Ψύλλοι γάτας: Πώς να τους καταπολεμήσω

By admin 4 Min Read

Οι ψύλλοι είναι ενοχλητικά έντομα που προκαλούν προβλήματα σε άνθρωπους και κατοικίδια ζώα, όπως γάτες και σκύλους. Έχουν μέγεθος 1-3mm, έχουν την ικανότητα να πηδούν σε μεγάλες αποστάσεις και να προκαλούν έντονο κνησμό και αλλεργίες με το δάγκωμά τους. O «ψύλλος της γάτας» (Ctenocephalides felis) είναι ίσως το πιο συνηθισμένο είδος και αυτό που συνήθως απαντάται σε γάτες, σκύλους και μέσα σε οικίες.. Αν η γάτα σας έχει ψύλλους, είναι πολύ σημαντικό να τα αντιμετωπίσετε άμεσα, καθώς οι ψύλλοι μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες και να προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για το πώς να καταπολεμήσετε τους ψύλλους της γάτας σας:

Χρησιμοποιήστε αντι-ψυλλικά προϊόντα

Υπάρχουν διάφορα προϊόντα στην αγορά, όπως σπρέι, σαμπουάν, και σταγόνες, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την καταπολέμηση των ψύλλων στις γάτες.

Καθαρίστε το περιβάλλον

Οι ψύλλοι μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν στο περιβάλλον του ζώου, όπως στα χαλιά, τα έπιπλα, και τα κρεβάτια. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά αυτές τις περιοχές και να πλένετε τα υφάσματα με ζεστό νερό.

Ελέγχετε τακτικά το κατοικίδιο σας

Ελέγχετε τακτικά την γάτα σας για ψύλλους, ειδικά αν περνά πολύ χρόνο έξω.

- Advertisement -

Χρησιμοποιήστε φυσικά απωθητικά

Κάποια φυσικά απωθητικά, όπως η λεβάντα και ο ευκάλυπτος, μπορεί να βοηθήσουν στην αποτροπή των ψύλλων. Μπορείτε να βάλετε μερικές σταγόνες από αυτά τα έλαια στο κρεβάτι της γάτας σας ή να τα ανακατέψετε με νερό και να το ψεκάσετε στο τρίχωμα της.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα που περιέχουν imidacloprid ή fipronil

Αυτά τα χημικά είναι πολύ αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των ψύλλων και συνήθως περιλαμβάνονται σε προϊόντα όπως τα σπρέι και τα υποδορίδια.

Χρησιμοποιήστε φάρμακο που θα σας δώσει ο κτηνίατρος

όπως για παράδειγμα το Credelio Cat 2-8kg

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Αποφεύγοντας τις περιοχές που είναι γνωστό ότι έχουν πολλούς ψύλλους, όπως τα πάρκα και τις περιοχές με πολλάάγρια ζώα, και κρατώντας τον κήπο σας καθαρό και χωρίς ανθοφόρα φυτά, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη της εμφάνισης ψύλλων.

Τακτικά λουτρά

Τα λουτρά με σαμπουάν αντι-ψύλλων μπορούν να βοηθήσουν στην απαλλαγή από τους ψύλλους. Αλλά προσοχή, πολλά λουτρά μπορεί να είναι αντίθετα για την επιδερμίδα της γάτας, γι’ αυτό καλύτερα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

- Advertisement -

Αντι-ψυλλικά κολιέ

Υπάρχουν διάφορα αντι-ψυλλικά κολιέ που περιέχουν χημικά που αποτρέπουν τους ψύλλους από το να επιτεθούν στο κατοικίδιο σας.

Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνα

Τα εντομοκτόνα είναι χημικά που σκοτώνουν τα έντομα, συμπεριλαμβανομένων των ψύλλων. Μπορείτε να ψεκάσετε εντομοκτόνο στις περιοχές όπου ζεί η γάτα σας, όπως το κρεβάτι της, το χαλί και τα έπιπλα. Προσέξτε να μην είναι τοξικά για τα κατοικίδια ή τα παιδιά. Ένα από τα καλύτερα είναι το DOBOL
dobol για ψυλλους

Απολύμανση

Καθαρίστε το σπίτι σας τακτικά για να αποφύγετε την ανάπτυξη ψύλλων. Σκουπίστε τα πατώματα, πλύνετε τα υφάσματα και απολυμάνετε τις επιφάνειες.

- Advertisement -

Συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο

Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε την επιδημία των ψύλλων, είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα και τις σωστές δοσολογίες για το κατοικίδιο σας.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ψύλλοι είναι πολύ επιπονα έντομα και μπορεί να είναι δύσκολο να τα εξαλείψετε πλήρως. Ωστόσο, με τη σωστή προληπτική φροντίδα και την εφαρμογή ενός συνδυασμένου προγράμματος αντιμετώπισης, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο της εμφάνισης ψύλλων στη γάτα σας και να διατηρήσετε την κατοικίδιο φίλο σας υγιή και ευτυχισμένο.

Leave your vote

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.