Πώς να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να πηδάει πάνω σε επισκέπτες και ξένους

By admin 3 Min Read

Ο υπερβολικός ενθουσιασμός και το άλμα πάνω σε επισκέπτες και ξένους είναι μια κοινή συμπεριφορά στους σκύλους. Ενώ μπορεί να φαίνεται φιλικό, για τους επισκέπτες μπορεί να είναι ενοχλητικό ή και τρομακτικό. Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να συμπεριφέρεται καλύτερα όταν υποδέχεται ανθρώπους.

Κατανόηση της συμπεριφοράς

Γιατί οι σκύλοι πηδούν πάνω στους ανθρώπους;

 1. Ενθουσιασμός: Οι σκύλοι συχνά πηδούν για να εκφράσουν τη χαρά και τον ενθουσιασμό τους όταν βλέπουν ανθρώπους.
 2. Αναζήτηση προσοχής: Οι σκύλοι μπορεί να πηδούν για να κερδίσουν την προσοχή και την αλληλεπίδραση από τους ανθρώπους.
 3. Έλλειψη εκπαίδευσης: Αν δεν έχουν διδαχτεί πώς να υποδέχονται ανθρώπους με σωστό τρόπο, μπορεί να χρησιμοποιούν το άλμα ως κύρια μέθοδο υποδοχής.

Στρατηγικές για να σταματήσετε το άλμα

1. Εκπαίδευση με θετική ενίσχυση

 • Αγνοήστε το άλμα: Όταν ο σκύλος σας πηδάει πάνω σας ή στους επισκέπτες, αγνοήστε τον. Αποφύγετε την οπτική επαφή, μην του μιλήσετε και μην τον αγγίξετε μέχρι να κατέβει και να ηρεμήσει.
 • Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά: Μόλις ο σκύλος σας έχει τέσσερα πόδια στο έδαφος, επιβραβεύστε τον με λιχουδιές, επαίνους ή παιχνίδι. Αυτό θα ενισχύσει την καλή συμπεριφορά.

2. Διδάξτε μια εναλλακτική συμπεριφορά

 • Εντολή “Κάτσε”: Διδάξτε τον σκύλο σας να κάθεται όταν υποδέχεται ανθρώπους. Ζητήστε από τον σκύλο να κάτσει πριν επιτρέψετε στους επισκέπτες να τον χαιρετήσουν. Επιβραβεύστε τον όταν υπακούει.
 • Εντολή “Μείνε”: Διδάξτε τον σκύλο να μείνει στη θέση του όταν φτάνουν επισκέπτες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο ενθουσιασμός και να αποφευχθεί το άλμα.

3. Σταθερή και συνεπής εκπαίδευση

 • Σταθερότητα: Βεβαιωθείτε ότι όλοι στην οικογένεια ακολουθούν την ίδια προσέγγιση για να αποτρέψουν το άλμα. Αν ορισμένα άτομα επιτρέπουν το άλμα ενώ άλλα όχι, ο σκύλος θα μπερδευτεί.
 • Συνεπής εκπαίδευση: Η εκπαίδευση πρέπει να είναι συνεπής και σταθερή. Αφιερώστε χρόνο καθημερινά για να εξασκηθείτε με τον σκύλο σας.

4. Διαχείριση του περιβάλλοντος

 • Χώρος υποδοχής: Δημιουργήστε έναν χώρο όπου ο σκύλος μπορεί να μείνει όταν φτάνουν επισκέπτες. Μπορεί να είναι ένα δωμάτιο ή ένα κλουβί όπου ο σκύλος θα αισθάνεται ασφαλής και ήρεμος.
 • Λουρί: Χρησιμοποιήστε ένα λουρί για να ελέγχετε τον σκύλο όταν φτάνουν επισκέπτες. Μπορείτε να τον κρατήσετε κοντά σας μέχρι να ηρεμήσει και να είναι έτοιμος να χαιρετήσει με σωστό τρόπο.

5. Επαγγελματική βοήθεια

 • Εκπαιδευτής σκύλων: Αν δυσκολεύεστε να σταματήσετε το άλμα, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Ένας εκπαιδευτής μπορεί να παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές και τεχνικές για να βοηθήσει τον σκύλο σας.

Συμπέρασμα

Η εκπαίδευση του σκύλου σας να μην πηδάει πάνω στους επισκέπτες και τους ξένους απαιτεί υπομονή, συνέπεια και θετική ενίσχυση. Με την κατάλληλη εκπαίδευση και διαχείριση του περιβάλλοντος, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να μάθει πώς να χαιρετά τους ανθρώπους με πιο ήρεμο και ευγενικό τρόπο. Αν χρειαστείτε επιπλέον βοήθεια, μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

Share This Article
Leave a comment