Δραπετεύει ο σκύλος σας; Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να τον κρατήσετε ασφαλή στο σπίτι

By admin 5 Min Read

Είναι όμορφο να έχεις έναν σκύλο στο σπίτι, αλλά μερικές φορές, η χαρά μπορεί να μετατραπεί σε άγχος, αν ο τετράποδος φίλος σας έχει την τάση να δραπετεύει.

Η δραπέτευση ενός σκύλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ίδια την ευημερία του ζώου, όσο και την ασφάλεια των γύρω του.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα αίτια που ωθούν τους σκύλους να δραπετεύουν, καθώς και πρακτικές λύσεις για να τους κρατήσετε ασφαλείς στο σπίτι.

Γιατί οι Σκύλοι Δραπετεύουν;

Οι λόγοι που ωθούν έναν σκύλο να δραπετεύει μπορεί να είναι πολλοί και ποικίλοι.

- Advertisement -
 • Βαριεμάρα και έλλειψη άσκησης: Αν ο σκύλος σας δεν έχει επαρκή σωματική και νοητική διέγερση, μπορεί να αναζητήσει τρόπους να ξεφύγει από το περιβάλλον που τον κάνει να βαριέται.
 • Κυνηγητικό ένστικτο: Ορισμένες ράτσες σκύλων, όπως τα λαγωνικά ή τα τσοπανόσκυλα, έχουν έντονο κυνηγητικό ένστικτο, το οποίο μπορεί να τους οδηγήσει σε δραπέτευση για να ακολουθήσουν μια μυρωδιά ή ένα θήραμα.
 • Άγχος και ανησυχία: Αν ο σκύλος σας νιώθει αγχωμένος ή φοβισμένος στο περιβάλλον του, μπορεί να δραπετεύσει σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.
 • Έλλειψη σωστής εκπαίδευσης: Η έλλειψη βασικής εκπαίδευσης, όπως η εντολή “κάτσε” ή “έλα”, μπορεί να δυσκολέψει τον έλεγχο του σκύλου σας και να αυξήσει τον κίνδυνο δραπέτευσης.
 • Ιατρικά προβλήματα: Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δραπέτευση μπορεί να αποτελεί ένδειξη κάποιου υποκείμενου ιατρικού προβλήματος, όπως η ορμονική ανισορροπία ή ο πόνος.

Πώς να κρατήσετε τον σκύλο σας ασφαλή στο σπίτι:

Για να αποτρέψετε τη δραπέτευση του σκύλου σας, μπορείτε να λάβετε τα ακόλουθα μέτρα:

 • Διασφαλίστε το σπίτι σας: Βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες, τα παράθυρα και οι αυλές είναι καλά κλειστά και δεν υπάρχουν κενά ή τρύπες από τις οποίες θα μπορούσε να δραπετεύσει ο σκύλος.
 • Παρέχετε άσκηση και διέγερση: Βγάλτε τον σκύλο σας για τακτικούς περιπάτους, τρέξιμο ή παιχνίδι. Μπορείτε επίσης να του προσφέρετε παιχνίδια και δραστηριότητες που θα τον κρατήσουν νοητικά ενεργό. Εδω θα βρείτε 10 παιχνίδια που θα τον κάνουν να τρελαθεί από χαρά
 • Εκπαιδεύστε τον σκύλο σας: Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει εκπαιδευτεί στις βασικές εντολές, όπως “κάτσε”, “έλα” και “μείνε”.
 • Μειώστε το άγχος: Δημιουργήστε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον για τον σκύλο σας. Αποφύγετε καταστάσεις που μπορεί να τον κάνουν να νιώθει αγχωμένος ή φοβισμένος.
 • Επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο: Αν υποψιάζεστε ότι η δραπέτευση του σκύλου σας οφείλεται σε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Επιπλέον Συμβουλές:

 • Χρησιμοποιήστε λουρί και φίμωτρο: Όταν βγάζετε τον σκύλο σας βόλτα, βεβαιωθείτε ότι φοράει λουρί και φίμωτρο. Αυτό θα σας βοηθήσει να τον κρατήσετε υπό έλεγχο και να αποτρέψετε τυχόν ατυχήματα.
 • Εγκαταστήστε συστήματα εντοπισμού: Υπάρχουν διαθέσιμα διάφορα συστήματα εντοπισμού, όπως GPS trackers ή microchips, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τον σκύλο σας αν χαθεί.
 • Ενημερώστε τους γείτονές σας: Ενημερώστε τους γείτονές σας για την τάση του σκύλου σας να δραπετεύει, ώστε να μπορούν να σας ειδοποιήσουν αν τον δουν έξω από το σπίτι σας.
 • Να είστε υπομονετικοί: Η εκπαίδευση και η αλλαγή συμπεριφοράς ενός σκύλου που δραπετεύει χρειάζεται χρόνο και υπομονή. Μην απογοητεύεστε αν δεν δείτε άμεσα αποτελέσματα.

Να θυμάστε: Η δραπέτευση ενός σκύλου μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα, τόσο για την ασφάλεια του ζώου, όσο και για την δική σας.

Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να κρατήσετε τον τετράποδο φίλο σας ασφαλή και χαρούμενο στο σπίτι σας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να δείξετε κατανόηση και αγάπη στον σκύλο σας. Η δραπέτευση δεν αποτελεί πάντα σκόπιμη πράξη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε βαριεμάρα, άγχος ή έλλειψη διέγερσης.

- Advertisement -

Φροντίζοντας τις ανάγκες του σκύλου σας και δημιουργώντας ένα ασφαλές και εμπλουτιστικό περιβάλλον, μπορείτε να χτίσετε μια ακόμα πιο δυνατή και ευτυχισμένη σχέση μαζί του.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.