενικές γραμμές, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του κατουρήματος εκτός της αμμολεκάνης απαιτεί κατανόηση των συμπεριφορών της γάτας και της φυσιολογίας της, καθώς και προσοχή στις ανάγκες και τις προτιμήσεις της. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά της γάτας και να απευθυνθείτε σε έναν κτηνίατρο ή ειδικό σε συμπεριφορά ζώων αν αυτό παραμένει πρόβλημα.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Πώς να σταματήσω τη γάτα μου από το να κάνει την ανάγκη της εκτός της αμμολεκάνης

Leave your vote

-1 Points
Upvote Downvote
Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.