Τοξοπλάσμωση: Τι είναι το τοξόπλασμα στις γάτες, πώς κολλάει, συμπτώματα, θεραπεία

By admin 9 Min Read

Η τοξοπλάσμωση είναι μια παρασιτική λοίμωξη που συνδέεται συνήθως με τις γάτες, αλλά κάθε θερμόαιμο ζώο μπορεί να μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες γάτες (και οι άνθρωποι) θα έχουν μόνο ήπια συμπτώματα εάν κολλήσουν το παράσιτο. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι λοιμώξεις από τοξοπλάσμωση μπορεί να πάρουν σοβαρή τροπή, ιδίως σε ανθρώπους ή γάτες που έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα ή είναι έγκυες. Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση των συμπτωμάτων και να φροντίζετε να αποφεύγετε τη μόλυνση αν είναι δυνατόν.

Τι είναι η τοξοπλάσμωση;

Η τοξοπλάσμωση στις γάτες προκαλείται από μόλυνση από μικροσκοπικά, μονοκύτταρα παρασιτικά πρωτόζωα που ονομάζονται Toxoplasma gondii. Το παράσιτο είναι τόσο μικρό που δεν μπορείτε να το δείτε χωρίς μικροσκόπιο. Οι γάτες το κολλάνε τρώγοντας θηράματα που έχουν μολυνθεί. Τα μολυσμένα θηράματα απελευθερώνουν κύστεις, οι οποίες ζουν στο έντερο και αποβάλλονται με τα κόπρανα των γατών.

Μετά από μερικές εβδομάδες, οι γάτες συνήθως καταπολεμούν τη μόλυνση και αναπτύσσουν ανοσία, οπότε δεν αποβάλλουν πλέον τον ιό. (Τεχνικά, το παράσιτο αναγκάζεται να επιστρέψει σε ένα αδρανές στάδιο, αλλά σπάνια προκαλεί πρόσθετα προβλήματα).

Αυτό που βοηθά το παράσιτο να εξαπλώνεται τόσο εύκολα, ωστόσο, είναι ότι μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον όπου εκκολάπτεται για μήνες, πολύ καιρό αφότου η γάτα δεν εκκολάπτει πλέον το παράσιτο.

- Advertisement -

Πώς κολλάνε οι γάτες τοξοπλάσμωση;

Οι γάτες μπορούν να κολλήσουν τοξοπλάσμωση εάν καταπιούν κατά λάθος το μικροσκοπικό παράσιτο. Δεν μπορούν να κολλήσουν απλώς αγγίζοντας μια άλλη μολυσμένη γάτα. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μεταδοθεί η τοξοπλάσμωση στο τριχωτό αιλουροειδές σας:

 1. Τρώγοντας ένα ζώο που έχει μολυνθεί με Toxoplasma gondii, όπως ένα πουλί ή ένα τρωκτικό.
 2. Κατάποση έστω και ενός μικροσκοπικού μέρους περιττωμάτων γάτας που έχουν μολυνθεί με το παράσιτο (π.χ. κατά την περιποίηση).
 3. Αγγίζοντας κάτι, ακόμη και νερό ή χώμα, που έχει μολυνθεί από μολυσμένα κόπρανα. Για παράδειγμα, ένα μικροσκοπικό παράσιτο θα μπορούσε να βρίσκεται στο έδαφος και μια γάτα θα μπορούσε να αγγίξει το έδαφος, να καθαριστεί και να καταπιεί κατά λάθος το παράσιτο.
 4. Μια μολυσμένη μητέρα γάτα μεταδίδει το παράσιτο στα αγέννητα γατάκια της.

Το παράσιτο μπορεί να ζήσει για μήνες στο χώμα, στα κουτιά απορριμμάτων, στους κήπους ή σε άλλες περιοχές όπου οι μολυσμένες γάτες έκαναν κακά.  Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν από ό,τι οι γάτες που ζουν σε εσωτερικούς χώρους, απλώς και μόνο επειδή έχουν περισσότερες ευκαιρίες να έρθουν σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.4

Μπορούν οι άνθρωποι να κολλήσουν τοξοπλάσμωση από τις γάτες;

Ναι, οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τοξοπλάσμωση από τις γάτες. Αλλά δεν μπορείτε να την κολλήσετε μόνο από το χάιδεμα της γάτας σας ή από το σάλιο της γάτας. Οι ιδιοκτήτες γατών μολύνονται μόνο αν κατά λάθος καταπιούν οι ίδιοι το παράσιτο.  Έτσι, τα ίδια πράγματα που θέτουν σε κίνδυνο τη γάτα σας μπορούν να θέσουν και εσάς σε κίνδυνο, όπως το να τρώτε μισοψημένο, μολυσμένο κρέας ή να καθαρίζετε το κουτί της άμμου μιας μολυσμένης γάτας χωρίς να φοράτε γάντια ή να πλένετε τα χέρια σας μετά.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μόνο ήπια συμπτώματα, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και τα μωρά που γεννιούνται από άτομα με ενεργές λοιμώξεις διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων.  Οι ιδιοκτήτες αυτών των γατών θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις όταν σκαλίζουν την άμμο -ή απλά να βάζουν κάποιον άλλο να καθαρίζει την άμμο.2 Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξαναδώσετε τη γάτα σας στο σπίτι, ακόμη και αν έχει γνωστή λοίμωξη!

Συμπτώματα τοξοπλάσμωσης στις γάτες

Οι περισσότερες γάτες με τοξόπλασμα γάτας μπορεί να αρρωστήσουν μόνο ήπια ή να μην έχουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα τοξοπλάσμωσης στις γάτες μπορεί να είναι πιο σοβαρά εάν η γάτα έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως μια γατούλα με FIV ή FeLV). Το μολυσματικό παράσιτο μπορεί να εισέλθει σε οποιονδήποτε ιστό ή όργανο θέλει και τα συμπτώματα που προκαλεί εξαρτώνται από το πού ταξιδεύει το παράσιτο στο σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

- Advertisement -
 • Νευρολογικά συμπτώματα, όπως το να πιέζουν το κεφάλι τους σε επιφάνειες
 • Προβλήματα όρασης ή αλλαγές στο χρώμα της ίριδας
 • Προβλήματα ισορροπίας ή κύκλωμα κατά το περπάτημα
 • Επιληπτικές κρίσεις
 • Αλλαγές στη συμπεριφορά
 • Λήθαργος ή αδυναμία
 • Διάρροια
 • Λιγότερη όρεξη, προβλήματα στη μάσηση της τροφής ή απώλεια βάρους
 • Ίκτερος ή κιτρίνισμα του δέρματος
 • Προβλήματα στην αναπνοή
 • Σπασμοί στα αυτιά
 • Πονόλαιμος

Διάγνωση και θεραπεία της τοξοπλάσμωσης στις γάτες

Μια γάτα που εμφανίζει οποιοδήποτε από τα παραπάνω σοβαρά συμπτώματα πρέπει να επισκεφθεί αμέσως κτηνίατρο.
Πώς διαγιγνώσκεται η τοξοπλάσμωση στις γάτες

Αν και μπορεί να νομίζετε ότι ο κτηνίατρός σας θα σας ζητήσει δείγμα κοπράνων για να διαγνώσει την τοξοπλάσμωση, στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι ακριβές τεστ. Αντ’ αυτού, μπορεί να γίνει εξέταση αίματος στη γάτα σας για να ελεγχθούν τα αντισώματα. Ένας τύπος αντισώματος υποδεικνύει ενεργή λοίμωξη, ενώ ένας άλλος υποδεικνύει παρελθούσα λοίμωξη που έχει υποχωρήσει. Μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνετε μεταξύ μιας ενεργής λοίμωξης και μιας παλιάς λοίμωξης!
Επιλογές θεραπείας για την τοξοπλάσμωση στις γάτες

Η θεραπεία της τοξοπλάσμωσης στις γάτες είναι αρκετά απλή. Κανένα φάρμακο δεν απομακρύνει όλους τους οργανισμούς από τον οργανισμό και οι κύστεις μπορεί να παραμείνουν επ’ αόριστον.

- Advertisement -

Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κλινδαμυκίνη, ένα αντιβιοτικό από το στόμα. Συνήθως θα πρέπει να δίνετε στη γάτα σας το αντιβιοτικό για δύο έως τέσσερις εβδομάδες.  Μπορεί να σας χορηγηθούν και άλλα φάρμακα, όπως οφθαλμικές σταγόνες ή διεγερτικά της όρεξης, ανάλογα με τα άλλα συμπτώματα που παρουσιάζει η γάτα σας. Μπορεί να δείτε βελτίωση στη γάτα σας μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, αλλά οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, ειδικά αυτές που αφορούν το νευρικό σύστημα ή τον εγκέφαλο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Κόστος της θεραπείας της τοξοπλάσμωσης στις γάτες

Το κόστος της θεραπείας της τοξοπλάσμωσης ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεστε και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της γάτας σας. Μόνο οι εξετάσεις αίματος μπορεί να κοστίζουν από 30 έως 80 ευρώ και πλέον. Οι εξετάσεις, οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και η θεραπεία μαζί μπορεί να κοστίσουν έως και 200 ευρώ. Οι πιο σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν εντατική φροντίδα θα κοστίσουν ακόμη περισσότερο.

Πρόληψη της τοξοπλάσμωσης στις γάτες

Μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τις πιθανότητες να μολυνθεί η γάτα σας εξαρχής. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Να ταΐζετε τη γάτα σας μόνο με πλήρως μαγειρεμένη τροφή
 • Να μην επιτρέπετε στη γάτα σας να έχει πρόσβαση σε άγρια τρωκτικά ή άλλα θηράματα που θα μπορούσαν να είναι μολυσμένα
 • Να καθαρίζετε καθημερινά την άμμο της γάτας σας, καθώς χρειάζονται μία έως πέντε ημέρες πριν τα μολυσμένα κόπρανα γίνουν μεταδοτικά
 • Διατήρηση της γάτας σας σε εσωτερικό χώρο

 

Ενώ η τοξοπλάσμωση είναι σπάνια θανατηφόρα στις γάτες, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε νεαρά γατάκια ή σε κάθε αιλουροειδές που έχει ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως αυτά που πάσχουν από FIP, FIV ή FeLV). Επιπλέον, η τοξοπλάσμωση μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους, οπότε η διατήρηση της υγείας της γάτας σας θα βοηθήσει να διατηρήσετε εσείς και η οικογένειά σας υγιείς. Επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε πιθανά συμπτώματα.

Share This Article
Leave a comment