Πότε αρχίζουν τα γατάκια να τρώνε φαγητό;

By admin 6 Min Read

Από τη στιγμή που συνήθως φέρνετε στο σπίτι ένα νέο γατάκι σε ηλικία οκτώ έως εννέα εβδομάδων, έχει ήδη περάσει από μια σημαντική μετάβαση: τον απογαλακτισμό από το γάλα στις στερεές τροφές. Ωστόσο, μπορεί να βρεθείτε στα χαρακώματα και να έχετε να παρακολουθήσετε ή να φροντίσετε εσεις ένα μικρό γατάκι σε ακόμα πιο πρώιμο στάδιο.  Αν παρακολουθείτε τη μητέρα γάτα να θηλάζει ένα γατάκι  στο σπίτι ή τον κήπο, ή χρειάζεται να αναθρέψετε εσείς ένα νεογέννητο γατάκι  και να το ταΐζετε με μπιμπερό, σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να αναρωτηθείτε: “Πότε αρχίζουν τα γατάκια να τρώνε φαγητό;”

Ο απογαλακτισμός είναι συνήθως μια φυσική διαδικασία, ιδιαίτερα εάν εμπλέκεται η μαμά. Εάν ταΐζετε με μπιμπερό, η διαδικασία μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη και ίσως χρειαστεί να βοηθήσετε,να επιταχύνετε τη διαδικασία αλλα και να την κατευθύνετε.

Ανεξάρτητα από την κατάστασή σας, η κατανόηση του τι να περιμένετε μπορεί να σας βοηθήσει να ξέρετε πότε πρέπει να έχετε κροκέτα και νερό στο χέρι καθώς ένα γατάκι ετοιμάζεται να απογαλακτιστεί. Σκεφτείτε αυτόν τον οδηγό σας.

Πότε αρχίζουν τα γατάκια να τρώνε φαγητό και να πίνουν νερό;

- Advertisement -

Η διαδικασία απογαλακτισμού περιλαμβάνει τη μετάβαση από το μητρικό γάλα στο κροκέτα και το νερό, κάτι που θα φάει και θα πιει ένα γατάκι σε κάποια μορφή για το υπόλοιπο της ζωής του. Εάν η μητέρα γάτα είναι κοντά, θα ξέρει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει να απογαλακτίζεται και είναι καλύτερο να μην ανακατευτείτε.
Γενικά, τα γατάκια θα αρχίσουν να είναι έτοιμα να πάρουν μικρές γεύσεις στερεών τροφών και νερού σε περίπου τρεις έως τέσσερις εβδομάδες . Τα γατάκια τρέφονται πλήρως από το γάλα της μάνας τους σε αυτή τη νεαρή ηλικία, οπότε μην ανησυχείτε πολύ αν παίζουν με την τροφή που τους παρέχεται περισσότερο από ό,τι την τρώνε.

Τι ταΐζετε ένα γατάκι 3 εβδομάδων;

Ένα γατάκι 3 εβδομάδων θα λάβει όλη του τη διατροφή από το γάλα της μητέρας ή από εσάς εάν τρέφεται με μπιμπερό. Μερικά γατάκια μπορεί να είναι έτοιμα για στερεά τροφή σε τρεις εβδομάδες. Εάν η μητέρα είναι κοντά και θηλάζει, αποφύγετε να παρέμβετε στη διαδικασία – η μαμά και τα μωρά θα ξέρουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσουν τον απογαλακτισμό.

Εάν ταΐζετε ένα γατάκι με μπιμπερό, θα πρέπει να σκεφτείτε εάν θα πρέπει να αρχίσετε σιγά-σιγά να παρέχετε υγρή ή στερεά τροφήα. Η αναμονή ώστε να μεγαλώσει το γατάκι ακόμα μία εβδομάδα μπορεί να είναι η καλύτερη ιδέα, με βάση την ετοιμότητα του γατιού. Ακόμα κι αν ξεκινήσετε τα στερεά σε τρεις εβδομάδες, η κύρια πηγή διατροφής ενός γατιού θα πρέπει να παραμείνει το γάλα

Τι ταΐζετε ένα γατάκι 4 εβδομάδων;

Θα ξεκινήσετε με το να ταΐζετε με υγρή ή βρεγμένη τροφή για γάτες, καθώς και λίγη ξηρή κροκέτα, σχεδιασμένη για μωρά γάτες.  Το γατάκι θα πρέπει να πίνει  γα τρεις φορές την ημέρα (περίπου κάθε οκτώ ώρες), ή θα πρέπει να του επιτρέπεται να θηλάσει όπως επιθυμεί.

Πώς εισάγετε τα γατάκια στο φαγητό;

Θυμηθείτε, ο απογαλακτισμός είναι μια διαδικασία και μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολη για ένα γατάκι που τρέφεται με μπιμπερό και λειτουργεί χωρίς την καθοδήγηση και το ένστικτο της μητέρας του. Η υπομονή και η παρακολούθηση θα είναι απαραίτητα καθώς το γατάκι σας μεταβαίνει σε μια νέα διατροφική πηγή.

- Advertisement -

Στις τέσσερις εβδομάδες, προσφέρετε υγρά ή και ξηρή τροφή και νερό, αλλά μην αγχώνεστε για το πόσο τρώει το γατάκι. Θέλετε όμως το γατάκι να αρχίσει να συνηθίζει τη γεύση και την υφή του.

Στις πέντε εβδομάδες, αλλάξτε κροκέτα μωρού γάτας με κροκέτα για γατάκι.  Μέχρι τις επτά εβδομάδες, το γατάκι θα πρέπει να τρώει κυρίως ξηρή τροφή και θα πρέπει να απογαλακτιστεί πλήρως στις οκτώ εβδομάδες.

Τελευταία λέξη για τη φροντίδα και τη διατροφή των νεογέννητων γατών

Εάν φροντίζετε ένα ορφανό γατάκι, μπορεί να μπερδευτείτε για το πότε υποτίθεται ότι θα αρχίσετε να το ταΐζετε στερεά τροφή. Είναι μια αργή διαδικασία που διαρκεί περίπου ένα μήνα. Ο απογαλακτισμός μπορεί επίσης να φαίνεται λίγο διαφορετικός για τα θηλαζόμενα γατάκια και τις γάτες που τρέφονται με μπιμπερό. Πρώτα, αφήστε τη μητέρα να αναλάβει φράση εάν φροντίζετε μια μαμά γάτα και τα γατάκια της. Η παρέμβαση καθώς απογαλακτίζει τα γατάκια της από το θηλασμό μπορεί να το κάνει πιο δύσκολο για όλους.
Είτε το γατάκι τρώει από τη μαμά είτε από ένα μπουκάλι, μπορείτε να αρχίσετε να βγάζετε χυλό, ξηρή τροφή και ένα πιάτο με νερό στις τέσσερις εβδομάδες. Αφήστε το γατάκι να εξερευνήσει και μην ανησυχείτε πολύ για το πόσο τρώει. Το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής και της ενυδάτωσης τους εξακολουθεί να προέρχεται από το γάλα ή το μπιμπερό. Θα μειώσετε σταδιακά την ποσότητα γάλακτος που παίρνει το γατάκι αυξάνοντας παράλληλα τις στερεές τροφές και τελικά, το γατάκι σας θα τρώει μόνο τροφή για γάτες και θα πίνει μόνο νερό.

- Advertisement -
Share This Article
Leave a comment