Πόση άσκηση χρειάζεται καθημερινά ο σκύλος μου;

By admin 9 Min Read

Αν είστε ιδιοκτήτης σκύλου, πιθανότατα αναρωτιέστε συχνά πόση άσκηση χρειάζεται καθημερινά ο τετράποδος φίλος σας. Λαμβάνοντας υπόψη το δικό σας πρόγραμμα, αυτό το ερώτημα μπορεί να μετατραπεί σε “Πόση άσκηση χρειάζεται πραγματικά ένας σκύλος κάθε μέρα;”.

Όπως και με τους ανθρώπους, έτσι και η απάντηση για τους σκύλους διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, την υγεία και τη ράτσα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας λαμβάνει την απαραίτητη άσκηση.

Πόση άσκηση χρειάζεται ένα κουτάβι;

Κατά την επιλογή ενός κουταβιού, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τις ανάγκες άσκησης της συγκεκριμένης ράτσας. Δεν είναι καλή ιδέα να πάρετε μια πολύ ενεργητική ράτσα σκύλου, εκτός εάν έχετε ήδη έναν ενεργό τρόπο ζωής. Επίσης, είναι μη ρεαλιστικό να περιμένετε από το Κανίς σας να σας συνοδεύσει σε προπόνηση μαραθωνίου (εκτός αν το έχετε σε καρότσι!).

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι το κουτάβι σας παρουσιάζει “υπερδιέγερση” αρκετές φορές την ημέρα. Αυτή η υπερδιέγερση είναι εύκολα αναγνωρίσιμη και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρέξιμο μέσα στο σπίτι σαν τρελό, μερικές φορές και τη νύχτα, ακολουθούμενο από κατάρρευση σε μια “στοίβα κουταβιού”, κατά προτίμηση στην αγκαλιά σας.

- Advertisement -

Τα κουτάβια γενικά έχουν περισσότερη ενέργεια από τους ενήλικους σκύλους και ως εκ τούτου χρειάζονται περισσότερη άσκηση σε μικρές δόσεις – όπως ακριβώς κατά την υπερδιέγερση. Επειδή τα κουτάβια αναπτύσσονται συνεχώς, είναι πιο ασφαλές να κάνετε μαζί τους αρκετούς σύντομους περιπάτους ή παιχνίδια κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρά έναν πολύ μεγάλο περίπατο. Ένας μεγάλος περίπατος μπορεί να επιβαρύνει το σώμα του κουταβιού που βρίσκεται σε ανάπτυξη.

Κάθε κουτάβι είναι διαφορετικό. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε με το κατοικίδιο σας, τόσο καλύτερα θα μάθετε πόση άσκηση και πνευματική διέγερση χρειάζεται για να είναι χαρούμενο – και εσείς πιο ήσυχοι!

Συζητήστε με τον κτηνίατρο ή τον εκτροφέα σας για το πόση καθημερινή δραστηριότητα είναι κατάλληλη για το κουτάβι σας. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι η άσκηση αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να εκπαιδεύσετε και να κοινωνικοποιήσετε τον νέο σας σκύλο.

Πόση άσκηση χρειάζεται ένας ενήλικος σκύλος;

Η ράτσα του σκύλου σας επηρεάζει σημαντικά το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας που χρειάζεται. Οι ράτσες σκύλων με υψηλή ενέργεια απαιτούν πολύ περισσότερη άσκηση από τις ράτσες χαμηλής ενέργειας.

Η υγεία του σκύλου σας είναι επίσης σημαντική. Εάν ο ενήλικος σκύλος σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως δυσπλασία ισχίου ή καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για ένα κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης που θα τον βοηθήσει να παραμείνει υγιής χωρίς να του προκαλέσει δυσφορία.

- Advertisement -

Πόση άσκηση χρειάζεται ένας ηλικιωμένος σκύλος;

Ο ηλικιωμένος σκύλος σας μπορεί να μην μπορεί να τρέξει τόσο μακριά όσο κάποτε, και ίσως χρειαστεί τελικά να περιορίσετε το τρέξιμο σε περπάτημα. Αλλά η σωστή άσκηση είναι εξίσου σημαντική για τον ηλικιωμένο σκύλο σας, όσο και για το κουτάβι σας.

Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας σχετικά με την άσκηση του ηλικιωμένου σκύλου σας και παρατηρήστε επίσης τη συμπεριφορά του. Εσείς, ως ιδιοκτήτης, γνωρίζετε καλύτερα τον σκύλο σας και είστε ο καλύτερος κριτής για το πόση άσκηση μπορεί να αντέξει άνετα. Η άσκηση παρέχει σε όλους τους σκύλους πνευματική διέγερση και τους κρατάει δραστήριους, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην παράταση της ζωής τους και στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας.

Συμβουλές για την άσκηση του σκύλου σας

“Πόση άσκηση χρειάζεται ένας σκύλος κάθε μέρα;” είναι συχνά η πρώτη ερώτηση που κάνουν οι ιδιοκτήτες. Η δεύτερη (και συχνά από ιδιοκτήτες σκύλων υψηλής ενέργειας) είναι “Πώς να ασκήσετε έναν σκύλο;”

- Advertisement -

Το να πάτε τον σκύλο σας βόλτα γύρω από το τετράγωνο είναι μια εξαιρετική αρχή και μπορεί να είναι αρκετό για ράτσες με χαμηλότερες απαιτήσεις άσκησης. Ωστόσο, κάθε σκύλος θα εκτιμήσει την ποικιλία κατά καιρούς, και υπάρχουν αμέτρητες ευκαιρίες να ασκήσετε τον σκύλο σας στην καθημερινή σας ζωή.

Δραστηριότητες Εξωτερικού Χώρου:

 • Πεζοπορία: Οι σκύλοι λατρεύουν τη φύση εξίσου όσο εσείς. Πάρτε τον σκύλο σας μαζί σας στην επόμενη πεζοπορική σας περιπέτεια ή εξερευνήστε μερικά νέα πάρκα και μονοπάτια στην περιοχή σας.
 • Ποδηλασία: Ενώ η ποδηλασία με σκύλους δεν είναι κατάλληλη για όλα τα σκυλιά, πολλά σκυλιά συνοδεύουν τους ιδιοκτήτες τους όταν κάνουν ποδήλατο. Η ποδηλασία στο δρόμο είναι συχνά επικίνδυνη, αλλά πολλές πόλεις έχουν ποδηλατόδρομους όπου ο σκύλος σας μπορεί να σας συνοδεύσει με ασφάλεια.
 • Παρέα σε Σκειτς: Είτε κάνετε inline skate, rollerblade ή skateboard, ο σκύλος σας μπορεί να σας συνοδεύσει. Απλά βεβαιωθείτε ότι αρχικά θα κάνετε σκιτς σε κλειστό χώρο ενώ εκπαιδεύετε τον σκύλο σας για αυτή τη νέα δραστηριότητα, και να φοράτε πάντα τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό

Δραστηριότητες Εσωτερικού Χώρου:

 • Σκάλες: Το τρέξιμο πάνω κάτω από τις σκάλες μερικές φορές όταν δεν μπορείτε να βγείτε έξω είναι εξαιρετικό για την ανάπτυξη μυών. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν πιέζετε πολύ τον σκύλο σας, καθώς αυτή η άσκηση είναι εξίσου επίπονη για τους σκύλους όσο και για τους ανθρώπους. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε ράτσες σκύλων με μακριά πλάτη και κοντά πόδια, καθώς οι σκάλες μπορεί να αποδειχθούν πιο δύσκολες για αυτούς.
 • Κρυφτό: Τα παιχνίδια εσωτερικού χώρου όπως το κρυφτό κάνουν τον σκύλο σας να κινείται και παρέχουν πνευματική διέγερση. Μπορείτε επίσης να ενσωματώσετε ένα παιχνίδι κυνηγητού.
 • Διάδρομος: Εάν ψάχνετε για μια εξαιρετική άσκηση για σκύλους υψηλής ενέργειας, μην ψάξετε άλλο από έναν διάδρομο σχεδιασμένο για σκύλους. Με προσεκτική εκπαίδευση, ο σκύλος σας μπορεί να μάθει να αγαπά τις προπονήσεις στον διάδρομο. Αν και δεν αντικαθιστούν μια βόλτα ή ένα τρέξιμο έξω, οι διάδρομοι χτίζουν αντοχή και δεν βασίζονται σε καλές καιρικές συνθήκες.
 • Τράβηγμα: Τα παιχνίδια τραβήγματος, όταν παίζονται σωστά, χτίζουν μυς και τον δεσμό μεταξύ ανθρώπου και ζώου. Οι περισσότεροι σκύλοι απολαμβάνουν το τράβηγμα και υπάρχει μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών τραβήγματος διαθέσιμων.
 • Agility: Όταν σκεφτόμαστε το agility, συνήθως σκεφτόμαστε εξωτερικά γήπεδα ή μεγάλους εσωτερικούς χώρους. Ωστόσο, μπορείτε να εξασκήσετε το agility και στο σπίτι. Μπορείτε ακόμη και να φτιάξετε το δικό σας γήπεδο, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό σχεδιασμένο για το άθλημα ή χρησιμοποιώντας οικιακά αντικείμενα, όπως σκουπόξυλα, κουτιά και οθωμάνους. Εναλλακτικά, σκεφτείτε να ενταχθείτε σε ένα τοπικό κλαμπ με εσωτερικό χώρο agility.

Γενικές Συμβουλές:

 • Ξεκινήστε αργά και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης.
 • Προσέξτε τον σκύλο σας για σημάδια κόπωσης, όπως λαχάνιασμα, υπερβολική γλώσσα ή άρνηση συνέχισης της άσκησης.
 • Να έχετε πάντα διαθέσιμο δροσερό νερό για τον σκύλο σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.
 • Μην ασκείτε τον σκύλο σας σε ζεστό ή υγρό καιρό.
 • Εάν ο σκύλος σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για το σωστό πρόγραμμα άσκησης.

Η άσκηση είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία του σκύλου σας. Βρίσκοντας δραστηριότητες που απολαμβάνουν τόσο εσείς όσο και ο σκύλος σας, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν υγιή και ευτυχισμένο δεσμό που θα διαρκέσει μια ζωή.

**Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων συμπεριφοράς, όπως το άγχος, η καταστροφική συμπεριφορά και το υπερβολικό γαβγισμα, να μη βαριέται αλλά και να τον βοηθήσει να κοιμάται καλύτερα.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.