Ηλικία γάτας: Πώς υπολογίζουμε την ηλικία της γάτας σε ανθρώπινα χρόνια

By admin 12 Min Read

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο χρονών είναι η γάτα σας σε ανθρώπινα χρόνια; Μερικές μέρες μπορεί να μοιάζει με ένα γεμάτο ενέργεια έφηβο, ενώ άλλες μέρες να συμπεριφέρεται σαν ένας σοφός γέρος. Ίσως έχετε ακόμη προσπαθήσει να υπολογίσετε την ηλικία της γάτας σας σύμφωνα με τον ευρέως διαδεδομένο μύθο ότι ένα έτος ζωής της γάτας ισούται με επτά ανθρώπινα χρόνια.

Ενδεχομένως να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι αυτός είναι μύθος! Πώς λοιπόν έγινε τόσο διαδεδομένη αυτή η “συνήθεια”;

Γενικά, θεωρείται ότι ο υπολογισμός “ένα έτος προς επτά έτη” τόσο για τα χρόνια των γατών όσο και για τα χρόνια των σκύλων δημιουργήθηκε απλά για να δείξει ότι τα κατοικίδιά μας γερνούν πολύ πιο γρήγορα από εμάς.

Όταν όμως μιλάμε για γάτες, οι φίλοι μας αυτοί με τα μουστάκια γερνούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι θα περίμενε κανείς. Είστε έτοιμοι να μάθετε πώς να υπολογίσετε με ακρίβεια την ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια;

- Advertisement -

Ας ξεκινήσουμε!

Πώς να υπολογίσω την ηλικία της γάτας μου σε ανθρώπινα χρόνια;

Αν αναρωτιέστε “πόσο χρονών είναι η γάτα μου σε ανθρώπινα χρόνια;”- ο υπολογισμός είναι αρκετά απλός. Σε σύγκριση με τον υπολογισμό της ηλικίας ενός σκύλου, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τη φυλή, η μέθοδος υπολογισμού της ηλικίας μιας γάτας είναι αρκετά σταθερή.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων Ζώων (AAHA), αυτές οι οδηγίες ηλικίας έχουν δημιουργηθεί και συμφωνηθεί από την AAHA, το Γραφείο Συμβούλων για τις Γάτες (τώρα γνωστό ως International Cat Care) και τον Αμερικανικό Σύλλογο Επαγγελματιών Φροντίδας Γατών (AAFP):

 • Ο πρώτος χρόνος ζωής μιας γάτας ισούται περίπου με 15 ανθρώπινα χρόνια.
 • Ο δεύτερος χρόνος ζωής μιας γάτας ισούται με επιπλέον εννέα χρόνια.
 • Μετά τον δεύτερο χρόνο της ζωής μιας γάτας, κάθε επιπλέον έτος ισούται με περίπου τέσσερα ανθρώπινα χρόνια.

Πόσο χρονών είναι λοιπόν η γάτα σας σε ανθρώπινα χρόνια; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον πίνακο ηλικίας γάτας και τον υπολογιστή ηλικίας γάτας που θα βρείτε παρακάτω για να το μάθετε!

Πίνακας μετατροπής ηλικίας γάτας σε ανθρώπινα χρόνια Εισάγετε εδώ την ηλικία της γάτας σας (π.χ. από 1 έως 25) Υπολογιστής ηλικίας γάτας Εισάγετε εδώ την ηλικία της γάτας σας (π.χ. από 1 έως 25) και ο υπολογιστής θα σας δώσει την αντίστοιχη ηλικία της σε ανθρώπινα χρόνια.

- Advertisement -
Ηλικία Γάτας
Ηλικια Ανθρώπου
1 μήνας 1 έτους
3 μήνες 4 ετών
6 μήνες 10 ετών
12 μήνες 15 ετών
18 μήνες 21 ετών
2 χρόνια 24 ετών
3 – 10 χρόνια 28 ετών +4 για κάθε χρόνο της γάτας
Πάνω από 11 χρόνια 60 ετών +4 για κάθε χρόνο της γάτας
Υπολογιστής ηλικίας γάτας

Τα 5 στάδια ζωής της γάτας:

Τώρα που ξέρετε πόσο χρονών είναι η γάτα σας σε ανθρώπινα χρόνια, τι σημαίνει πραγματικά αυτός ο αριθμός; Λοιπόν, το μέσο προσδόκιμο ζωής μιας γάτας είναι μεταξύ 20-25 ετών, και κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι γάτες βιώνουν διαφορετικά στάδια ζωής, όπως και οι άνθρωποι – απλά περνούν από κάθε στάδιο πολύ πιο γρήγορα από εμάς.

Το 2021, η Αμερικανική Ένωση Νοσοκομείων Ζώων και ο Αμερικανικός Σύλλογος Επαγγελματιών Φροντίδας Γατών ενημέρωσαν τις οδηγίες τους για τα στάδια ζωής της γάτας σε μια ομαδοποίηση πέντε σταδίων (απλοποιημένη από τα προηγούμενα έξι στάδια).

Σε ποιο στάδιο ζωής βρίσκεται η γάτα σας;

- Advertisement -
 • Γατάκι: Γέννηση έως 12 μηνών: Αυτή είναι η φάση ανάπτυξης όπου τα γατάκια αναπτύσσονται ραγδαία.
 • Νέος ενήλικας: 1-6 ετών: Σε αυτό το στάδιο, οι γάτες μεγαλώνουν στο πλήρες μέγεθός τους και φτάνουν στο αποκορύφωμά της σωματικής τους υγείας. Μαθαίνουν επίσης για την κοινωνική δομή και τη συμπεριφορά.
 • Ώριμος ενήλικας: 7-10 ετών: Το ώριμο στάδιο είναι παρόμοιο με την μέση ηλικία στους ανθρώπους.
 • Ηλικιωμένος: Πάνω από 10 ετών: Σε αυτό το στάδιο, οι γάτες χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και συχνούς ιατρικούς ελέγχους, καθώς είναι πιο ευάλωτες σε διάφορα προβλήματα υγείας. Αυτό το στάδιο είναι επίσης γνωστό ως γηριατρικό.
 • Τέλος ζωής: Το τελευταίο στάδιο ζωής καλύπτει τις αλλαγές που περνάει μια γάτα καθώς πλησιάζει στο τέλος της ζωής της.

Γενικά, βοηθώντας τη γάτα σας να διατηρεί μια υγιεινή διατροφή, βάρος και τακτικούς ελέγχους στον κτηνίατρο θα της δώσετε την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή!

Πώς γερνούν οι γάτες;

Όπως μπορείτε να δείτε, ο κοινός λόγος 1:7 είναι πολύ παραπλανητικός – οι γάτες γερνούν πολύ πιο γρήγορα στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής τους και έπειτα η διαδικασία γήρανσης επιβραδύνεται και συνεχίζεται πιο σταθερά μετά από αυτό.

Πώς κατέληξαν οι κτηνίατροι σε αυτόν τον υπολογισμό της ηλικίας της γάτας σε ανθρώπινη ηλικία;

Στην πραγματικότητα, η AAHA δηλώνει ότι οι οδηγίες της βασίζονται στις σωματικές και συμπεριφορικές αλλαγές που συμβαίνουν σε διαφορετικά στάδια της ζωής μιας γάτας – και έπειτα αυτά τα στάδια ταιριάζουν με στάδια της ανθρώπινης ζωής.

Με άλλα λόγια, μια γάτα ενός έτους είναι σωματικά παρόμοια με έναν άνθρωπο 15 ετών – με τους δικούς τους τρόπους, τόσο η γάτα όσο και ο άνθρωπος βρίσκονται σε παρόμοια στάδια ανάπτυξης και εξέλιξης.

Φυσικά, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους (και τα σκυλιά), θα υπάρχει κάποια διακύμανση στον τρόπο με τον οποίο γερνάει η κάθε γάτα. Αλλά σε αντίθεση με τα σκυλιά, τείνει να υπάρχει πολύ μικρότερη διακύμανση στις διαφορετικές ράτσες.

 

Γήρανση γατών: Οικόσιτες ή αδέσποτες;

Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο γερνούν οι γάτες είναι το αν ζουν σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο. Στην πραγματικότητα, η AAHA δηλώνει ότι αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα και υπάρχουν εύλογα επιχειρήματα και για τις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με την AAHA, οι γάτες εσωτερικού χώρου είναι λιγότερο πιθανό να βιώσουν τραυματισμούς και έκθεση σε ορισμένες μολυσματικές ασθένειες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Από την άλλη πλευρά, οι γάτες εσωτερικού χώρου μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθένειας λόγω περιβαλλοντικών περιορισμών.

Για τις γάτες εξωτερικού χώρου, ισχύει το αντίστροφο. Αν και οι γάτες εξωτερικού χώρου μπορούν να επωφεληθούν από ένα φυσικό και διεγερτικό περιβάλλον, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού και έκθεσης σε ασθένειες.

Τελικά, εναπόκειται σε κάθε κηδεμόνα γάτας να αποφασίσει ποια από αυτές τις επιλογές τρόπου ζωής ταιριάζει καλύτερα στη γάτα του, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο γερνάει η γάτα σας.

Σημάδια γήρανσης γάτας

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, υπάρχουν μερικοί σωματικοί δείκτες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε την ηλικία της γάτας σας, ειδικά καθώς η ενήλικη γάτα σας φτάνει στο στάδιο της γήρανσης.

 • Δόντια: Κίτρινες κηλίδες και συσσώρευση πέτρας, απώλεια δοντιών
 • Τρίχωμα: Γκριζάρισμα της γούνας, καθώς και πιο πυκνό και χοντρό τρίχωμα σε σύγκριση με τις νεαρές γάτες
 • Μάτια: Θόλωση, δάκρυα και έκκριση
 • Επίπεδο δραστηριότητας: Μειωμένη δραστηριότητα, απώλεια βάρους ή μυϊκής μάζας (αδυνάτισμα), η αρθρίτιδα είναι επίσης πιο συχνή
 • Αλλαγές στη συμπεριφορά: Περισσότερο νιαούρισμα, περισσότερη περιπλάνηση, αυξημένο άγχος, σύγχυση ή αποπροσανατολισμός

Εάν δεν είστε σίγουροι για την ηλικία της γάτας σας, μπορείτε πάντα να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για περισσότερες πληροφορίες. Ο κτηνίατρός σας θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει σωματικούς και συμπεριφορικούς δείκτες για να σας βοηθήσει να κάνετε την καλύτερη δυνατή εκτίμηση της ηλικίας της γάτας σας.

Γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσω την ηλικία της γάτας μου;

Τώρα που ξέρετε πώς να υπολογίσετε με ακρίβεια την ισοδύναμη ηλικία της γάτας σας σε ανθρώπινα χρόνια, ίσως αναρωτιέστε: Πόσο ζουν οι γάτες; Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής της γάτας μου;

Γενικά, οι γάτες είναι γνωστό ότι ζουν περισσότερο από τα σκυλιά – το προσδόκιμο ζωής μιας γάτας μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 25 χρόνια. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, η “πιο ηλικιωμένη γάτα ever” έζησε έως 38 ετών και 3 ημερών, όντας 168 ετών σε ανθρώπινα χρόνια!

Ωστόσο, όπως και με τα σκυλιά, μόλις οι γάτες φτάσουν στην ηλικία των 7 έως 10 ετών, αρχίζουν να μεταβαίνουν στα ώριμα χρόνια τους. Το να γνωρίζετε ότι έχουν μπει σε αυτό το στάδιο ζωής είναι σημαντικό, ώστε να μπορείτε να γνωρίζετε τυχόν πιθανά προβλήματα υγείας και να φροντίζετε σωστά τη γάτα σας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου – από 7 έως 10 ετών – θα θέλετε να παρακολουθείτε στενά την υγεία της γάτας σας, ειδικά επειδή οι ηλικιωμένες γάτες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ασθένειες όπως καρκίνος, αρθρίτιδα και καρδιακές, ηπατικές και νεφρικές ασθένειες.

Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη της κατανόησης της ηλικίας της γάτας σας:

 • Βοηθά στην πρόληψη ασθενειών: Γνωρίζοντας σε ποιο στάδιο ζωής βρίσκεται η γάτα σας, μπορείτε να προγραμματίσετε προληπτικές εξετάσεις και εμβολιασμούς για να την βοηθήσετε να παραμείνει υγιής.
 • Σας βοηθά να προσαρμόσετε τη φροντίδα της: Καθώς η γάτα σας γερνάει, οι ανάγκες της σε φροντίδα θα αλλάξουν. Γνωρίζοντας την ηλικία της, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι της παρέχετε την κατάλληλη φροντίδα για να διατηρήσετε την ποιότητα ζωής της.
 • Σας βοηθά να κατανοήσετε τη συμπεριφορά της: Ορισμένες αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως η αυξημένη επιθετικότητα ή η αλλαγή στις συνήθειες τουαλέτας, μπορεί να είναι σημάδια γήρανσης. Γνωρίζοντας την ηλικία της γάτας σας, μπορείτε να ερμηνεύσετε καλύτερα τη συμπεριφορά της και να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα.

Εν κατακλείδι, η κατανόηση της ηλικίας της γάτας σας είναι σημαντικό μέρος της υπεύθυνης κηδεμονίας. Γνωρίζοντας σε ποιο στάδιο ζωής βρίσκεται η γάτα σας, μπορείτε να της παρέχετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα και να διασφαλίσετε ότι θα ζήσει μια μακρά και υγιή ζωή.

Σημαντικές σημειώσεις:

 • Ο υπολογισμός 1 έτους γάτας προς 7 έτη ανθρώπου είναι ένας μύθος και δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την ηλικία της γάτας.
 • Η γήρανση της γάτας δεν είναι γραμμική και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η ράτσα, η διατροφή, ο τρόπος ζωής και η γενική υγεία.
 • Η παρακολούθηση της υγείας της γάτας σας και η συχνή επικοινωνία με τον κτηνίατρό σας είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών και τη διατήρηση της ποιότητας ζωης
 • Διάβασε τα σημάδια οτι η γάτα πεθαίνει

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.