Με δάγκωσε σκύλος τι πρέπει να κάνω;

By admin 3 Min Read

Ένα από τα πιο σοβαρά και αναπάντεχα ατυχήματα της καθημερινότητας είναι το δάγκωμα από σκύλο. Μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο, είτε βρίσκεστε στο πάρκο, είτε περπατάτε στο δρόμο, είτε ακόμη και μέσα στο σπίτι ενός φίλου. Η γνώση των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση που σας δαγκώσει ένας σκύλος είναι ουσιαστική για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη περαιτέρω προβλημάτων.

Δάγκωμα σκύλου πρώτες βοήθειες

Αν σας δαγκώσει ένας σκύλος, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα για την προστασία της υγείας σας και για την αντιμετώπιση του τραυματισμού. Δες πώς να ανοίξεις το στόμα σε σκύλο που έχει κλειδώσει.

Άμεσες ενέργειες

 1. Διακοπή της ροής του αίματος: Αν το δάγκωμα προκαλεί αιμορραγία, τοποθετήστε ένα καθαρό ύφασμα ή γάζα πάνω στο τραύμα και πιέστε με σθένος για να σταματήσει η αιμορραγία.
 2. Καθαρισμός του τραύματος: Καθαρίστε το τραύμα με ουδέτερο σαπούνι και νερό. Ξεπλύνετε καλά την περιοχή με νερό για λίγα λεπτά.
 3. Εφαρμογή αντισηπτικού: Εφαρμόστε ένα αντισηπτικό προϊόν στο τραύμα για να αποτρέψετε τη μόλυνση όπως ιώδιο, βάμμα ιωδίου, μπεταντίν ή Pulvo.
 4. Προστασία του τραύματος: Καλύψτε το τραύμα με έναν καθαρό επίδεσμο.

Ενέργειες μετά την αντιμετώπιση

 1. Ιατρική φροντίδα: Επισκεφτείτε άμεσα έναν γιατρό. Ο γιατρός μπορεί να καθορίσει εάν χρειάζεστε επιπλέον θεραπεία, όπως εμβόλιο κατά της λύσσας.
 2. Αναφορά του δαγκώματος: Αναφέρετε το δάγκωμα στις τοπικές αρχές, καθώς και στον ιδιοκτήτη του σκύλου εάν είναι γνωστός.
 3. Παρακολούθηση της υγείας σας: Παρακολουθήστε την περιοχή του δαγκώματος για σημάδια λοίμωξης και ενημερώστε τον γιατρό σας για οποιεσδήποτε αλλαγές.

Πρόληψη

 • Αποφεύγετε την επαφή με άγνωστα ή άγρια ζώα.
 • Μην προσπαθείτε να ταΐσετε, να πιάσετε ή να πειράξετε έναν σκύλο που δεν γνωρίζετε.
 • Ενημερώστε τα παιδιά σας για το πώς να αντιδρούν σωστά κοντά σε σκύλους.
 • Μάθε πώς πλησιάζουμε έναν άγνωστο σκύλο.

Συμπέρασμα

Καταλήγοντας, η ταχεία και σωστή αντιμετώπιση ενός δαγκώματος από σκύλο είναι κρίσιμη για την αποφυγή περαιτέρω συμπτωμάτων, ανεπιθύμητων μολύνσεων και αποτελεσματικής θεραπείας. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να ακολουθήσετε τα απαραίτητα βήματα για την περίθαλψη του τραύματος. Επιπλέον, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και να αναφέρετε το περιστατικό στις αρχές. Η πρόληψη και η εκπαίδευση είναι εξίσου σημαντικές, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να αντιδράτε σε περίπτωση που βρείτε εαυτόν σε μια τέτοια κατάσταση, καθώς και πώς να ενημερώσετε και τα αγαπημένα σας πρόσωπα για τη σωστή συμπεριφορά γύρω από τα ζώα.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.