Πότε μπορούν τα γατάκια να αφήσουν τη μαμά τους; Μην τους χωρίζετε πολύ νωρίς

By admin 5 Min Read

Κάθε γονιός γνωρίζει ότι η ανατροφή μιας οικογένειας είναι δύσκολη δουλειά, και το ίδιο ισχύει και για τις γάτες-μητέρες. Μεταξύ της τακτικής παροχής τροφής και καθαριότητας των γατακιών της μέχρι την παροχή συνεχούς ζεστασιάς και αγκαλιών, οι γάτες-μητέρες έχουν μια δύσκολη αποστολή όταν φροντίζουν νεογέννητα γατάκια.

Αλλά, ακόμα και αν η γάτα-μητέρα είναι εξαντλημένη από τη φροντίδα των γατακιών της, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χωρίσετε τα γατάκια από τη μητέρα τους πολύ νωρίς. Έχετε αναρωτηθεί πότε; Εδώ θα σας παρουσιάσουμε τα πάντα για το πότε τα γατάκια είναι αρκετά μεγάλα για να χωριστούν με ασφάλεια από τη μητέρα τους.

Σε ποια ηλικία μπορούν τα γατάκια να χωριστούν από τη μητέρα τους;

Μπορεί να έχετε φίλους και συγγενείς που περιμένουν με ανυπομονησία να υιοθετήσουν ένα γατάκι, αλλά το να τα χωρίσετε πολύ νωρίς μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες. Είναι ένα συνηθισμένο λάθος να πιστεύουμε ότι τα γατάκια μπορούν να χωριστούν από τη μητέρα τους μόλις αρχίσουν να τρέφονται με στερεά τροφή – περίπου στις 8 εβδομάδες της ηλικίας τους – αλλά θα έπρεπε να παραμείνουν με τη μητέρα τους για περισσότερο χρόνο. Για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα συμπεριφοράς, τα γατάκια πρέπει να μείνουν με τη μητέρα τους τουλάχιστον μέχρι τις 12 έως 14 εβδομάδες της ηλικίας τους.

Τι συμβαίνει όταν χωρίζετε ένα γατάκι από τη μητέρα του;

Τα εγκαταλειμμένα γατάκια μπορούν να ζήσουν αν φροντίζονται σωστά, αλλά είναι καλύτερο για αυτά να παραμείνουν με τη μητέρα τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Το γάλα της γάτας παρέχει το 100% των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που χρειάζονται τα γατάκια κατά την ανάπτυξή τους, και η γάτα φροντίζει φυσικά τα γατάκια της όταν είναι περίπου 8 εβδομάδων. Ενώ τα γατάκια δεν εξαρτώνται πλέον από τη μητέρα τους για θρεπτικά συστατικά, το να τα χωρίσετε πολύ νωρίς μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς. Παρακάτω είναι μερικές δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν αν τα γατάκια χωριστούν πολύ νωρίς:

- Advertisement -
  • Μπορεί να γίνουν επιθετικά: Το παιχνίδι με τη μητέρα και τα αδέρφια τους δεν είναι απλώς για διασκέδαση. Τα γατάκια που χωρίζονται πολύ νωρίς δεν κοινωνικοποιούνται σωστά και δεν μαθαίνουν πώς να συμπεριφέρονται σωστά σε άλλες γάτες. Χωρίς τη μητέρα τους να τα παρακολουθεί, μπορεί να δαγκώνουν ή να γρατζουνάνε πιο άγαρμπα.
  • Μπορεί να φοβούνται τις άλλες γάτες και τους ανθρώπους: Κάποια γατάκια γίνονται επιθετικά όταν δεν κοινωνικοποιούνται σωστά, ενώ άλλα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοιχτούν. Μπορεί να γίνουν ντροπαλά και αντικοινωνικά, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο να τα εκφοβίζουν άλλες γάτες. Όπως και τα παιδιά, τα νεαρά γατάκια μαθαίνουν πώς να αλληλεπιδρούν με τον περιβάλλοντα τους κόσμο από τις μητέρες τους.
  • Μπορεί να κάνουν τις ανάγκες τους έξω από τον κουβά αμμου: Τα γατάκια μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν τον κουβά αμμου παρατηρώντας τη μητέρα τους. Αν χωριστούν πολύ νωρίς, είναι λιγότερο πιθανό να καταλάβουν πού και πώς πρέπει να κάνουν τις ανάγκες τους.

Πότε σταματούν τα γατάκια να θηλάζουν;

Ο απογαλακτισμός μιας γατούλας – η διαδικασία μετάβασής της από το γάλα της μητέρας της στην τροφή για γατάκια – διαρκεί συνήθως μερικές εβδομάδες. Το γάλα μιας μητέρας γάτας αρχίζει φυσικά να στεγνώνει όταν τα γατάκια της είναι περίπου 8 εβδομάδων, αν και μερικές φορές χρειάζονται επιπλέον δύο εβδομάδες για να κοπεί εντελώς. Σε αυτό το σημείο, τα γατάκια σας θα έχουν απογαλακτιστεί πλήρως από το γάλα της μητέρας τους, έτσι θα μπορούν να τρώνε αποκλειστικά τροφή για γατάκια.

Συνοψίζοντας, είναι κρίσιμης σημασίας να παρέχουμε στα γατάκια το χρόνο και τον χώρο που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά κοντά στη μητέρα τους. Η σωστή κοινωνικοποίηση και η μάθηση βασικών συμπεριφορών είναι κρίσιμες για την ευεξία τους στο μέλλον.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.