Τίναγμα σκύλου: Γιατί ο σκύλος μου τινάζεται συνέχεια

By admin 7 Min Read

Οι σκύλοι μπορεί να τρέμουν ή να τινάζονται όταν κρυώνουν, όταν είναι γέροι, όταν πονάνε, όταν φοβούνται, όταν είναι άρρωστοι ή απλά επειδή πρέπει να στεγνώσουν αν βραχούν. Τα σκυλιά μπορεί να τρέμουν για πολλούς λόγους, αλλά γιατί τρέμει ο σκύλος σας, πρέπει να ανησυχείτε και τι πρέπει να κάνετε;

Γιατί τρέμει ο σκύλος μου;

Οι σκύλοι μπορεί να τρέμουν για διάφορους λόγους και αυτοί μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες:

 • Συμπεριφορικοί (είναι φοβισμένοι, ανήσυχοι ή ενθουσιασμένοι)
 • Ως αντίδραση στο περιβάλλον τους (είναι βρεγμένα ή κρυώνουν)
 • Ιατρικός: πονάνε, αισθάνονται άρρωστοι ή μπορεί να είναι σημάδι κάποιας κατάστασης υγείας, όπως επιληψία, σύνδρομο γενικευμένου τρόμου, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα στα αυτιά ή δηλητηρίαση

Διατηρώντας τον σκύλο σας ζεστό, στεγνό, χαλαρό, ενημερωμένο για τους εμβολιασμούς του και μακριά από δηλητήρια για τις πατούσες του, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των πιο συνηθισμένων λόγων για τους οποίους ο σκύλος σας τρέμει. Εάν δεν είστε σίγουροι για τον λόγο που ο σκύλος σας τρέμει, θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον κτηνίατρό σας, ειδικά εάν ανησυχείτε γι’ αυτόν ή εάν το τρέμουλο είναι καινούργιο, σοβαρό ή συνοδεύεται από άλλα σημάδια.

Συμπεριφορικοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας τρέμει

Οι σκύλοι μερικές φορές τρέμουν επειδή βιώνουν ένα ακραίο συναίσθημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα θετικό συναίσθημα, όπως ο ενθουσιασμός, ή σε ένα αρνητικό, όπως ο φόβος. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, μια ξαφνική απελευθέρωση ορμονών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο σώμα τους, προκαλώντας τους να τρέμουν.

- Advertisement -

Οι βασικότεροι συμπεριφορικοί λόγοι περιλαμβάνουν:

 1. Φόβος και άγχος: Οι σκύλοι μπορεί να τρέμουν όταν αισθάνονται φοβισμένοι ή αγχωμένοι. Αυτό μπορεί να προκύψει από διάφορες καταστάσεις όπως τον θόρυβο από πυροτεχνήματα, καταιγίδες, νέους ανθρώπους ή ζώα, μετακινήσεις, ή ακόμη και από αλλαγές στο περιβάλλον τους. Ο φόβος μπορεί επίσης να προκύψει από προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες.
 2. Ενθουσιασμός: Σε αντίθεση με τον φόβο και το άγχος, οι σκύλοι μπορεί επίσης να τρέμουν όταν είναι υπερβολικά ενθουσιασμένοι. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την προσδοκία ενός θετικού γεγονότος, όπως η αναμονή για φαγητό, παιχνίδι, ή η επιστροφή του ιδιοκτήτη τους στο σπίτι.
 3. Υπερδιέγερση: Ορισμένες φορές, οι σκύλοι τρέμουν λόγω υπερδιέγερσης σε περιβάλλοντα με υψηλά επίπεδα δραστηριότητας ή διεγέρσεων, όπως σε συναθροίσεις ανθρώπων, άλλων ζώων ή κατά τη διάρκεια παιχνιδιού.
 4. Διαχείριση συναισθημάτων: Μερικές φορές το τρέμουλο είναι ένας τρόπος για τους σκύλους να διαχειριστούν το άγχος ή το στρες. Είναι ένας φυσικός μηχανισμός απελευθέρωσης συσσωρευμένης ενέργειας.

Τρέμουν ως αντίδραση στο περιβάλλον τους

Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης έχουν δώσει σε όλα τα έμβια όντα σωματικές και συμπεριφορικές αντιδράσεις που τα βοηθούν να επιβιώσουν, και τα σκυλιά δεν διαφέρουν. Μερικές φορές ένας σκύλος μπορεί να τρέμει για εξελικτικούς λόγους, όπως για παράδειγμα να τρέμει για να στεγνώσει ή να τρέμει για να κρατήσει το σώμα του ζεστό.

Οι πιο κοινοί λόγοι περιλαμβάνουν:

 1. Κρύο: Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για έναν σκύλο να τρέμει είναι το κρύο. Το τρέμουλο είναι ένας φυσικός μηχανισμός για την παραγωγή θερμότητας. Σκύλοι με λεπτό τρίχωμα ή χωρίς υποτρίχωμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο κρύο. Επίσης, ηλικιωμένοι σκύλοι ή σκύλοι με χαμηλότερη σωματική κατάσταση μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στο να κρυώνουν.
 2. Υγρασία ή βροχή: Οι σκύλοι μπορεί επίσης να τρέμουν όταν είναι βρεγμένοι, ειδικά σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες. Το βρεγμένο τρίχωμα δεν παρέχει την ίδια μόνωση όπως το στεγνό, και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια σωματικής θερμότητας.
 3. Θόρυβος και ακουστική διέγερση: Σκύλοι με υψηλή ευαισθησία στον θόρυβο μπορεί να αντιδράσουν τρέμοντας σε δυνατούς ήχους όπως κεραυνούς, πυροτεχνήματα, ή άλλους ξαφνικούς ήχους. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος ή τον φόβο που προκαλούν αυτοί οι ήχοι.
 4. Αλλαγές στο περιβάλλον: Μεταβολές στο άμεσο περιβάλλον του σκύλου, όπως η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι ή η παρουσία νέων ανθρώπων ή ζώων, μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση και τρέμουλο.

Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες να παρατηρούν τις συνθήκες που προκαλούν το τρέμουλο στον σκύλο τους και να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πιο άνετο και ασφαλές περιβάλλον. Για παράδειγμα, παρέχοντας ζεστή κουβέρτα ή μπλούζα σε κρύες μέρες, αποφεύγοντας την έκθεση σε δυνατούς ήχους, ή προσφέροντας σταθερότητα και ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του τρέμουλου που οφείλεται σε περιβαλλοντικές αιτίες.

Ιατρικά θέματα που προκαλούν τρέμουλο

Παρόλο που η αιτία που προκαλεί το τρέμουλο του σκύλου σας είναι τις περισσότερες φορές φυσική και ακίνδυνη, το τρέμουλο και ο μυϊκός τρόμος μπορεί μερικές φορές να είναι σημάδι ιατρικών προβλημάτων, όπως:

 • Ναυτία
 • Δίψα
 • Πόνος
 • Επιληψία
 • Μυϊκή αδυναμία
 • Προβλήματα στο αυτί
 • Δηλητηρίαση

Κατανοώντας τους διάφορους λόγους που ένας σκύλος μπορεί να τρέμει, μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερη φροντίδα και υποστήριξη στους τετράποδους φίλους μας. Είτε το τρέμουλο οφείλεται σε συμπεριφορικούς λόγους όπως φόβος, άγχος ή ενθουσιασμός, είτε αποτελεί αντίδραση σε περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το κρύο ή η υγρασία, είναι σημαντικό να παρατηρούμε και να ανταποκρινόμαστε ανάλογα.

Επιπλέον, το τρέμουλο μπορεί να είναι ένδειξη ιατρικού προβλήματος, όπως ναυτία, δίψα, πόνος, επιληψία, μυϊκή αδυναμία, προβλήματα στο αυτί ή δηλητηρίαση. Σε αυτήν την περίπτωση, η άμεση συμβουλή και εξέταση από τον κτηνίατρο είναι κρίσιμη.

Η πρόληψη παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του σκύλου σας. Διατηρώντας τον ζεστό, στεγνό, χαλαρό και ενημερωμένο για τους εμβολιασμούς του, καθώς και φροντίζοντας να αποφεύγετε επικίνδυνες ουσίες, μπορείτε να μειώσετε τους κινδύνους για πολλά από τα προβλήματα που προκαλούν το τρέμουλο.

Σε περίπτωση που το τρέμουλο είναι καινούργιο, σοβαρό ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, η άμεση συμβουλή του κτηνίατρου είναι απαραίτητη. Ακούγοντας τις ανάγκες του σκύλου σας και επιλέγοντας την κατάλληλη προσέγγιση, μπορείτε να βοηθήσετε

Εάν ανησυχείτε για την υγεία ή τη συμπεριφορά του σκύλου σας, θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον κτηνίατρό σας.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.