Πώς βλέπουν, ακούν, μυρίζουν, γεύονται και αγγίζουν οι σκύλοι;

By Σοφία Λαμόρ 4 Min Read

Οι σκύλοι φημίζονται για τις οξυμένες αισθήσεις τους, οι οποίες τους επιτρέπουν να αντιλαμβάνονται τον κόσμο με τρόπο πολύ πιο πλούσιο και λεπτομερή από τον άνθρωπο. Ας δούμε πώς λειτουργούν οι πέντε βασικές αισθήσεις τους:

1. Όσφρηση

 • Η όσφρηση είναι η πιο ανεπτυγμένη αίσθηση ενός σκύλου. Η μύτη τους διαθέτει έως και 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, σε σύγκριση με περίπου 5 εκατομμύρια στον άνθρωπο.
 • Μπορούν να ανιχνεύσουν οσμές σε απίστευτα χαμηλές συγκεντρώσεις, έως και 1 εκατομμύριο φορές πιο αραιές από ό,τι οι άνθρωποι.
 • Η ικανότητά τους να ξεχωρίζουν οσμές τους καθιστά πολύτιμους βοηθούς σε διάφορες εργασίες, όπως η έρευνα και διάσωση, η ανίχνευση ναρκωτικών και εκρηκτικών, η ανίχνευση ασθενειών και η καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης.

2. Ακοή

 • Η ακοή των σκύλων είναι επίσης πολύ πιο ανεπτυγμένη από την ανθρώπινη. Μπορούν να ακούσουν ήχους σε υψηλότερες συχνότητες και σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
 • Είναι ευαίσθητοι σε μικρές αλλαγές στο ύψος και τον τόνο των ήχων, γεγονός που τους βοηθά να κατανοούν την ανθρώπινη ομιλία και τα συναισθήματα.
 • Η οξεία ακοή τους τους καθιστά επίσης ικανούς να ανιχνεύουν ήχους που οι άνθρωποι δεν μπορούν, όπως σφυρίγματα, τσιρίσματα και κινήσεις ζώων.

3. Όραση

- Advertisement -
 • Η όραση των σκύλων είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από την ανθρώπινη. Διακρίνουν κυρίως μπλεκίτρινο και μοβ, ενώ δυσκολεύονται να διακρίνουν το κόκκινο και το πράσινο.
 • Η περιφερειακή τους όραση είναι όμως πολύ καλύτερη από την ανθρώπινη, γεγονός που τους επιτρέπει να αντιλαμβάνονται εύκολα κίνηση στο περιβάλλον τους.
 • Η όρασή τους είναι πιο προσαρμοσμένη σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, επιτρέποντάς τους να βλέπουν καλά τη νύχτα.

4. Γεύση

 • Οι σκύλοι έχουν λιγότερους γευστικούς κάλυκες από τους ανθρώπους, περίπου 900 σε σύγκριση με 2.000.
 • Μπορούν να γευτούν γλυκόαλμυρόξινό και πικρό, ενώ δεν έχουν γευστικούς κάλυκες για την ανίχνευση της ουμάμι.
 • Η γευστική τους αίσθηση παίζει ρόλο στην επιλογή τροφής, αλλά η όσφρηση και η όραση είναι πιο σημαντικές για την εύρεση τροφής.

5. Αφή

 • Οι σκύλοι έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, γεμάτο με νευρικές απολήξεις.
 • Μπορούν να αντιληφθούν την παραμικρή αφή, όπως ένα χάδι ή ένα ελαφρύ άγγιγμα.
 • Η αίσθηση της αφής τους βοηθά στην επικοινωνία με τους ανθρώπους και άλλα ζώα, καθώς και στη διατήρηση της ισορροπίας τους κατά την κίνηση. Οι πατούσες τους διαθέτουν ειδικούς υποδοχείς που τους επιτρέπουν να αισθανθούν τη θερμοκρασία και την υφή του εδάφους.Η συνεργασία των αισθήσεων των σκύλων τους δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του περιβάλλοντός τους. Για παράδειγμα, ένας σκύλος μπορεί να μυρίσει φαγητό, να το ακούσει να τριζοβολάει καθώς κάποιος το περπατάει, να το δει από μακριά και τέλος να το γευτεί για να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Αυτή η πολυαισθητηριακή εμπειρία είναι πολύ πιο πλούσια από αυτή που βιώνουμε εμείς οι άνθρωποι.

  Επιπλέον, οι σκύλοι χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να επικοινωνήσουν μαζί μας. Μπορούν να καταλάβουν τη διάθεσή μας από τον τόνο της φωνής μας και τη γλώσσα του σώματός μας, ενώ εμείς μπορούμε να μάθουμε να διαβάζουμε τα σήματα που μας στέλνουν με τις κινήσεις της ουράς, των αυτιών και του σώματός τους.

  Συνοψίζοντας, οι οξυμένες αισθήσεις των σκύλων τους καθιστούν απίστευτα ικανούς να πλοηγηθούν στον κόσμο, να ανακαλύψουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν δεσμούς με τους ανθρώπους.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.