Πότε γερνάει ένας σκύλος; Γεραματα σκυλου συμπτωματα

By admin 3 Min Read

Πώς γερνούν οι σκύλοι; Το μέσο προσδόκιμο ζωής ενός ανθρώπου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία εκατό χρόνια, όπως και το προσδόκιμο ζωής των περισσότερων σκύλων. Αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα καλύτερης διατροφής, εμβολίων και προληπτικής φροντίδας και πιο αποτελεσματικής ιατρικής θεραπείας. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα ηλικιωμένα κατοικίδια εκεί έξω!

Πότε ένας σκύλος γίνεται «γέρος»;

Όλοι θέλουμε το αγαπημένο μας τετράποδο φίλο να παραμένει πάντα νέος, ενεργός και χαρούμενο. Δυστυχώς, όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι γερνούν. Αν και ο ρυθμός γηρασμού διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος, την φυλή και τη γενετική τους κληρονομικότητα, υπάρχουν κάποια γενικά σημάδια που μας βοηθούν να κατανοήσουμε πότε ο σκύλος μας αρχίζει να γερνάει.

Γενικά, εδώ είναι μια πρόχειρη οδηγία για τη γήρανση του σκύλου:

  • Κουτάβι: 0 έως 1 έτους
  • Έφηβος: 1 έως 2 ετών
  • Ενήλικας: 2 έως 6 ετών
  • Ηλικιωμένος: 7 έως 10 ετών
  • Υπέργηρος: 10+ ετών

1. Μέγεθος και ράτσα

Οι μικρόσωμοι σκύλοι γερνούν πιο αργά σε σχέση με τους μεγαλόσωμους. Για παράδειγμα, ένα τσιουάουα μπορεί να θεωρείται μεσήλικας μέχρι και τα 7-9 χρόνια, ενώ ένας Σαιντ Μπέρναρντ μπορεί να θεωρηθεί μεσήλικας ήδη από τα 4-5 χρόνια.

2. Σωματικές αλλαγές

Όπως και οι άνθρωποι, οι σκύλοι αντιμετωπίζουν σωματικές αλλαγές καθώς γερνούν. Η τρίχα τους μπορεί να λευκάνει, ιδιαίτερα γύρω από το πρόσωπο και το στόμα. Επίσης, ορισμένοι σκύλοι μπορεί να χάσουν βάρος, ενώ άλλοι να παχύνουν λόγω της μειωμένης φυσικής δραστηριότητας.

- Advertisement -

3. Αλλαγές στη συμπεριφορά

Οι γερασμένοι σκύλοι μπορεί να γίνουν πιο ήρεμοι, να χάσουν ενδιαφέρον για παιχνίδι ή να επιδεικνύουν αδιαφορία για τα πάντα. Κάποιοι ενδέχεται να γίνουν πιο ευμετάβλητοι ή ακόμα και επιθετικοί.

4. Προβλήματα υγείας

Με την πάροδο του χρόνου, οι σκύλοι γίνονται πιο ευάλωτοι σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως αρθρίτιδα, προβλήματα στην καρδιά, καταρράκτη και άλλα.

5. Σημάδια νοητικής πτώσης

Οι γερασμένοι σκύλοι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με τη μνήμη τους, να μην αναγνωρίζουν γνωστά πρόσωπα ή τόπους, ή να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

Τι να Κάνετε όταν ο Σκύλος σας Γερνάει;

Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε το περιβάλλον του σκύλου σας στις ανάγκες του. Παρέχετε ένα άνετο και ζεστό χώρο για να ξεκουραστεί, εξασφαλίζετε την παρακολούθηση από τον κτηνίατρο, προσφέρετε ισορροπημένη διατροφή και ενθαρρύνετε τη φυσική δραστηριότητα κατάλληλη για την ηλικία του.

Στο τέλος της ημέρας, η καλύτερη προσέγγιση για έναν γηρασμένο σκύλο είναι η αγάπη, η κατανόηση και η φροντίδα. Είναι πολύτιμοι σύντροφοι που έχουν προσφέρει αγάπη και πιστότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, και αξίζουν τον ίδιο σεβασμό και φροντίδα στα χρόνια της γήρανσής τους.

- Advertisement -

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.