Γάτα – Σκύλος: Γιατί ζαλίζονται στο αυτοκίνητο; Πώς να αποτρέψω τη ναυτία του σκύλου στο ταξίδι

By admin 8 Min Read

Το να παίρνετε το σκύλο ή τη γάτα σας μαζί σας σε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο μπορεί να είναι χαρά, αλλά τα κατοικίδια που υποφέρουν από ναυτία μπορούν να μετατρέψουν γρήγορα τη διασκέδαση σε μια άβολη εμπειρία.

Πώς μπορείτε, λοιπόν, να αποτρέψετε το κατοικίδιό σας από το να αρρωστήσει στο αυτοκίνητο;

Αρχικά, ας δούμε τον λόγο για τον οποίο οι σκύλοι και οι γάτες αρρωσταίνουν και στη συνέχεια θα εξετάσουμε ορισμένες στρατηγικές πρόληψης.

Γιατί τα κατοικίδια ζαλίζονται στο αυτοκίνητο

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι σκύλοι και οι γάτες φαίνεται να παθαίνουν ναυτία στο αυτοκίνητο είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο ζαλίζονται και οι άνθρωποι. Είναι το οτι ο εγκέφαλος λαμβάνει διαφορετικά μυνήματα όταν αυτό που βλέπουμε οπτικά είναι διαφορετικό από αυτό που ακούμε στο  αυτί.

- Advertisement -

Και ακριβώς όπως η ναυτία του αυτοκινήτου είναι πιο πιθανό να συμβεί στα παιδιά, είναι επίσης πιο πιθανό να συμβεί σε νεαρούς σκύλους και γάτες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η δομή του εσωτερικού τους αυτιού δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται στην έλλειψη ταξιδιωτικής εμπειρίας. Τα νεαρότερα κατοικίδια δεν έχουν συνηθίσει να βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και να βιώνουν τα διαφορετικά σήματα που στέλνουν τα μάτια και το  αυτί τους στον εγκέφαλό τους.

Ο άλλος λόγος για τον οποίο οι σκύλοι και οι γάτες βιώνουν ναυτία στο αυτοκίνητο μπορεί να είναι συναισθηματικός. Αν είχαν ζαλιστεί στο αυτοκίνητο ως κουτάβια ή γατάκια, μπορεί να συνδέουν αυτόματα το αυτοκίνητο με την ασθένεια – προκαλώντας περισσότερη ναυτία – ή αν συνδέουν τα ταξίδια με το αυτοκίνητο μόνο με επισκέψεις στον κτηνίατρο, μπορεί να προκαλέσουν άγχος στο κατοικίδιό σας. Άγχος που μπορεί να εκδηλωθεί ως ναυτία στο αυτοκίνητο.

Πως να αποτρέψετε το κατοικίδιο από τη ναυτία στο αυτοκίνητο

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε το κατοικίδιο ζώο σας από το να αρρωστήσει στο αυτοκίνητο και να κάνετε τα ταξίδια σας – μεγάλα και μικρά – πολύ πιο ευχάριστα και για τους δυο σας.

Ξεκινήστε νωρίς

Πρώτα απ’ όλα, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το κατοικίδιό σας είναι να του δώσετε άφθονη εμπειρία με τα ταξίδια με αυτοκίνητο όταν είναι μικρό, ακόμη και μόλις το υιοθετήσετε. Με λίγη θετική ενίσχυση θα μάθουν ότι τα ταξίδια με το αυτοκίνητο σημαίνουν πολλές διασκεδαστικές περιπέτειες μπροστά τους.

Ξεκινήστε με σύντομες διαδρομές σε ευχάριστους προορισμούς, όπως πάρκα ή για να επισκεφθείτε φίλους, και πάντα ενθαρρύνετε και ενισχύετε τη θετική εμπειρία με στοργή, παιχνίδια, το αγαπημένο τους παιχνίδι, ακόμα και με μια λιχουδιά.

- Advertisement -

Να είστε υπομονετικοί καθώς το κατοικίδιό σας μαθαίνει αυτή τη νέα δεξιότητα. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να συνηθίσει – νέα περιβάλλοντα, νέες μυρωδιές, νέοι θόρυβοι, νέες δονήσεις. Αλλά με χρόνο και υπομονή το κατοικίδιό σας θα αρχίσει να συνδέει το αυτοκίνητο με την απόλαυση και σύντομα θα μπορείτε να κάνετε πολύ μεγαλύτερα ταξίδια.

Κάντε το άνετο

Οι σκύλοι και οι γάτες θα πρέπει κατά προτίμηση να ταξιδεύουν σε κλουβιά μεταφοράς που είναι στερεωμένα με ασφάλεια στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.

Οι σκύλοι μπορούν επίσης να μεταφέρονται στο πίσω μέρος  χωρίς κλουβί μεταφοράς, εάν υπάρχει  προστατευτική σχάρα.

- Advertisement -

Τους σκύλους, όπως και αν τους μεταφέρετε, τοποθετήστε τους έτσι ώστε να μπορούν να κάθονται μπροστά. Αυτό θα τα βοηθήσει να καταλάβουν ότι ταξιδεύουν προς τα εμπρός και θα μειώσει τη σύγχυση μεταξύ αυτού που βλέπει το μάτι τους και αυτού που λέει το εσωτερικό τους αυτί στον εγκέφαλό τους.

Οι γάτες είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι πολύ ευαίσθητες στα νέα περιβάλλοντα και τις νέες εμπειρίες, γι’ αυτό στην πραγματικότητα είναι καλύτερα να τις μεταφέρετε με το κλουβί μεταφοράς

Bεβαιωθείτε ότι είναι πολύ εξοικειωμένα με το κλουβί μεταφοράς τους πριν από το ταξίδι. Ψεκάστε το κλουβί με μερικές συνθετικές γατίσιες ορμόνες μια μέρα πριν από το ταξίδι και βάλτε μέσα μια από τις κουβέρτες του σπιτιού τους και ένα αγαπημένο τους παιχνίδι. Διάβασε εδώ Πώς να μάθετε τη γάτα σας να μπαίνει στο κλουβί μεταφοράς

Επίσης, προσπαθήστε να διατηρήσετε το περιβάλλον του αυτοκινήτου σας όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και ήρεμο. Αποφύγετε τη δυνατή μουσική ή τις δυνατές ομιλίες.

Μόνο ένα ελαφρύ γεύμα πριν από το ταξίδι

Αν ξέρετε ότι θα πάτε ταξίδι με αυτοκίνητο, προσπαθήστε να μην ταΐσετε το σκύλο σας 6-8 ώρες πριν, και δύο ώρες πριν για τις γάτες. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τις στομαχικές διαταραχές.

Αποσπάστε τους την προσοχή

Αν είναι δυνατόν, βάλτε κάποιον να κάθεται δίπλα στο κατοικίδιό σας για να το φροντίζει (πολύ περισσότερο από το να μιλάει και να παρακολουθεί αν χρειάζεται διάλειμμα) στις διαδρομές σας με το αυτοκίνητο. Μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποσπάσετε την προσοχή του κατοικίδιου ζώου σας και να μειώσετε το άγχος.

Είναι επίσης χρήσιμο να τοποθετήσετε κάτι από το σπίτι στο μεταφορέα τους – το αγαπημένο τους παιχνίδι ή την κουβέρτα τους – οτιδήποτε που θα το ηρεμήσει και θα του δώσει κάτι να επικεντρωθεί εκτός από το ταξίδι με το αυτοκίνητο.

Κάντε συχνές στάσεις

Κάντε ένα διάλειμμα, για εσάς και το κατοικίδιό σας, τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

Η συχνότερη στάση είναι ιδιαίτερα καλή για τα σκυλιά. Όχι μόνο τους δίνει ένα διάλειμμα από το αυτοκίνητο, αλλά και ένα διάλειμμα για τουαλέτα, καθώς και την ευκαιρία να τεντώσουν τα πόδια τους και να εξερευνήσουν κάποιο νέο έδαφος.

Οι γάτες γενικά βρίσκουν τα νέα περιβάλλοντα αγχωτικά, οπότε αν τους δώσετε ένα διάλειμμα από το κλουβί μεταφοράς τους, είναι προτιμότερο να τις κρατήσετε μέσα στο αυτοκίνητο.

Ποτέ μην αφήνετε τη γάτα ή το σκύλο σας μόνο του στο αυτοκίνητο, ακόμη και στη σκιά ή με ανοιχτά παράθυρα. Οι θερμοκρασίες μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να αυξηθούν πολύ γρήγορα, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες, και να θέσουν το κατοικίδιό σας σε κίνδυνο θερμοπληξίας.

Φάρμακα

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τα κατοικίδια ζώα με την ασθένεια του αυτοκινήτου.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας- είναι σε θέση να σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα φάρμακα για την αντιμετώπιση της ναυτίας και του άγχους στα κατοικίδια ζώα.

Οι συνθετικές ορμόνες, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μπορούν να είναι ιδιαίτερα ηρεμιστικές για τις γάτες και να τις βοηθήσουν να συνηθίσουν σε νέα περιβάλλοντα.

Συνολικά

Η ναυτία στο αυτοκίνητο δεν είναι ωραία εμπειρία, αλλά με μερικές απλές κινήσεις και προφυλάξεις μπορείτε να κάνετε το επόμενο ταξίδι σας άνετο για το κατοικίδιό σας.

Να είστε υπομονετικοί, να εστιάζετε στη θετική ενίσχυση και να χρησιμοποιείτε φαρμακευτική αγωγή, εάν απαιτείται. Το κατοικίδιό σας (ιδίως ο σκύλος σας!) σύντομα θα είναι πρόθυμο να ξεκινήσει την επόμενη μεγάλη περιπέτειά σας.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.