Καρκίνος στα σκυλιά: Συμπτώματα διάγνωση θεραπεία

By admin 4 Min Read

Η λέξη που φοβίζει περισσότερο τους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων είναι ο καρκίνος. Προκαλεί ένα κύμα φόβου, συνειδητοποιώντας ότι το αγαπημένο τους σκυλί είναι άρρωστο. Τα σκυλιά μπορούν να αναπτύξουν καρκίνο ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, αλλά είναι πιο ευάλωτα στην ασθένεια αυτή όταν φτάνουν στη μεσαία ηλικία. Ο καρκίνος είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ηλικιωμένα σκυλιά και σκυλιά άνω των δέκα ετών. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στα σκυλιά, τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτούς και τις διαθέσιμες θεραπείες.

Καρκίνος στα σκυλιά  Συμπτώματα διάγνωση θεραπεία

Κοινοί τύποι καρκίνου στα σκυλιά

Όπως ο καρκίνος στους ανθρώπους, τα συμπτώματα του καρκίνου στα σκυλιά θα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου που έχει αναπτυχθεί το σκυλί. Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει γρήγορη υποβάθμιση της υγείας των κατοικιδίων και τα κατοικίδια που εμφανίζουν οποιαδήποτε ασυνήθιστα συμπτώματα πρέπει να εξεταστούν από κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό. Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι καρκίνων στα σκυλιά, υπάρχουν τέσσερα είδη που φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο τα σκυλιά, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Λεμφώματα
  • Καρκίνος του δέρματος
  • Οστεοσάρκωμα
  • Καρκίνος του μαστού

Λεμφώματα

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου είναι το λεμφώμα, που αντιπροσωπεύει το 10-20% όλων των καρκίνων που βρίσκονται στα σκυλιά. Το λεμφώμα προκαλεί φουσκάλες των λεμφαδένων, που μπορούν συχνά να ανιχνευθούν στους πιο εμφανείς λεμφαδένες που βρίσκονται στις πλευρές του λαιμού.

- Advertisement -

Μελάνωμα

Ένας άλλος συνηθισμένος καρκίνος που βρίσκεται στα σκυλιά είναι ο καρκίνος του δέρματος. ή κακοήθεις (καρκινικοί) όγκοι τείνουν να αυξάνονται γρήγορα και συνήθως έχουν ακανόνιστο σχήμα. Ορισμένες φυλές σκυλιών είναι πιο επιρρεπείς στον καρκίνο του δέρματος από άλλες, είτε λόγω του είδους του δέρματός τους, είτε λόγω της έκθεσής τους σε συγκεκριμένους κινδύνους.

Οστεοσάρκωμα

Το οστεοσάρκωμα είναι ένας καρκίνος που προκαλεί όγκο στο οστό. Αυτό είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνων στα σκυλιά, ιδιαίτερα στα μεγάλα και γιγάντια σκυλιά.

Καρκίνος του μαστού

Αυτό είναι ένας άλλος καρκίνος που φαίνεται να είναι πολύ συνηθισμένος στα θηλυκά σκυλιά. Οι σκύλες που δεν έχουν στειρωθεί και που έχουν γεννήσει κουτάβια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Οι φυλές που έχουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι τα Σπάνιελ και τα Τεριέ.

Πώς να εντοπίσετε τον καρκίνο σε σκύλο

Είναι σημαντικό να εντοπίσετε τον καρκίνο σε σκύλο το συντομότερο δυνατό, ώστε να ξεκινήσει η θεραπεία γρήγορα. Οι σκύλοι που αναπτύσσουν καρκίνο μπορεί να εμφανίσουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα, αλλά ορισμένα συνηθισμένα σημάδια περιλαμβάνουν:

  • Απώλεια βάρους
  • Απώλεια όρεξης
  • Ευαισθησία σε ορισμένες περιοχές του σώματος
  • Αλλαγές στο δέρμα (π.χ., κηλίδες, εξανθήματα, κ.λπ.)
  • Φλεγμονή ή πρήξιμο στην περιοχή του όγκου
  • Απότομες αλλαγές στη συμπεριφορά
  • Ανεξήγητο βήχα ή αναπνοή
  • Κηλίδες στο δλερμα που δεν υπήρχανν προηγουμένως
  • Πόνος

 

- Advertisement -

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα στο σκυλί σας, είναι πολύ σημαντικό να το πάρετε για εξέταση από τον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό.

Θεραπεία για τον καρκίνο στα σκυλιά

Η θεραπεία για τον καρκίνο στα σκυλιά διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου που έχει αναπτυχθεί στο σκυλί. Ο κτηνίατρος  είναι κστάλληλος για να σας πει ποια είναι η καλύτερη θεραπεία, πόσο θα ζήσει ένας σκύλος με καρκίνο , αλλά αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες επιλογές θεραπείας:

Χειρουργική επέμβαση

Αυτή είναι συνήθως η πρώτη επιλογή για την αφαίρεση όγκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να είναι η μόνη απαραίτητη θεραπεία, ενώ σε άλλες, μπορεί να είναι απαραίτητη η χρήση χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας μετά την επέμβαση.

- Advertisement -

Χημειοθεραπεία

Αυτή είναι η χρήση φαρμάκων για να σταματήσει την ανάπτυξη κυττάρων καρκίνου. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνη της ή σε συνδυασμό με τη χειρουργική επέμβαση.

Share This Article
Leave a comment