Τι να κάνετε αν βρείτε ένα χτυπημένο αδέσποτο ζώο στο δρόμο

By admin 4 Min Read

Είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να αντιδράμε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ειδικά όταν πρόκειται για τα αδέσποτα ζώα, τα οποία δεν έχουν κανέναν να τα προστατεύσει. Αν βρείτε ένα χτυπημένο αδέσποτο στον δρόμο, ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες για να του προσφέρετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα.

Προσέξτε την ασφάλειά σας

Πριν προσπαθήσετε να βοηθήσετε το ζώο, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές για εσάς να το κάνετε. Αν είστε με αυτοκίνητο, σταματήστε το αυτοκίνητο σε ασφαλές σημείο και βεβαιωθείτε ότι δεν κινδυνεύετε από κανένα οχήμα. Αν χρειαστεί τοποθετήστε προειδοποιητικό τρίγωνο στο οδόστρωμα.

Προσεγγίστε το ζώο με προσοχή

Τα τραυματισμένα ζώα μπορεί να είναι φοβισμένα και απρόβλεπτα. Προσεγγίστε το ζώο αργά και ήρεμα, μιλώντας του με ήπιο τρόπο. Αν είναι δυνατό, βάλτε κάποιο ύφασμα ή πετσέτα γύρω από το ζώο για να το κρατήσετε ζεστό και για να το προστατέψετε.

Εκτιμήστε την κατάσταση του ζώου

Ελέγξτε το ζώο για εξωτερικά τραύματα, όπως αίμα, οιδήματα ή κατάγματα. Προσπαθήστε να προσδιορίσετε την έκταση των τραυμάτων του. Αν το ζώο έχει σοβαρά τραύματα, καλύτερα να καλέσετε έναν κτηνίατρο, τη φιλοζωική της περιοχής σας ή ένα κέντρο διάσωσης ζώων για συμβουλές.

- Advertisement -

Μην προσπαθήσετε να ταΐσετε ή να δώσετε νερό στο ζώο

Αν το ζώο είναι σοβαρά τραυματισμένο, το να του δώσετε φαγητό ή νερό μπορεί να προκαλέσει περισσότερο κακό από ό,τι καλό.

Καλούμε άμεσα στον Δήμο όπου βρισκόμαστε και λέμε ότι βρήκαμε χτυπημένο ζώο

Ρωτάμε σε ποιον κτηνίατρο μπορούμε να το πάμε. Είναι υποχρεωμένοι να μας κατευθύνουν προς τον κτηνίατρο που συνεργάζονται. Δεν χάνουμε χρόνο περιμένοντας να έρθει κάποιος από τον Δήμο να το πάρει. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα γίνει αυτό. Θα πρέπει να το μεταφέρουμε εμείς ή κάποιος άλλος που είναι κοντά μας.

Μεταφέρετε το ζώο σε έναν κτηνίατρο ή σε ένα κέντρο διάσωσης ζώων

Αν το ζώο έχει ελαφρά τραύματα, μπορείτε να προσπαθήσετε να το μεταφέρετε εσείς στον κτηνίατρο ή σε ένα κέντρο διάσωσης ζώων. Αν το ζώο έχει σοβαρά τραύματα, καλύτερα να καλέσετε για επαγγελματική βοήθεια.

Είναι πάντα καλό να έχετε ένα κιτ πρώτων βοηθειών για ζώα στο αυτοκίνητό σας, το οποίο θα περιέχει είδη όπως γάζες, αντισηπτικά, επίδεσμο, γάντια και κοπτικά εργαλεία. Είναι επίσης καλή ιδέα να έχετε τα τηλέφωνα των κτηνιάτρων, του δήμου, της φιλοζωικής εταιρίας και των κέντρων διάσωσης ζώων στην περιοχή σας αποθηκευμένα στο τηλέφωνό σας.

Σε περίπτωση που βρείτε ένα τραυματισμένο άγριο ζώο, οι οδηγίες είναι λίγο διαφορετικές. Είναι πάντα καλύτερο να καλέσετε ένα κέντρο διάσωσης άγριων ζώων για συμβουλές πριν προσπαθήσετε να βοηθήσετε ένα άγριο ζώο, καθώς μπορεί να είναι επικίνδυνο και για εσάς και για το ζώο.

- Advertisement -

Ποιος πληρώνει τα έξοδα για την περίθαλψη ενός τραυματισμένου αδέσποτου ζώου

Καλό είναι να ξέρουμε ότι δεν οφείλουμε να καλύψουμε εμείς τα έξοδα νοσηλείας του ζώου (εκτός κι αν το θέλουμε). Το κόστος περίθαλψης των αδέσποτων ζώων κανονικά το αναλαμβάνει ο Δήμος. Αυτό υπαγορεύει ο νόμος 4830/2021 σύμφωνα με το νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ». Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο νόμο, ακόμα και η περισυλλογή του ζώου θα έπρεπε να γίνεται από τον Δήμο, αλλά -κακά τα ψέματα- αυτό είναι ουτοπικό, και επίσης η καθυστέρηση στις διαδικασίες το πιθανότερο είναι να αποβεί μοιραία για το ζώο. Άρα καλό είναι να αναλάβουμε την ευθύνη να το μεταφέρουμε εμείς οι ίδιοι με ασφάλεια στον γιατρό που θα μας υποδείξουν.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.