Σκύλος στη θάλασσα: Για μπάνιο με το σκύλο. 7 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσεις

By admin 6 Min Read

Η βόλτα και το μπάνιο στη θάλασσα  με τον σκύλο σας μπορεί να είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Φανταστείτε τον να τρέχει ξέγνοιαστος στην άμμο, να παίζει με τα κύματα και να απολαμβάνει τη δροσιά της θάλασσας.

Ωστόσο, πριν πάρετε τον σκύλο σας στην παραλία, υπάρχουν μερικά σημαντικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε. Σε αυτόν τον οδηγό, θα βρείτε χρήσιμες συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι η βόλτα σας στην παραλία θα είναι ασφαλής, ευχάριστη και δροσιστική για εσάς και τον τετράποδο φίλο σας.

1. Βρείτε μια παραλία φιλική προς σκύλους

Πριν ετοιμάσετε τα απαραίτητα για τη θάλασσα, καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν επιτρέπονται σκύλοι σε όλες τις παραλίες. Κάντε την έρευνά σας και βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μια παραλία που καλωσορίζει τόσο τους δίποδους όσο και τους τετράποδους επισκέπτες. Ρίξτε μια ματιά στους κανονισμούς που αναγράφονται στην είσοδο της παραλίας, καθώς ορισμένες μπορεί να έχουν καθορισμένες ζώνες για σκύλους, συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα ή ακόμα και εποχιακούς περιορισμούς.

- Advertisement -

2. Φέρτε άφθονο νερό

Το παιχνίδι στην παραλία είναι μια δραστηριότητα που φέρνει δίψα, και οι τετράποδοι φίλοι μας είναι γνωστό ότι καταπίνουν θαλασσινό νερό όταν διψούν πολύ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα στομαχικά προβλήματα όπως διάρροια και εμετό. Εάν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες αλμυρού νερού, μπορεί να οδηγήσουν σε πολύ πιο σοβαρά προβλήματα όπως αφυδάτωση και σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να είναι θανατηφόρο. Εμποδίστε τον σκύλο σας να καταφύγει στο να πίνει θαλασσινό νερό παίρνοντας μαζί σας άφθονο γλυκό νερό για την εκδρομή σας στην παραλία, και μην ξεχάσετε το μπολάκι του σκύλου σας!

3. Αποφύγετε τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας

Ίσως εσείς απολαμβάνετε να απορροφάτε τις ηλιακές ακτίνες, αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο τετράποδος φίλος σας μπορεί να μην αντέχει τη ζέστη όσο εσείς. Επισκεφθείτε την παραλία νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα και ελέγξτε αν τα πόδια του σκύλου σας καίγονται στην καυτή άμμο. Φέρτε μια ομπρέλα για να ξεκουράζεται ο σκύλος σας στη σκιά και προσέξτε για σημάδια θερμοπληξίας, τα οποία περιλαμβάνουν λαχάνιασμα, λήθαργο, αποπροσανατολισμό και υπερβολική δίψα. Η θερμοπληξία είναι επείγον ιατρικό περιστατικό και θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει υπερθερμανθεί.

4. Τελειοποιήστε τις εντολές

Είναι καλή ιδέα να βεβαιωθείτε ότι η εκπαίδευση του σκύλου σας είναι σε καλό επίπεδο πριν τον αφήσετε να τρέξει ελεύθερα στην άμμο. Οι τετράποδοι φίλοι μας χρειάζονται να ελέγχονται με φωνητικές εντολές και να έχουν βασικές δεξιότητες υπακοής για να απολαύσουν όλα όσα έχει να προσφέρει η παραλία. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν την εντολή “άστο” (“leave it”), η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν προσπαθούν να καταβροχθίσουν πράγματα όπως ψόφια ψάρια, φύκια ή υπολείμματα φαγητού από πικνίκ (εμπιστευτείτε μας, η παραλία μπορεί να είναι θησαυροφυλάκιο πραγμάτων που ο χνουδωτός σας φίλος δεν πρέπει να φάει!). Τέλος, ο σκύλος σας πρέπει να είναι καλά κοινωνικοποιημένος, καθώς είναι πιθανό να συναντήσει πολλά άλλα σκυλιά στην παραλία, αλλά και ανθρώπους! Εάν η εκπαίδευση του τετράποδου φίλου σας χρειάζεται ακόμα δουλειά, καλό είναι να τον κρατάτε με λουρί και να αποφεύγετε τις πιο πολυσύχναστες ώρες της ημέρας. Ακόμα καλύτερα, κατευθυνθείτε σε ένα τοπικό πάρκο σκύλων όπου μπορείτε να επικεντρωθείτε στην εκπαίδευση σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον.

5. Αφήστε μόνο πατουσιές

Μην χαλάτε την ατμόσφαιρα – διατηρήστε την παραλία καθαρή και χωρίς περιττώματα μαζεύοντας τα κακά του σκύλου σας! Τα περιττώματα σκύλων μπορεί να είναι μια δυσάρεστη έκπληξη για έναν περιπατητή με γυμνά πόδια, ενώ παράλληλα βλάπτουν την άγρια ζωή και μολύνουν το οικοσύστημα της παραλίας. Αποτελούν επίσης σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών που είναι πιθανό να παίξουν στην άμμο. Επομένως, μαζέψτε τα περιττώματα και πετάξτε τα σκουπίδια σας στο σπίτι για να διασφαλίσετε ότι το μόνο που θα νιώσουν οι λουόμενοι ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών τους είναι η άμμος!

6. Μείνετε σε εγρήγορση

Όταν περπατάτε στην παραλία, προσέξτε για κύματα που σπάνε, επικίνδυνα ρεύματα, “νόστιμα απομεινάρια” που μπορεί να δελεάσουν τις γευστικές ίνες του τετράποδου φίλου σας και άλλα σκυλιά στην παραλία. Ο σκύλος σας μπορεί να είναι καλά εκπαιδευμένος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα σκυλιά στην παραλία είναι. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για τον σκύλο σας και τους άλλους σκύλους για να διασφαλίσετε ότι όλες οι ουρές κουνιούνται χαρούμενα.

- Advertisement -

7. Ξεπλύνετε το σκύλο

Μπορεί να φαίνεται ότι ο τετράποδος φίλος σας έκανε ένα δροσιστικό μπάνιο στη θάλασσα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το θαλασσινό νερό και η άμμος μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και εξανθήματα στο δέρμα. Ορισμένες παραλίες διαθέτουν ντους όπου εσείς και ο σκύλος σας μπορείτε να ξεπλύνετε μετά τις περιπέτειές σας στην άμμο, αλλά αν δεν είναι διαθέσιμα, φροντίστε να κάνετε στον σκύλο σας ένα καλό ξέπλυμα όταν φτάσετε σπίτι.

Share This Article
Leave a comment