Πόσο ζουν τα σκυλιά με καρκίνο;

By admin 3 Min Read

Όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, οι σκύλοι συχνά παθαίνουν καρκίνο, ειδικά καθώς μεγαλώνουν. Με διαφορά οι πιο συχνές περιοχές που επηρεάζονται είναι το δέρμα, το πεπτικό σύστημα και το στήθος, το οποίο είναι το πιο κοινό στα σκυλιά.

Ποια είναι τα συμπτώματα καρκίνου στο σκύλο;

Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος ή σύστημα του σώματος και έτσι τα συμπτώματά του είναι πολύ διαφορετικά. Επίσης, πολλά από τα συμπτώματα είναι κοινά σε ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών – επομένως η διάγνωση του καρκίνου δεν μπορεί να γίνει μόνο με τα συμπτώματα.

Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας εάν δείτε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημάδια συμπτωμάτων όγκων (καλοήθους ή καρκινικούς):

  1. Ένα εξόγκωμα στην επιφάνεια του δέρματος
  2. Μια πληγή που δεν επουλώνεται
  3. Απώλεια όρεξης
  4. Απώλεια βάρους
  5. Λήθαργος και αδυναμία
  6. Δυσκολία στην αναπνοή
  7. Χωλότητα
  8. Επαναλαμβανόμενα πεπτικά ή κοιλιακά προβλήματα

Αυτά μπορεί επίσης να είναι σημάδια πολλών άλλων ασθενειών, επομένως είναι καλή ιδέα να πάτε το κατοικίδιό σας στον κτηνίατρο. Παρόλο που οι καρκίνοι μπορεί να αναπτύσσονται αργά, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν ξαφνικά σημάδια ασθένειας.

- Advertisement -

Πόσο καιρό θα ζήσει ο σκύλος μου;

Η διάρκεια ζωής ενός σκύλου που έχει διαγνωστεί με καρκίνο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του καρκίνου, του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η ασθένεια κατά τη διάγνωση, της ηλικίας και της γενικής υγείας του σκύλου, καθώς και της θεραπείας που εφαρμόζεται.

Τύπος καρκίνου

Ορισμένοι τύποι καρκίνου είναι πιο επιθετικοί από άλλους και προχωρούν πιο γρήγορα.

Στάδιο διάγνωσης

Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην παράταση της ζωής του σκύλου.

Θεραπεία

Οι επιλογές θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, χειρουργική επέμβαση ή συνδυασμό αυτών.

Γενική υγεία και ηλικία

Οι νεότεροι και πιο υγιεινοί σκύλοι ενδέχεται να αντέχουν καλύτερα τη θεραπεία.

- Advertisement -

Συμπέρασμα

Το πόσο θα ζήσει ένας σκύλος με καρκίνο είναι κάτι που δεν μπορεί να προβλεφθεί με βεβαιότητα. Ο τύπος του καρκίνου και το πόσο έχει προχωρήσει στη διάγνωση δίνουν κάποια ιδέα, ενώ για ορισμένους καρκίνους υπάρχουν πιο εξειδικευμένες εξετάσεις που βοηθούν στην ένδειξη της πρόγνωσης. Ωστόσο, όπως όλες οι ασθένειες, οι καρκίνοι δεν ακολουθούν απαραίτητα μια καθορισμένη πορεία. Δυστυχώς, μπορεί να προκύψουν ξαφνικές αλλοιώσεις.

Έτσι για παράδειγμα υπάρχουν τύποι καρκίνου, όπως το λέμφωμα όπου χωρίς θεραπεία, ο μέσος χρόνος επιβίωσης από τη διάγνωση είναι περίπου δύο μήνες. Αυτό μπορεί να παραταθεί με χημειοθεραπεία (σε ορισμένες περιπτώσεις για 12 μήνες ή περιστασιακά περισσότερο), αν και δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται επιτυχώς όλα τα λεμφώματα στις θεραπείες.

Ενώ αντίθετα πολλοί σκύλοι μπορούν να ζήσουν για μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά τη διάγνωση του καρκίνου, ανάλογα με την ικανότητα ανταπόκρισης του οργανισμού τους στη θεραπεία.

- Advertisement -

Είναι ωστόσο σημαντικό οι ιδιοκτήτες να συνεργάζονται στενά με τον κτηνίατρο τους για να διασφαλίσουν ότι ο σκύλος τους λαμβάνει την καλύτερη δυνατή φροντίδα και ποιότητα ζωής.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.