Γάτα μόνη στο σπίτι: 10 πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε

By admin 10 Min Read

Το πιθανότερο είναι ότι δεν το σκέφτεστε και πολύ όταν αφήνετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι λόγω μιας μακράς εργάσιμης ημέρας ή ακόμη και μιας εκδρομής το Σαββατοκύριακο.

Παρόλο που οι γάτες μπορεί να είναι πιο έτοιμες από τους σκύλους τους για να αντέξουν ένα μεγάλο διάστημα μοναξιάς, είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές τους να ανταπεξέλθουν. Οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα και αντιλαμβάνονται όταν λείπετε.

Πόσο καιρό λοιπόν μπορείτε να αφήσετε μια γάτα μόνη της και τι χρειάζεται η δική σας όσο λείπετε;

Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να αφήνετε τις γάτες μόνες τους, συμπεριλαμβανομένων δέκα πραγμάτων που δεν πρέπει να κάνετε πριν φύγετε και τι πρέπει να κάνετε αντ’ αυτού, προκειμένου να προετοιμάσετε τη γάτα σας για επιτυχία.

Οι γάτες νιώθουν μοναξιά;

- Advertisement -

Ναι. Οι γάτες μπορούν και συχνά νιώθουν μοναξιά όταν οι κηδεμόνες τους λείπουν για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Οι γάτες δεν είναι ούτε κατά διάνοια τόσο ανεξάρτητες όσο ιστορικά πιστεύουν οι άνθρωποι ότι είναι.

Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι γάτες συνδέονται με τους ιδιοκτήτες τους. Αισθάνονται πιο ασφαλείς και σίγουρες όταν οι γονείς των κατοικίδιων ζώων τους είναι κοντά και μπορεί ακόμη και να βιώνουν άγχος και ανησυχία που σχετίζεται με τον αποχωρισμό όταν λείπετε.

Η σοβαρή μοναξιά ή το άγχος αποχωρισμού της γάτας μπορεί να προκαλέσει ακαθαρσίες στο σπίτι ή άλλες αλλαγές στη συμπεριφορά ως απάντηση στο στρες

Η πλήξη μπορεί να είναι ένα άλλο πρόβλημα για τις γάτες και τα γατάκια είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτό. Χωρίς να έχει τίποτα να κάνει και χωρίς παρέα όλη μέρα, μια γάτα που βαριέται μπορεί να βρει τους δικούς της τρόπους να διασκεδάσει, από το να χτυπάει ένα ρολό χαρτί τουαλέτας μέχρι να καταστρέφει τα φυτά του σπιτιού σας.

Για να κρατήσετε τη γάτα σας μακριά από προβλήματα και χωρίς άγχος, είναι βασικό να γνωρίζετε πόσος χρόνος είναι πολύς όταν πρόκειται να αφήνετε τις γάτες μόνες τους.

- Advertisement -

Πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε μια γάτα μόνη της;

Κάθε γάτα είναι μοναδική, αλλά οι περισσότερες υγιείς ενήλικες γάτες είναι μια χαρά να μείνουν μόνες τους για το μέσο όρο των οκτώ ωρών της εργάσιμης ημέρας. Ωστόσο, αν λείπετε τακτικά για 10 έως 12 ώρες την ημέρα και δεν έχετε πολύ χρόνο να περάσετε με τη γάτα σας όταν είστε στο σπίτι, η γάτα σας μπορεί να χρειάζεται συμπληρωματική φροντίδα.

Όταν ταξιδεύετε, βεβαιωθείτε ότι κάποιος μπορεί να ελέγχει τη γάτα σας κάθε μέρα για να γεμίζει το φαγητό και το νερό, να κσθαρίζει το κουτί της άμμου. Μπορειτε να προσλαβετε pet sitter αν είναι δυνατόν, καθώς είναι συνήθως πιο υπεύθυνοι και προετοιμασμένοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

- Advertisement -

Τι να μην κάνετε όταν αφήνετε τη γάτα σας μόνη της

Όταν αφήνετε τις γάτες μόνες τους στο σπίτι, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι αισθάνονται άνετα και άνετα. Μερικές φορές, όμως, η λίστα ελέγχου που κάνετε πριν από ένα ταξίδι μπορεί στην πραγματικότητα να δημιουργήσει στη γάτα σας αυξημένο στρες και άγχος.

Με αυτό το σκεπτικό, παρακάτω θα βρείτε δέκα πράγματα που πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε όταν αφήνετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι και τι να κάνετε αντ’ αυτού.

1. Μην αμελήσετε να κανονίσετε μια Pet Sitter

Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε τη γάτα σας να “ξεσαλώσει” επειδή πρόκειται μόνο για ένα ταξίδι του Σαββατοκύριακου ή επειδή φαίνεται μια χαρά όταν γυρίζετε αργά από τη δουλειά. Όμως, για την ηρεμία σας και την ευημερία της γάτας σας, θα πρέπει να προσλάβετε έναν pet sitter.
 

2. Μην ξεχνάτε να καθαρίζετε το κουτί της άμμου

Είναι απλό: Κανείς δεν θέλει να χρησιμοποιεί μια βρώμικη τουαλέτα. Όταν λείπετε, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται μια στρεσαρισμένη γάτα είναι ένα βρώμικο κουτί άμμου, καθώς μπορεί να αποτελέσει άλλη μια αιτία άγχους.

Η λύση: Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει το κουτί της γάτας σας πριν φύγετε και δώστε εντολή στον φροντιστή σας να σκουπίζει το κουτί καθημερινά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό ή αν λείπετε συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα, τοποθετήστε ένα ή δύο επιπλέον κουτιά στο σπίτι.

3. Μην απομακρύνετε τα παιχνίδια

Είναι δελεαστικό να απομακρύνετε τα πάντα πριν αφήσετε τη γάτα σας μόνη της, επειδή είναι ωραίο να επιστρέφετε σε ένα καθαρό σπίτι. Αλλά η γάτα σας χρειάζεται ευκαιρίες για εμπλουτισμό όσο λείπετε -μια γάτα που βαριέται θα βρει μόνη της πηγές ψυχαγωγίας, αν χρειαστεί.

Τι να κάνετε: Αφήστε έξω μερικά παιχνίδια που ξέρετε ότι θα ενθουσιάσουν τις γάτες σας και τοποθετήστε τα σε σημεία που επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε επίσης να δώσετε εντολή στον Pet sitter σας να κάνει διαδραστικά παιχνίδια με τις γάτες σας όσο λείπετε για να βεβαιωθείτε ότι θα έχουν κάποια άσκηση

4. Μην κλείσετε το AC ή τη ζέστη

Αν και δεν πειράζει να αφήνετε το σπίτι λίγους βαθμούς πιο ζεστό ή πιο δροσερό από το συνηθισμένο, οι γάτες εσωτερικού χώρου είναι συνηθισμένες στον έλεγχο του κλίματος, γι’ αυτό επιδιώξτε να διατηρείτε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας σε ένα άνετο εύρος.

5. Μην κλείνετε τα πατζούρια

Για πολλές γάτες, να κοιτάζουν από το παράθυρο μπορεί να είναι μια ατελείωτη πηγή ψυχαγωγίας . Εάν η γάτα σας λατρεύει να κοιτάει τη θεα ή τα πουλιά ή να απολαμβάνει το φως του ήλιου, αφήστε τα πατζούρια ανοιχτά προς όφελός της.

6. Μην κλείνετε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο

Ορισμένες γάτες απολαμβάνουν να βλέπουν τηλεόραση και άλλες μπορεί να βρίσκουν παρηγοριά στο να ακούν χαλαρωτική κλασική μουσική ή ραδιόφωνο ομιλίας όσο λείπετε.

Για μια γάτα που αγχώνεται εύκολα, λίγη ψυχαγωγία -αν και σε αρκετά χαμηλή ένταση- μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί το άγχος της μέχρι να επιστρέψετε ή να έρθει κάποιος νταντά.

7. Μην αφήνετε το φαγητό σε έναν μεγάλο σωρό

Φυσικά, θέλετε η γάτα σας να έχει πρόσβαση σε άφθονη θρεπτική τροφή όσο λείπετε. Αλλά αν στοιβάζετε στο μπολ της γάτας σας φαγητό για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο, μπορεί να υπερφαγωθεί και να αρρωστήσει ή να ξεμείνει από φαγητό την τελευταία ημέρα του ταξιδιού σας.

Αντ’ αυτού, βάλτε τον φροντιστή σας να την ταΐζει σύμφωνα με το κανονικό της πρόγραμμα και μοιράστε τα σνακ σε πολλά παιχνίδια φαγητού και κρυψώνες. Ένα είδος “κυνηγιού θησαυρού” θα κρατήσει τη γάτα σας απασχολημένη και θα διασφαλίσει ότι δεν θα το παρακάνει ούτε σε μία συνεδρίαση.

8. Μην αλλάζετε τη ρουτίνα της γάτας σας

Ακριβώς όπως εσείς αγαπάτε το πρωινό σας φλιτζάνι καφέ και το μεσημεριανό σας διάλειμμα, οι γάτες ευδοκιμούν στην προβλεψιμότητα και τη ρουτίνα. Αν η γάτα σας τείνει να είναι αγχωμένη, προσπαθήστε να βρείτε μια pet sitter που να μπορεί να τηρεί την κανονική της ρουτίνα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Για παράδειγμα, αν η γάτα σας ταΐζεται τρεις φορές την ημέρα, βεβαιωθείτε ότι αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει. Εδώ, μια αυτόματη ταΐστρα μπορεί να είναι χρήσιμη, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο pet sitter σας έρχεται να ελέγχει τις γάτες σας, να παίζει μαζί τους και να καθαρίζει το κουτί της άμμου σύμφωνα με ένα καθορισμένο πρόγραμμα κάθε μέρα.

9. Αν μπορείτε να την προσέχετε σπίτι μη την πάτε σε ενοδοχείο ζώων

Να θυμάστε: Μερικές φορές, η φιλοξενία της γάτας σας σε κυνοκομείο είναι η καλύτερη επιλογή, ιδίως αν έχει κάποια πάθηση που απαιτεί τακτική φαρμακευτική αγωγή ή παρακολούθηση. Εάν πρόκειται να λείψετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός ξενοδοχείου για γάτες προκειμένου να διασφαλίσετε ότι η γάτα σας έχει την κοινωνική αλληλεπίδραση που χρειάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Τούτου λεχθέντος, οι περισσότερες γάτες είναι κατανοητά πιο ευτυχισμένες και πιο άνετες στο δικό τους σπίτι, περιτριγυρισμένες από οικείες μυρωδιές, παιχνίδια και σημεία παρέας. Τελικά, το αν θα φιλοξενήσετε τη γάτα σας ή θα την κρατήσετε στο σπίτι είναι μια προσωπική απόφαση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε σταθμίσει τις κοινωνικές και σωματικές ανάγκες της γάτας σας και τη διάρκεια της απουσίας σας πριν προσλάβετε έναν pet sitter ή φιλοξενήσετε τη γάτα σας.

10. Μην πανικοβάλλεστε

Μια αγχωμένη γάτα δεν είναι διασκεδαστική, αλλά ούτε και ένας αγχωμένος γονιός κατοικίδιου ζώου. Να θυμάστε: Η γάτα σας πιθανότατα θα είναι μια χαρά όσο θα λείπετε, και το να την αφήσετε σε ένα εμπλουτισμένο περιβάλλον και με έναν επαγγελματία pet sitter ή boarder είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε καλά χέρια όσο λείπετε.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.