Στείρωση σκύλου: Γιατί πρέπει να στειρωθεί ο σκύλος;

By admin 9 Min Read

Η στείρωση είναι μια από τις πιο κοινές διαδικασίες που εκτελούνται σε σκύλους λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων της. Ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου, δεν πρέπει να αγνοήσετε τη σημασία αυτής της διαδικασίας και να στειρώσετε τον σκύλο σας στην κατάλληλη ηλικία.

Γενικά, τα σκυλιά στειρώνονται για να μειώσουν την επιθετική τους ιδιοσυγκρασία και να τα κάνουν ήρεμα και φιλικά. Πρόσθετοι λόγοι για τη στείρωση ενός σκύλου περιλαμβάνουν τον έλεγχο του πληθυσμού, την πρόληψη ασθενειών και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Εάν είστε γονέας σκύλου και έχετε σύγχυση σχετικά με το γιατί πρέπει να στειρωθεί ο σκύλος, είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα πλεονεκτήματα της στείρωσης των σκύλων καθώς και για τους κινδύνους από τον κτηνίατρό μας για μικρά ζώα.

Στείρωση ενός σκύλου

Η στείρωση, συχνά γνωστή ως ευνουχισμός, είναι μια κοινή χειρουργική επέμβαση που εκτελείται για να αφαιρεθούν οι όρχεις ενός σκύλου και να γίνει στείρος. Κατά τη στείρωση, ένας σκύλος τίθεται υπό γενική αναισθησία και γίνονται δύο τομές στο όσχεο μέσω των οποίων αφαιρούνται οι όρχεις. Οι τομές του οσχέου συνήθως ράβονται σε σκύλους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η στείρωση έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά ενός σκύλου, ιδιαίτερα στην επιθετική και εδαφική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους και άλλους σκύλους. Η επιθετικότητα και η εδαφική συμπεριφορά στους σκύλους επηρεάζεται από μια ορμόνη γνωστή ως τεστοστερόνη, η οποία παράγεται κυρίως στους όρχεις. Επομένως, μετά τη στείρωση, η κύρια πηγή τεστοστερόνης αποβάλλεται από το σώμα του σκύλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει ήρεμη και φιλική συμπεριφορά προς τους ιδιοκτήτες και άλλους σκύλους.

- Advertisement -

Γιατί ένας σκύλος πρέπει να στειρωθεί;

Η στείρωση προσφέρει αμέτρητα σωματικά και ψυχολογικά οφέλη για τους σκύλους. Γενικά, υπάρχουν περισσότερα οφέλη από τη στείρωση των σκύλων παρά μειονεκτήματα, και μερικά από τα οφέλη αναφέρονται παρακάτω:

1. Αποτρέπει τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες

Ο κύριος λόγος για τη στείρωση ενός σκύλου είναι ο έλεγχος του πληθυσμού. Επειδή δεν υπάρχουν σπέρματα, οι σκύλοι δεν μπορούν να αναπαραχθούν μετά τη στείρωση. Επομένως, συνιστάται να στειρώσετε τον αρσενικό σκύλο σας εάν δεν θέλετε να έχει κουτάβια.

2. Μειώνει την επιθετική συμπεριφορά

Η στείρωση έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των σκύλων ιδιαίτερα στην επιθετική και εδαφική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους καθώς και προς άλλους σκύλους.
Η επιθετικότητα και η εδαφική συμπεριφορά στους σκύλους επηρεάζεται από μια ορμόνη γνωστή ως τεστοστερόνη, η οποία παράγεται κυρίως στους όρχεις, οπότε μετά τη στείρωση η κύρια πηγή τεστοστερόνης απομακρύνεται από το σώμα του σκύλου με αποτέλεσμα ήρεμη και φιλική συμπεριφορά προς τους ιδιοκτήτες και άλλους σκύλους.

3. Εξαλείφει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου όπως το να τρίβεται

Η τεστοστερόνη είναι σημαντική για τη λίμπιντο και τη σεξουαλική διέγερση σε αρσενικούς σκύλους. Έτσι, μετά τη στείρωση ενός σκύλου, τα επίπεδα τεστοστερόνης του σώματος πέφτουν, με αποτέλεσμα χαμηλό επίπεδο σεξουαλικής παρόρμησης. Η μειωμένη σεξουαλική ορμή εξαλείφει τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές σκύλων, όπως το να ανεβαίνει και να τρίβεται σε ανθρώπους, άλλους σκύλους ή έπιπλα όπως καναπέδες.

4. Μειώνει την πιθανότητα ενός περιπρωκτικού αδενώματος

Το περιπρωκτικό αδένωμα είναι ένας καλοήθης όγκος που είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου σε ηλικιωμένους άθικτους σκύλους. Αυτός ο όγκος αναπτύσσεται υπό την επίδραση της ορμόνης τεστοστερόνης, γι’ αυτό σπάνια εμφανίζεται σε στειρωμένα σκυλιά.

- Advertisement -

5. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Πολλοί κτηνίατροι και επιστήμονες πιστεύουν ότι η στείρωση όντως παρατείνει τη διάρκεια ζωής ενός σκύλου, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αξιόπιστη έρευνα για αυτό το θέμα. Αυτή η πεποίθηση μπορεί να υποστηριχθεί από το γεγονός ότι τα στειρωμένα σκυλιά είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν από ορισμένες ασθένειες, να συμμετάσχουν σε καυγάδες με άλλα σκυλιά και να καταναλώνουν υγιεινή διατροφή. Στο zoofast.gr θα βρείτε την καλύτερη σκυλοτροφή.

6. Προλαμβάνει τον καρκίνο των όρχεων

Σε άθικτους σκύλους, ο καρκίνος των όρχεων είναι αρκετά διαδεδομένος. Ο καρκίνος των όρχεων προλαμβάνεται πλήρως με τη στείρωση, επομένως ο σκύλος σας δεν θα χρειαστεί να υπομείνει αυτήν την επώδυνη ασθένεια. Επιπλέον, δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για τους βαρείς λογαριασμούς κτηνιάτρων, επειδή η θεραπεία του καρκίνου του σκύλου είναι πολύ δαπανηρή.

7. Σταματά το σκυλί σας από το να εμπλακεί σε ατύχημα ή κυνομαχία

Τα μη στειρωμένα σκυλιά μπορεί να δραπετεύσουν από το σπίτι αναζητώντας ένα θηλυκό. Ο σκύλος σας μπορεί να διανύσει τεράστιες αποστάσεις κυνηγώντας έναν σύντροφο, κάτι που συνήθως αυξάνει τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, συναντήσεων με αδέσποτα σκυλιά και επλοκή σε κυνομαχίες. Έτσι, εάν ένας σκύλος στειρωθεί, δεν θα έχει καμία επιθυμία να ζευγαρώσει με ένα θηλυκό και σπάνια θα βγει από το σπίτι.

- Advertisement -

8. Μειώνει τον κίνδυνο Καλοήθους Υπερπλασίας Προστάτη (BPH)

Ο αδένας του προστάτη είναι ένας από τους πολλούς αδένες που καλύπτουν το αναπαραγωγικό σύστημα ενός σκύλου. Η υπερδιέγερση που προκαλείται από την τεστοστερόνη που απελευθερώνεται από τους όρχεις προκαλεί τη μεγέθυνση του προστάτη αδένα σε ηλικιωμένους σκύλους.
Τα σκυλιά με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη βιώνουν ακραίο πόνο και ενόχληση επειδή ασκεί πίεση στην ουρήθρα και το κόλον τους, δυσκολεύοντας την ούρηση και την αφόδευση.
Τα πιο τυπικά σημάδια της BPH στους σκύλους περιλαμβάνουν κόπρανα που μοιάζουν με κορδέλα και τέντωμα κατά την ούρηση. Ευτυχώς, μπορείτε να αποτρέψετε αυτό το πρόβλημα στειρώνοντας τον σκύλο σας στην κατάλληλη ηλικία, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τα επίπεδα τεστοστερόνης του σώματος.

Πότε πρέπει να στειρωθεί ένας σκύλος;

Η ιδανική στιγμή για τη στείρωση ενός σκύλου είναι αβέβαιη, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά οι περισσότεροι κτηνίατροι συμφωνούν ότι η ηλικία πρέπει να είναι μεταξύ 4 και 6 μηνών όταν ολοκληρωθεί η θεμελιώδης φυσική ανάπτυξη του σκύλου. Οι μεγάλες ράτσες σκύλων μπορούν να στειρωθούν πιο αργά, όταν είναι ενός έτους, καθώς το σώμα τους ωριμάζει πιο αργά.

Επειδή τα οστά και οι μύες απαιτούν τεστοστερόνη για βέλτιστη ανάπτυξη, η στείρωση των σκύλων όταν είναι πολύ μικρά αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων αναπτυξιακών προβλημάτων. Ομοίως, η υπερβολική αναμονή για τη στείρωση ενός σκύλου δεν συνιστάται, καθώς ο σκύλος μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητος σε ασθένειες όπως ο καρκίνος των όρχεων. Η στείρωση στη σωστή ηλικία είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Κίνδυνοι που συνδέονται με τη στείρωση ενός σκύλου

Τα ακόλουθα είναι μερικοί από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη στείρωση των σκύλων:

  • Η στείρωση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στην αργή ανάπτυξη.
  • Σε ορισμένες ράτσες σκύλων, η πρώιμη στείρωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα οστά και τους συνδέσμους, όπως προβλήματα με τους χιαστούς συνδέσμους.
  • Ο σκύλος σας μπορεί να διατρέχει κίνδυνο για αναισθητική αντίδραση επειδή η στείρωση πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία.
  • Εάν οι ιδιοκτήτες δεν παρέχουν τη συνιστώμενη μετεγχειρητική φροντίδα, ο σκύλος μπορεί να αναπτύξει λοίμωξη στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης, η οποία μπορεί να είναι δυσάρεστη και άβολη για τον σκύλο.

Βιβλιογραφία – Αναφορές:

1. Dog neutering: a guide to castration and spaying. (n.d.). PDSA. https://www.pdsa.org.uk/pet-help-and-advice/pet-health-hub/other-veterinary-advice/dog-neutering-a-guide-to-castration-and-spaying

2. Giorgio, K. M. (2020, August 24). What You Need to Know About Neutering Your Dog. Daily Paws. https://www.dailypaws.com/dogs-puppies/health-care/dog-neutering-spaying/dog-neutering

3. Neutering in Dogs | VCA Animal Hospital. (n.d.). Vca. https://vcahospitals.com/know-your-pet/neutering-in-dogs

Share This Article
Leave a comment