«Σατανικές» γάτες: Μελέτη αποδεικνύει ότι κοιτούν επίτηδες υποτιμητικά τους πάντες!

By admin 3 Min Read

Τις γάτες συνήθως ή τις λατρεύεις ή τις μισείς. Όσοι ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία υποστηρίζουν πως οι γάτες είναι εγωιστικά ζώα και δεν δείχνουν αγάπη και τρυφερότητα σε κανέναν, ούτε καν στους ιδιοκτήτες τους.

Μία νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα καθώς αποκαλύπτει πως η συμπεριφορά των γατών είναι απλά τέχνασμα που χρησιμοποιούν αφού είναι πολύ έξυπνες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ορεγκον κατέληξαν ότι οι γάτες αρέσκονται περισσότερο στην παρέα των ανθρώπων απ’ ό,τι στο φαΐ, το κάτνιπ και τη μυρωδιά των υπολοίπων γατών.

Ο επικεφαλής των ερευνητών Κρίστιν Βιτάλ Στριβ δεν ήταν ικανοποιημένος με το γεγονός ότι πολλές επιστημονικές μελέτες αποδείκνυαν ότι οι γάτες ήταν δύσκολο να εκπαιδευθούν, ήταν πείσμονες και δεν έδειχναν αρκετό ενδιαφέρον. Προκειμένου να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε 55 γάτες, 23 εκ των οποίων ήταν οικόσιτα ζώα, ενώ οι υπόλοιπες 22 ζούσαν σε καταφύγια.

- Advertisement -

Κάθε γάτα που συμμετείχε στο πείραμα τοποθετήθηκε στην απομόνωση για 2,5 ώρες και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον χρόνο για να διαπιστώσουν ποιο ήταν το αγαπημένο τους φαγητό (κοτόπουλο, τόνος ή μεζέδες για γάτες), παιχνίδι, άρωμα και τύπος ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Στη συνέχεια, οι γάτες αφέθηκαν σε ένα δωμάτιο με διαφορετικά αντικείμενα, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο ενδιαφέρον έτρεφαν για καθένα από αυτά, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει με τις γάτες. Κάθε γάτα τοποθετήθηκε σε ένα σταυρό με καθένα από τα προτιμητέα αντικείμενά του από τις τέσσερις κατηγορίες. Κάθε ζώο είχε την ελευθερία να κινείται ανάμεσα στα αντικείμενα όπως ήθελε.

Δεν αντέδρασαν όλες οι γάτες στο πείραμα, αλλά 38 ανταποκρίθηκαν και 19 από αυτές πέρασαν την περισσότερη ώρα ασχολούμενες με τον άνθρωπο αντί με το φαγητό, το παιχνίδι ή τη μυρωδιά.

Δεκατέσσερις από τις γάτες προτίμησαν το φαγητό, ενώ τέσσερις το παιχνίδι και μόλις μία τη μυρωδιά. Η ιδέα ότι οι γάτες δεν ήταν επί αρκετό καιρό οικόσιτα ζώα ώστε να δείχνουν προτίμηση στην ανθρώπινη παρουσία δεν στηρίζεται από αυτά τα συμπεράσματα. «Αν και πολλές φορές υποδεικνύεται από τα στοιχεία ότι οι γάτες προτιμούν τη μοναξιά, τα στοιχεία της έρευνας αποδεικνύουν το αντίθετο», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρόσφατη έρευνα δεν ήταν αρκετά μεγάλη και ότι διαφορετικές γάτες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά σε διαφορετικούς ανθρώπους. Οι ερευνητές δέχονται ότι κάποιες γάτες θέλουν να περνούν λιγότερο χρόνο με τους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν και φιλικές γάτες.

Share This Article
Leave a comment