Πόσες ώρες κοιμούνται τα σκυλιά την ημέρα;

By admin 9 Min Read

Ο ύπνος που χρειάζεται ένας σκύλος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η ράτσα, η δραστηριότητα και η υγεία του.

Κατά μέσο όρο, οι σκύλοι χρειάζονται περίπου 12 έως 14 ώρες ύπνου την ημέρα.

Οι σκύλοι χρειάζονται σημαντική ποσότητα ύπνου, ακόμα περισσότερο από εμάς. Ωστόσο, ο συνολικός χρόνος ύπνου που χρειάζεται ένας σκύλος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με μια σειρά παραγόντων. Από αυτούς, η ηλικία είναι ο πιο σημαντικός και έχει τη μεγαλύτερη επίδραση στο πρόγραμμα ύπνου του σκύλου.

 • Κουτάβια: Η έρευνα είναι περιορισμένη, αλλά μια μελέτη έδειξε ότι τα κουτάβια κοιμούνται τουλάχιστον 11 ώρες την ημέρα . Ενώ πολλά κουτάβια κοιμούνται λιγότερο τη νύχτα από τους ενήλικους σκύλους, κοιμούνται περισσότερες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνολικά κοιμούνται περισσότερο.
 • Ενήλικοι σκύλοι: Οι περισσότεροι ενήλικοι σκύλοι φαίνεται να χρειάζονται μεταξύ 8 και 13,5 ώρες ύπνου κάθε μέρα, με μέσο όρο κάτι λιγότερο από 11 ώρες. Για σύγκριση, οι περισσότεροι ενήλικοι άνθρωποι χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες ύπνου. Οι ενήλικοι σκύλοι κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα από τα κουτάβια – συνήθως μεταξύ 60% και 80% των ωρών μεταξύ 8 μ.μ. και 8 π.μ. ανάλογα με το περιβάλλον τους και το πρόγραμμα του ιδιοκτήτη τους. Ωστόσο, οι μεσημεριανοί υπνάκοι εξακολουθούν να είναι σημαντικοί για τους ενήλικους σκύλους, οι οποίοι μπορεί να κοιμούνται έως και 37% της ημέρας
 • Σκύλοι Τρίτης Ηλικίας: Οι σκύλοι μεσαίας ηλικίας και οι ηλικιωμένοι σκύλοι τείνουν να ξυπνούν λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας και να κοιμούνται αργότερα το πρωί. Επίσης, κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς κάνουν πιο συχνά υπνάκους.

Διάβασε: Πόσες ώρες τη μέρα κοιμάται μία γάτα;

- Advertisement -

Σημάδια ότι ο σκύλος σας δεν κοιμάται αρκετά

Οι σκύλοι μπορούν να προσαρμοστούν στις περισσότερες καταστάσεις. Μια μελέτη σε σκύλους καταφυγίων που κοιμούνταν λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της φασαρίας του περιβάλλοντος του καταφυγίου διαπίστωσε ότι κοιμούνταν πιο βαθιά τη νύχτα και ξυπνούσαν λιγότερο συχνά. Κοιμώντας περισσότερο τη νύχτα, αυτοί οι σκύλοι του καταφυγίου κοιμούνταν κατά μέσο όρο 11 ώρες την ημέρα – το ίδιο με τους περισσότερους άλλους ενήλικους σκύλους.

Ωστόσο, η προσαρμογή σε ένα πολυάσχολο περιβάλλον μπορεί να έχει ένα τίμημα. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι σκύλοι που κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πιο χαλαροί και φαίνονται πιο ευτυχισμένοι, πράγμα που σημαίνει ότι αξίζει να ερευνήσετε εάν ο σκύλος σας δεν κοιμάται καλά.

Έχει γίνει ελάχιστη έρευνα για τα συμπτώματα της στέρησης ύπνου στους σκύλους. Ωστόσο, τα ανεκδοτικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να μιμούνται μερικά από τα συμπτώματα του κακού ύπνου στους ανθρώπους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πιο έντονες αντιδράσεις σε αγχογόνα ερεθίσματα
 • Ευερεθιστότητα και διαταραχές της διάθεσης
 • Κακή μνήμη

Ο ύπνος φαίνεται επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα ενός σκύλου να μαθαίνει. Σε μια μελέτη, οι σκύλοι που κοιμήθηκαν καλά αφού έμαθαν μια νέα εντολή τα πήγαν καλύτερα όταν ελέγχθηκαν μια εβδομάδα αργότερα από σκύλους που δεν κοιμήθηκαν καλά.

Μπορούν οι σκύλοι να έχουν διαταραχές ύπνου;

Ναι, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι μπορούν να έχουν διαταραχές ύπνου. Οι πιο συνηθισμένες είναι η ναρκοληψία, η αποφρακτική άπνοια ύπνου και η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM.

- Advertisement -

Ναρκοληψία στους σκύλους: Η ναρκοληψία των σκύλων είναι μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί συμπτώματα όπως υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και καταπληξία. Η καταπληξία περιγράφεται συχνά ως λιποθυμία και περιλαμβάνει ξαφνική μυϊκή αδυναμία και απώλεια ελέγχου των μυών. Τα επεισόδια καταπληξίας συμβαίνουν συχνά όταν ένας σκύλος τρώει ή παίζει.

Αποφρακτική άπνοια ύπνου στους σκύλους: Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή αναπνοής ύπνου που εμφανίζεται σε πολλά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων και των σκύλων. Εμφανίζεται όταν χαλαροί ιστοί και μύες μπλοκάρουν τον αεραγωγό, προκαλώντας σύντομες περιόδους άπνοιας. Στους σκύλους, όπως και στους ανθρώπους, μερικά από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και το δυνατό ροχαλητό ή οι πνιγμοί κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM στους σκύλους:

- Advertisement -

Η διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM είναι μια πάθηση που προκαλεί μη φυσιολογικές κινήσεις κατά τη διάρκεια της φάσης REM του ύπνου. Τα σκυλιά με αυτή τη διαταραχή παρουσιάζουν μια σειρά από συμπεριφορές ενώ κοιμούνται, όπως:

 • Ουρλιαχτά ή γαβγίσματα
 • Βίαιες κινήσεις των άκρων
 • Δάγκωμα ή μάσημα

Η πλειοψηφία των σκύλων εμφανίζει για πρώτη φορά συμπτώματα πριν από την ηλικία του 1 έτους και η θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή φαίνεται να είναι αποτελεσματική σε πάνω από τα τρία τέταρτα των περιπτώσεων.

Πώς να βοηθήσετε τον σκύλο σας να κοιμάται καλύτερα

Οι περισσότεροι σκύλοι είναι σε θέση να κοιμούνται όσο χρειάζονται για να ζήσουν μια χαλαρή και ευτυχισμένη ζωή. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε ότι η ρουτίνα και το περιβάλλον του σκύλου σας είναι ρυθμισμένα για να τον βοηθήσουν να κοιμάται.

 • Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα: Εάν ο σκύλος σας δυσκολεύεται να χαλαρώσει, μπορεί να ωφεληθεί από μια σταθερή ρουτίνα. Προσπαθήστε να διατηρήσετε ένα παρόμοιο πρόγραμμα κάθε μέρα για να δείτε αν αυτό βοηθά τον σκύλο σας να ξεκουράζεται πιο εύκολα.
 • Αφήστε τον να κοιμάται μόνος: Πολλοί άνθρωποι αφήνουν τον σκύλο τους να κοιμάται μαζί τους, αλλά αυτό μπορεί να διαταράξει τα μοτίβα ύπνου τόσο του ανθρώπου όσο και του σκύλου. Αυτές οι διαταραχές συμβαίνουν ακόμη και όταν οι ιδιοκτήτες δεν το γνωρίζουν, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην γνωρίζετε εάν η κοινή χρήση του κρεβατιού δυσκολεύει τον ύπνο του σκύλου σας.
 • Κάντε το κρεβάτι του άνετο: Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα κουτί ή κενελ για να περιορίσουν τα νεαρά κουτάβια και να τα ενθαρρύνουν να κοιμούνται. Είτε συνεχίσετε να κρατάτε τον σκύλο σας σε κλουβί καθώς μεγαλώνει είτε τον μεταφέρετε σε σκυλόκρεβατο, είναι σημαντικό το σημείο που κοιμάται να προσφέρει άνεση και υποστήριξη. Τα ηλικιωμένα σκυλιά ή εκείνα με προβλήματα στις αρθρώσεις μπορεί να χρειάζονται ένα πιο υποστηρικτικό κρεβάτι.
 • Διατηρήστε τον χώρο ύπνου τους ήσυχο και σκοτεινό: Τα θηλαστικά έχουν κιρκάδιους ρυθμούς που επηρεάζονται από το φως, επομένως είναι πιο εύκολο για τον σκύλο σας να κοιμάται τη νύχτα αν είναι σκοτεινό ή σκοτεινό. Είναι επίσης πιο εύκολο για αυτούς να κοιμούνται εάν δεν διακόπτονται από υπερβολικό θόρυβο.
 • Άσκηση: Ενώ η έρευνα για τη σχέση μεταξύ ύπνου και άσκησης στους σκύλους είναι περιορισμένη, γνωρίζουμε ότι η τακτική άσκηση φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα. Τα ανεκδοτικά στοιχεία δείχνουν ότι ισχύει το ίδιο και για τα σκυλιά, ιδιαίτερα για τις πολύ δραστήριες φυλές εργασίας.
 • Επιτρέψτε περιόδους χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας: Άγνωστοι ή πολυσύχναστοι χώροι, καθώς και άγνωστοι άνθρωποι, μπορούν να δυσκολέψουν τον σκύλο σας να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για να τον βοηθήσετε να κοιμηθεί αρκετά, βεβαιωθείτε ότι έχει περιόδους χωρίς δραστηριότητες και πρόσβαση σε ήσυχη, οικεία περιοχή.Συμβουλές για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χαλαρώσει:
  • Δημιουργήστε ένα ήσυχο μέρος για τον σκύλο σας, μακριά από θορύβους και πεζοπορία.
  • Δώστε του ένα άνετο κρεβάτι ή στρώμα.
  • Παίξτε χαλαρωτική μουσική για σκύλους.
  • Κάντε του απαλό μασάζ.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει κάνει την ανάγκη του πριν τον βάλετε για ύπνο.
  • Μην τον ταΐζετε βαριά γεύματα πριν τον ύπνο.
  • Αποφύγετε να παίζετε έντονα παιχνίδια πριν τον ύπνο.

  Εάν ανησυχείτε για τον ύπνο του σκύλου σας, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν ο σκύλος σας λαμβάνει αρκετό ύπνο και να σας προτείνουν λύσεις για τυχόν προβλήματα ύπνου που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Leave your vote

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.