Γιατί είναι σημαντικό να αφήνετε τον σκύλο σας να μυρίζει στις βόλτες!

By Σοφία Λαμόρ 3 Min Read

Οι βόλτες δεν είναι απλά μια ευκαιρία για άσκηση και εκτόνωση για τον σκύλο σας. Είναι επίσης μια ουσιαστική πηγή πληροφοριών για τον κόσμο γύρω του. Μέσα από την όσφρησή του, ο σκύλος σας λαμβάνει πληροφορίες που εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε καν να φανταστούμε.

Ακολουθούν μερικοί από τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να αφήνετε τον σκύλο σας να μυρίζει στις βόλτες:

1. Ανακαλύπτει τον κόσμο: Η όσφρηση είναι η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση του σκύλου σας. Έχει 40 φορές περισσότερους υποδοχείς οσμής από τους ανθρώπους και η μύτη του λειτουργεί σαν ένας περίπλοκος χημικός ανιχνευτής. Μυρίζοντας, ο σκύλος σας μαθαίνει για άλλα ζώα, ανθρώπους, αντικείμενα και το περιβάλλον γύρω του.

2. Ιχνηλατεί και ερευνά: Η όσφρηση βοηθά τον σκύλο σας να εντοπίζει τροφή, νερό, κινδύνους και οτιδήποτε άλλο είναι σημαντικό για την επιβίωσή του. Μυρίζοντας ίχνη στο έδαφος, μπορεί να ανακαλύψει πού πήγαν άλλα ζώα, τι συνέβη σε μια συγκεκριμένη περιοχή, και πολλά άλλα.

- Advertisement -

3. Αποβάλλει άγχος και εκτονώνεται: Η μυρωδιά είναι μια φυσική και υγιεινή δραστηριότητα για τους σκύλους. Όταν τους αφήνουμε να μυρίζουν, τους δίνουμε την ευκαιρία να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και να μειώσουν το άγχος τους.

Δείτε επίσης: Πώς βλέπουν, ακούν, μυρίζουν, γεύονται και αγγίζουν οι σκύλοι;
4. Διατηρεί την ψυχική του υγεία: Η εξερεύνηση και η μάθηση μέσω της όσφρησης είναι απαραίτητες για την ψυχική ευημερία των σκύλων. Όταν στερούνται την ευκαιρία να μυρίζουν, μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς, όπως άγχος, πλήξη ή καταστροφική συμπεριφορά.

5. Δημιουργεί δεσμό μαζί σας: Όταν περπατάτε μαζί με τον σκύλο σας και του επιτρέπετε να μυρίζει, δημιουργείτε μια πιο ουσιαστική σύνδεση μαζί του. Σεβαστείτε την ανάγκη του να εξερευνήσει και να μάθει, και θα σας ανταποδώσει με αγάπη, πίστη και αφοσίωση.

Φυσικά, υπάρχουν κάποιες προφυλάξεις που πρέπει να λάβετε

  • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι με λουρί και υπό τον έλεγχό σας για να αποφύγετε τον κίνδυνο να τρέξει μακριά ή να φάει κάτι επιβλαβές.
  • Αποφύγετε περιοχές με επικίνδυνες ουσίες ή βαριά χημικά.
  • Να είστε προσεκτικοί με άλλους ανθρώπους και ζώα, και σεβαστείτε τον προσωπικό τους χώρο.
  • Μην πιέζετε τον σκύλο σας να μυρίζει κάτι που τον φοβίζει ή τον κάνει να αισθάνεται άβολα.

Αφήνοντας τον σκύλο σας να μυρίζει στις βόλτες, του προσφέρετε μια πλούσια και ικανοποιητική εμπειρία, ενώ παράλληλα ενισχύετε τον δεσμό σας μαζί του.

- Advertisement -

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.