Πόσο καιρό μπορώ να αφήσω τη γάτα μόνη της στο σπίτι

By admin 4 Min Read

Αν χρειαστεί να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της στο σπίτι και δεν ξέρετε πόσο καιρό μπορείτε να την αφήσετε με ασφάλεια εδώ θα λύσετε κάθε σας απορία.

Η καλή είδηση είναι ότι η μέση ενήλικη γάτα θα είναι εντάξει αν την αφήσετε μόνη για μία εργάσιμη ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να προσλάβετε pet sitter συχνά.

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι η γάτα σας λατρεύει να κοιμάται – έως και 18 ώρες την ημέρα, στην πραγματικότητα – επομένως, δεν χρειάζεται να αισθάνεστε ενοχές που δουλεύετε όλη την ημέρα ενώ η γάτα σας χαλαρώνει στον καναπέ.Και όπως έχουμε αναφέρει δε θα περάσει και άσχημα: Δες τι κάνει η γάτα σου όταν λείπεις από το σπίτι.

Δουλεύετε βράδυ; Και πάλι, δεν είναι μεγάλο θέμα. Το συγκεκριμένο ωράριό σας δεν επηρεάζει σημαντικά τον χρόνο που η γάτα σας περνάει μόνη. Αρκεί να είστε συνεχώς γύρω για κάποιο χρονικό διάστημα κάθε 24 ώρες, η γάτα σας θα είναι ευχαριστημένη.

- Advertisement -

Ωστόσο, φυσικά, μπορεί να προκύψει μια περίπτωση που θα χρειαστεί να απουσιάσετε από το σπίτι για λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για μεγαλύτερες περιόδους αποχωρισμού από τη γάτα σας, είναι το εξής:

Όταν πρόκειται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα απουσίας, οι κτηνίατροι που συνεργαζόμαστε και ρωτήσαμε στο Zoofast λένε ότι οι υγιείς, ενήλικες γάτες δεν πρέπει να μένουν μόνες για περισσότερο από 48 ώρες.

Εν τω μεταξύ, οι κτηνίατροι λένε ότι “αν αφήσετε τη γάτα σας μόνη για περισσότερες από τρεις ημέρες, πρέπει να βρείτε κάποιον να επισκεφθεί το σπίτι και τη γατούλα σας μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Οι ανάγκες κάθε γάτας είναι διαφορετικές και την πρώτη φορά που θα λείψετε για περισσότερες από τρεις ημέρες θα πρέπει σίγουρα κάποιος να ελέγξει ότι όλα είναι καλά.

Δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι ενήλικες γάτες με ειδικές ανάγκες – είτε πρόκειται για γάτες που αναρρώνουν από πρόσφατο τραυματισμό, ασθένεια ήχρειάζονται να λαμβάνουν φάρμακα καθημερινά – θα πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά.

Επιπλέον, ακόμη και οι πιο υγιείς γάτες χρειάζονται να έχουν διαθέσιμο φαγητό, νερό και άμμο υγιεινής πριν φύγετε. Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να μην αφήνετε μόνη μια πρόσφατα υιοθετημένη ενήλικη γάτα για τον παραπάνω χρόνο, καθώς οι γάτες που είναι ακόμη στη διαδικασία προσαρμογής σε ένα νέο περιβάλλον είναι φυσικά πιο ευάλωτες στο άγχος αποχωρισμού και στα προβλήματα συμπεριφοράς που συνοδεύουν αυτήν την κατάσταση.

- Advertisement -

Πόσο καιρό μπορείτε να αφήσατε μόνο του ένα γατάκι

Οι μικρές γάτες είναι τόσο χαριτωμένες – αλλά όπως κάθε μωρό, απαιτούν πολύ περισσότερη δουλειά από έναν ενήλικα. Πράγματι, η ηλικία κάνει τεράστια διαφορά όσον αφορά το πόσο καιρό μπορείτε να αφήσετε μόνη τη γάτα σας – ειδικά για κατοικίδια κάτω των έξι μηνών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πολύ μικρά γατάκια κάτω των 4 μηνών δεν πρέπει να μένουν μόνα για περισσότερες από 6-8 ώρες. Οι γατούλες από 4 έως 5 μηνών μπορούν να είναι μόνες για έως και 12ώρες. Και στους έξι μήνες, οι γατούλες μπορούν να κάθονται (ή να κοιμούνται) για σχεδόν 24 ώρες χωρίς συνέπειες.

- Advertisement -

Φυσικά, αυτή είναι μια εκτίμηση. Ο χαρακτήρας της γάτας σας θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εξίσωση αυτή και συνήθως είναι ασφαλές να μένουν μόνες τους ακόμα περισσότερο εάν έχετε εξασφαλίσει τις ανάγκες τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι να αφήσεις μία γάτα μόνη στο σπίτι για αρκετό καιρό

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.