Σκύλος: Πώς να καταλάβετε οτι ο σκύλος σας έχει άγχος

By admin 3 Min Read

Είναι φυσιολογικό οι σκύλοι να νιώθουν άγχος από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια προβλήματα στη συμπεριφορά τους, όπως η αγχωτική διαταραχή. Τα αίτια του άγχους στους σκύλους είναι πολλά, από δυνατούς θορύβους όπως τα πυροτεχνήματα, μέχρι την αλλαγή περιβάλλοντος ή ρουτίνας.

Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του άγχους στον τετράποδο φίλο σας, μπορείτε να μειώσετε το στρες που βιώνει ο σκύλος σας και να προλάβετε πιθανά μελλοντικά προβλήματα και να τον βοηθήσετε να νιώσει πιο άνετα και ευτυχισμένος Ακολουθούν κάποια κλασικά σημάδια άγχους στους σκύλους και πώς μπορείτε να αντιδράσετε.

Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια άγχους στο σκύλο σας

  • Υπερβολικό γαύγισμα ή κλάμα: Αν ο σκύλος σας γαυγίζει ή κλαίει περισσότερο από το κανονικό, ειδικά όταν λείπετε από το σπίτι, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη άγχους.
  • Αλλαγές στη συμπεριφορά: Ο σκύλος μπορεί να γίνει πιο επιφυλακτικός ή να απομακρύνεται από ανθρώπους και άλλα ζώα. Μερικοί σκύλοι μπορεί να γίνουν πιο επιθετικοί.
  • Υπερβολικό γλείψιμο ή μάσημα: Ένας σκύλος που γλείφει συνεχώς τον εαυτό του ή μασάει αντικείμενα (και ειδικά τα πόδια του) μπορεί να εκφράζει άγχος.
  • Συμπτώματα φυσικής δυσφορίας: Τα σημάδια όπως διάρροια, υπερβολική σιελόρροια, ή συχνή ούρηση μπορεί να είναι αντιδράσεις στο άγχος.
  • Αλλαγές στην όρεξη: Η μείωση της όρεξης ή ακόμη και η απόρριψη τροφής είναι συχνά σημάδια άγχους στα σκυλιά.
  • Υπερβολική ανυπομονησία: Ένα σκυλί που δεν μπορεί να καθίσει ήσυχο, περπατάει ανήσυχα πέρα δώθε, ή φαίνεται ότι δεν μπορεί να χαλαρώσει, μπορεί να εμφανίζει σημάδια άγχους.
  • Αποφυγή επαφής με τα μάτια: Οι σκύλοι που αποφεύγουν την επαφή με τα μάτια ή φαίνονται να κοιτάζουν κάτω συχνά μπορεί να αισθάνονται άβολα ή ανήσυχα.

Πώς να αντιδράσετε

Εάν παρατηρήσετε ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημάδια στον σκύλο σας, είναι σημαντικό να αντιδράσετε με κατανόηση και υπομονή. Μπορείτε να ενισχύσετε τη θετική συμπεριφορά, να παρέχετε ασφαλές περιβάλλον και να ασκείτε τακτικά τον σκύλο σας για να τον βοηθήσετε να καταπολεμήσει το άγχος. Σε περιπτώσεις που το άγχος φαίνεται σοβαρό ή διαρκεί, συνιστάται η συμβουλή ενός κτηνιάτρου ή ενός ειδικού σε θέματα συμπεριφοράς ζώων.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.