Τι είναι το παστούρωμα; Μία απαράδεκτη πρακτική με βαρύτατες συνέπειες

By admin 2 Min Read

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) πρόσφατα απηύθυνε επιστολή προς αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Δημοκρατίας με αφορμή την ανεύθυνη πρακτική του παστουρώματος, η οποία συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τι είναι το παστούρωμα;

Η παράδοση του παστουρώματος έχει τις ρίζες της στις κτηνοτροφικές πρακτικές ορισμένων περιοχών της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο δέσιμο των ποδιών του ζώου, καθιστώντας το ανίκανο να κινηθεί ελεύθερα. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα τη σοβαρή περιορισμένη κινητικότητα των ζώων και συχνά οδηγεί σε τραυματισμούς ή ακόμα και στο θάνατο, όπως πρόσφατα σε περιπτώσεις πλημμύρων.

Οι επιπτώσεις του παστουρώματος στα ζώα

Η αποτρόπαια αυτή πρακτική εμποδίζει τα ζώα από το να περπατούν, να τρέχουν ή ακόμα και να σηκώνονται. Ειδικότερα, τα παστουρωμένα ζώα αντιμετωπίζουν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως εξαρθρώματα, τενοντίτιδες και βαθιές πληγές λόγω της συνεχούς τριβής. Σε ακραίες περιπτώσεις, τα τραύματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό του ζώου ή ακόμα χειρότερα, στο θάνατο.

Πού συναντάται το φαινόμενο;

Παρά την απαγόρευση της πρακτικής, το παστούρωμα συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας, κυρίως στις Κυκλάδες, αλλά και σε άλλα νησιά όπως Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα, αλλά και στην ηπειρωτική Ελλάδα.

- Advertisement -

Καταγγελίες και απαιτήσεις της ΠΦΠΟ

Η ΠΦΠΟ, μέσω της επιστολής της, καταδικάζει αυτή την πρακτική και ζητεί από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν άμεσα μέτρα για την πλήρη εξάλειψη αυτής της παράνομης δραστηριότητας. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την προαγωγή των δικαιωμάτων των ζώων σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Στο τέλος της ημέρας, το παστούρωμα είναι μια απαράδεκτη πρακτική που πρέπει να εξαλειφθεί άμεσα. Πρέπει να σταματήσουμε να θέτουμε σε κίνδυνο τα ζώα μας για παραδοσιακές πρακτικές που δεν έχουν θέση στη σύγχρονη κοινωνία. Οι αρμόδιες αρχές, μαζί με την κοινωνία, πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την προστασία των δικαιωμάτων κάθε ζώου.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.