Πώς να μάθετε τη γάτα σας να μπαίνει στο κλουβί μεταφοράς

By admin 9 Min Read

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι γάτες τους δεν συμπαθούν και δεν θα συμπαθήσουν ποτέ το κλουβί μεταφοράς τους. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι! Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι όταν εκπαιδεύετε τη γάτα σας να μπαίνει οικειοθελώς στο μεταφορέα χρησιμοποιώντας θετική ενίσχυση, δείχνει λιγότερο άγχος στις βόλτες με το αυτοκίνητο, τα ταξίδια στον κτηνίατρο γίνονται συντομότερα και δεν αγωνίζεται να μπει στο κλουβί μεταφοράς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας το κλουβί μεταφοράς μέρος της καθημερινότητάς τους αντί να τον βγάζουν μόνο όταν πηγαίνουν στον κτηνίατρο.

Με μια σωστή εισαγωγή στο μεταφορέα, η γάτα σας θα απολαμβάνει να μπαίνει σε αυτόν και θα ανέχεται ακόμη και τη βόλτα με το αυτοκίνητο, επίσης! Ακολουθεί μια εύκολη, βήμα προς βήμα διαδικασία που θα δώσει στη γάτα σας μια νέα θετική σχέση με το κλουβί μεταφοράς.

Βήμα 1: Γνωριμία με το κλουβί μεταφοράς

Αφήστε το μεταφορέα γύρω από το σπίτι ανά πάσα στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε ένα μέρος όπου η γάτα σας αισθάνεται ήδη άνετα (π.χ. κοντά στον καναπέ, το κρεβάτι σας).

Μετατρέψτε το μεταφορέα σε “φωλιά”.

- Advertisement -
  •  Αφαιρέστε το πάνω μέρος και την πόρτα αν πρόκειται για σκληρό μεταφορέα.
  •  Τοποθετήστε ένα από τα αγαπημένα της κρεβάτια στον ανοιχτό μεταφορέα – μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι από τα ρούχα σας που έχει τη μυρωδιά σας για άνεση.
  •  Τοποθετήστε μερικά από τα αγαπημένα τους παιχνίδια στο “κρησφύγετο”.

Αφήστε τη γάτα σας να αγνοήσει ή να διερευνήσει όπως εκείνη κρίνει.
Μετά από μερικές ημέρες (ενδεχομένως και μερικές εβδομάδες), θα πρέπει να διαπιστώσετε ότι η γάτα σας είναι μάλλον αδιάφορη για το μεταφορέα, αλλά ενδεχομένως έχει πλέον αναπτύξει κάποιο επίπεδο ενδιαφέροντος.
Μην βιάζεστε. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας αισθάνεται άνετα με τον μεταφορέα στο δωμάτιο πριν προχωρήσετε.

Βήμα 2: Θετική συσχέτιση με την τροφή

Αφού ολοκληρωθεί το προηγούμενο βήμα και μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε αρνητική συσχέτιση, μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε πολύ πιο αποτελεσματικά μια θετική συσχέτιση με την τροφή.

Ξεκινήστε βάζοντας στην είσοδο του κλουβιού μεταφοράς κάποια ιδιαίτερα επιθυμητή τροφή, όπως κοτόπουλο ή τόνο. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας είναι κοντά και γνωρίζει ότι βάζετε κάτι στο μεταφορέα, αλλά μην το κάνετε μεγάλο θέμα. Αν το αγνοήσει, κάντε υπομονή και συνεχίστε να προσπαθείτε.

Σταδιακά μετακινήστε την τροφή πιο μέσα, μέχρι να φτάσει στο πίσω μέρος, ώστε να πρέπει να δείξει λίγο θάρρος και να πάει μέχρι τέρμα μέσα, αν θέλει τη λιχουδιά. Αν έχετε ήδη καταφέρει να πείσετε τη γάτα σας να τρώει μέσα στο μεταφορέα, τότε φροντίστε να την ταΐζετε κάθε γεύμα στο ανοιχτό μεταφορέα για λίγο καιρό.

Παρέχετε μια ” λιχουδιά”. Αυτή είναι μια λιχουδιά που θα πρέπει να παίρνει μόνο όταν μπαίνει μόνη της στο μεταφορέα. Έτσι θα αρχίσουν να συνδέουν το μεταφορέα με τις αγαπημένες τους λιχουδιές.

- Advertisement -

Βήμα 3: Προσθέστε ξανά το πάνω μέρος του μεταφορέα

Μόλις η γάτα σας νιώσει άνετα με το “κρησφύγετό” της, τοποθετήστε ξανά το πάνω μέρος. Φροντίστε να το κάνετε αυτό όταν η γάτα δεν είναι τριγύρω. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τροφή και λιχουδιές, ως συνήθως. Μη βιαστείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και προχωρήστε μόνο όταν η γάτα σας νιώθει άνετα να μπαίνει μέσα στο κλουβί με το πάνω μέρος τοποθετημένο.

Βήμα 4: Προσθέστε την πόρτα πίσω στο μεταφορέα

Μόλις η γάτα σας νιώσει άνετα να τρώει μέσα στο μεταφορέα, δοκιμάστε να σπρώξετε απαλά την πόρτα κυρίως κλειστή ενώ τρώει. Μην την κλειδώσετε σε αυτό το στάδιο. Αν η γάτα σας ταραχτεί ή αναστατωθεί, ανοίξτε αμέσως την πόρτα. Αν ταραχθεί ή αναστατωθεί, μπορεί να θέλετε να επιβραδύνετε τη διαδικασία και να κάνετε μερικά βήματα πίσω.

Όταν είστε σε θέση να κλείσετε απαλά την πόρτα χωρίς πρόβλημα, μπορείτε να αρχίσετε να κλειδώνετε την πόρτα. Ξεκινήστε με λίγα δευτερόλεπτα και αν η γάτα σας ταραχτεί, ανοίξτε αμέσως την πόρτα.

- Advertisement -

Αυτό θα δημιουργήσει τελικά μια θετική συσχέτιση με το να είναι κλειστή η πόρτα όταν είναι μέσα. Τελικά θα μπορέσετε να αφήσετε την πόρτα κλειστή για λίγα λεπτά αφού τελειώσει το φαγητό της.

Βήμα 5: Μετακίνηση του μεταφορέα

Μόλις φτάσετε στο σημείο να μπορείτε να έχετε τη γάτα σας μέσα στο μεταφορέα με την πόρτα κλειστή με άνεση, δοκιμάστε να σηκώσετε το μεταφορέα, να τον ξαναβάλλετε κάτω και στη συνέχεια να ανοίξετε την πόρτα.

Όταν η γάτα σας νιώθει άνετα να σηκώνεται και να ξανακατεβαίνει ενώ βρίσκεται στο μεταφορέα, το επόμενο βήμα είναι να σηκώσετε τη γάτα στο μεταφορέα και να τη μεταφέρετε σε άλλο δωμάτιο πριν αφήσετε το μεταφορέα κάτω και ανοίξετε την πόρτα.

Αυτό θα αρχίσει να αναπαράγει τις συνθήκες που θα βιώσει η γάτα σας όταν έρθει η ώρα να επισκεφθεί τον κτηνίατρο. Προσπαθούμε να τους διδάξουμε ότι δεν πρόκειται να πάνε στον κτηνίατρο κάθε φορά που μπαίνουν στον μεταφορέα. Αν η εμπειρία της γάτας σας παραμένει η ίδια και προβλέψιμη 99 στις 100 φορές, θα μπορέσει να διαχειριστεί τη μία φορά στο μεταφορέα ενώ πηγαίνει να επισκεφθεί τον κτηνίατρο.

Βήμα 6: Εξοικείωση της γάτας με το αυτοκίνητο

Μόλις η γάτα σας νιώσει άνετα μέσα στο μεταφορέα για 7-10 λεπτά, είστε έτοιμοι να δοκιμάσετε να την πάρετε μαζί σας για μια βόλτα. Στρώστε το κάτω μέρος του μεταφορέα με κάτι απορροφητικό (π.χ. εφημερίδα) σε περίπτωση ατυχήματος και βάλτε κάτι ζεστό και μαλακό (π.χ. μια πετσέτα ή μια μικρή κουβέρτα) από πάνω.

Ενθαρρύνετε τη γάτα σας να μπει στο μεταφορέα. αν αυτό είναι δύσκολο, θα πρέπει να συνεχίσετε με τα δύο προηγούμενα βήματα για λίγο ακόμα πριν επιχειρήσετε να οδηγήσετε οπουδήποτε.

Τοποθετήστε τον μεταφορέα με ασφάλεια σε ένα από τα καθίσματα του αυτοκινήτου. Βεβαιωθείτε ότι ο μεταφορέας βρίσκεται πάνω σε μια κουβέρτα για να μειωθούν οι κραδασμοί και ότι είναι στερεωμένος με ζώνη ασφαλείας για να μην γλιστράει. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ελάχιστο (ή και καθόλου) άμεσο ηλιακό φως εισέρχεται στον μεταφορέα- αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ δυσάρεστο για τη γάτα και μπορεί να αναιρέσει μέρος της σκληρής σας δουλειάς. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τοποθετώντας μια κουβέρτα πάνω από το μεταφορέα – απλά να έχετε κατά νου τις καιρικές συνθήκες

Προχωρήστε σε μια διαδρομή που διαρκεί σημαντικά λιγότερο χρόνο από τον μικρότερο άνετο χρόνο που έχει περάσει η γάτα στο μεταφορέα μέχρι στιγμής. Ακόμα και η οδήγηση 200 μέτρων πάνω-κάτω στο δρόμο θα είναι μια χαρά για το πρώτο ταξίδι.

Κάθε μέρα για την επόμενη εβδομάδα, βγάλτε τη γάτα σας για μια μεγαλύτερη διαδρομή, και στη συνέχεια συνεχίστε να το κάνετε τακτικά πότε πότε με την πάροδο του χρόνου. Τελικά, η έξοδος με το μεταφορέα γάτας δεν θα αποτελεί καθόλου άγχος.

Μην ξεχνάτε: κάθε φορά που η γάτα σας δείχνει σημάδια άγχους κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, πρέπει να σταματήσετε και να επιστρέψετε στο προηγούμενο βήμα και να της δώσετε επιπλέον χρόνο για να εγκλιματιστεί. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ημέρα πριν από την επίσκεψη στον κτηνίατρο – βρείτε μια χρονική περίοδο κατά την οποία μπορείτε πραγματικά να αφοσιωθείτε στη διαδικασία χωρίς να αισθάνεστε βιαστικοί, και θα επωφεληθείτε και οι δύο από μια εμπειρία χωρίς άγχος. Συνεχίστε να δημιουργείτε θετικούς συνειρμούς και σύντομα θα διαπιστώσετε ότι έχετε εκπαιδεύσει τη γάτα σας να αγαπάει τον μεταφορέα!

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.