Πώς να σταματήσετε το σκύλο σας να δαγκώνει

By admin 8 Min Read

Τα σκυλιά βρίσκονται παντού, οπότε η πρόληψη των δαγκωμάτων από σκύλους είναι απαραίτητη. Αν και ορισμένα σκυλιά είναι πιο φιλικά από άλλα, κάθε σκυλί είναι ικανό να δαγκώσει, ανεξάρτητα από τη φυλή ή το μέγεθός του. Ακόμη και ο πιο καλός σκύλος μπορεί να δαγκώσει όταν τραυματιστεί ή φοβηθεί.

Όλα τα παιδιά και οι ενήλικες πρέπει να μάθουν πώς να διατηρούνται ασφαλείς γύρω από σκύλους, αλλά είναι σημαντικό να κατανοήσουν ότι ο ιδιοκτήτης του σκύλου είναι τελικά υπεύθυνος για τη συμπεριφορά του.

Ευτυχώς, μπορεί να είστε σε θέση να σταματήσετε τον σκύλο σας από το να δαγκώσει κάποιον, αν λάβετε τα κατάλληλα μέτρα. Η υπεύθυνη ιδιοκτησία σκύλων και η εκπαίδευση του κοινού είναι τα κλειδιά για να παραμείνουν όλοι ασφαλείς. Μάθετε γιατί τα σκυλιά δαγκώνουν και πώς να το αποτρέψετε.

Γιατί δαγκώνουν οι σκύλοι;

  1. Τις περισσότερες φορές, οι σκύλοι δαγκώνουν ανθρώπους όταν αισθάνονται ότι απειλούνται με κάποιο τρόπο. Πρόκειται για ένα φυσικό ένστικτο που εξακολουθεί να υπάρχει στα εξημερωμένα σκυλιά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό για όλους όσοι αλληλεπιδρούν με έναν σκύλο να κατανοήσουν τι μπορεί να προκαλέσει αυτή την επιθετική συμπεριφορά.
  2. Οι σκύλοι μπορεί να δαγκώσουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, την περιοχή τους ή ένα μέλος της οικογένειας. Μια μητέρα σκύλου προστατεύει επίσης με σφοδρότητα τα κουτάβια της.
  3. Ο αιφνιδιασμός ενός σκύλου ξυπνώντας τον ή πλησιάζοντας τον ξαφνικά από πίσω μπορεί να οδηγήσει σε δάγκωμα.
  4. Το να τρέχετε μακριά από έναν σκύλο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μπορεί να προκαλέσει δάγκωμα. Ο σκύλος μπορεί να νομίζει ότι είναι μέρος της διασκέδασης, ή το να τρέχει μακριά μπορεί να προκαλέσει συμπεριφορά ποιμενικού ή αρπακτικού κυνηγιού σε ορισμένες φυλές.
  5. Ένας σκύλος σε κατάσταση φόβου μπορεί να δαγκώσει οποιονδήποτε τον πλησιάσει. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι τόσο σοβαρή όσο η κακοποίηση ή η εγκατάλειψη στην άκρη του δρόμου, ή μπορεί να είναι κάτι που αντιλαμβάνεται ως συνηθισμένο, όπως ένας δυνατός θόρυβος.
  6. Ο τραυματισμός και η ασθένεια είναι επίσης συνηθισμένοι λόγοι. Αν ένας σκύλος δεν αισθάνεται καλά ή πονάει, μπορεί να μη θέλει καν να τον πλησιάσουν ή να τον αγγίξουν οι αγαπημένοι του άνθρωποι.

Πώς να σταματήσετε τα δαγκώματα σκύλων

Ως ιδιοκτήτης σκύλου, πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη για την εκπαίδευση του σκύλου σας και να τον έχετε πάντα υπό έλεγχο. Είστε υπεύθυνοι για τη συμπεριφορά του σκύλου σας και είστε η πρώτη γραμμή άμυνας για την πρόληψη των δαγκωμάτων σκύλων. Είναι σημαντικό να κάνετε ό,τι μπορείτε για να κρατήσετε τους άλλους ασφαλείς και να αποτρέψετε το δάγκωμα του σκύλου σας:

- Advertisement -
  1. Βάλτε το σκύλο σας σε βασική εκπαίδευση και συνεχίστε να διατηρείτε το πρόγραμμα εκπαίδευσης του σκύλου σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του για να ενισχύετε τα μαθήματα που του έχετε διδάξει.
  2. Κοινωνικοποιήστε το σκύλο σας. Επιτρέψτε στο σκύλο σας να γνωρίσει και να αλληλεπιδράσει με διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων ατόμων, υπό ήρεμες, θετικές συνθήκες.
  3. Εκθέστε το σκύλο σας τακτικά σε διάφορες καταστάσεις, όπως άλλα σκυλιά, δυνατούς θορύβους, μεγάλα μηχανήματα, ποδήλατα ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκαλέσει φόβο. Ξεκινήστε αυτή την εκπαίδευση με το σκύλο σας από τη μικρότερη δυνατή ηλικία και διατηρήστε τις εμπειρίες θετικές.
  4. Δώστε προσοχή στο σκύλο σας και να γνωρίζετε πότε οι συνθήκες μπορεί να οδηγήσουν σε επιθετικότητα. Αν δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση ή τη συμπεριφορά του σκύλου σας, ίσως χρειαστεί να απομακρύνετε το σκύλο σας πριν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο.
  5. Μην πειθαρχείτε το σκύλο σας με σωματική, βίαιη ή επιθετική τιμωρία. Για να αντιμετωπίσετε την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, επιλέξτε τη θετική ενίσχυση -έπαινο και λιχουδιές- αντί να χρησιμοποιείτε αποτρεπτικά μέσα, όπως κολάρα σοκ και δυνατούς θορύβους. Η συνεπής επιβράβευση του σκύλου σας για την επιθυμητή συμπεριφορά είναι πολύ πιο αποτελεσματική, επειδή τα σκυλιά στοχεύουν να ευχαριστούν τους ανθρώπους τους.
  6. Κρατάτε πάντα το σκύλο σας με λουρί ή σε περιφραγμένο χώρο. Γνωρίζετε καλά το σκύλο σας πριν τον αφήσετε χωρίς λουρί σε επιτρεπόμενες περιοχές. Να έχετε τον σκύλο σας πάντα στο οπτικό σας πεδίο.
  7. Προειδοποιήστε τους άλλους να κρατούν αποστάσεις αν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας έχει φοβικές ή επιθετικές τάσεις. Μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να πλησιάζει ανθρώπους και άλλα ζώα, εκτός αν η κατάσταση είναι αυστηρά ελεγχόμενη. Χρησιμοποιήστε ένα φίμωτρο εάν είναι απαραίτητο.
  8. Διατηρείτε τους εμβολιασμούς του σκύλου σας σε ισχύ, ιδίως το εμβόλιο κατά της λύσσας, και επισκεφθείτε τακτικά τον κτηνίατρό σας για εξετάσεις ευεξίας.

Πώς να αλληλεπιδράσετε με ασφάλεια με ένα σκύλο

Τα σκυλιά είναι χαριτωμένα και συχνά φιλικά, οπότε είναι εύκολο να ενθουσιαστείτε όταν δείτε ένα. Ωστόσο, ένας σκύλος μπορεί γρήγορα να στραφεί εναντίον κάποιου που δεν γνωρίζει.

Ακόμα και αν δεν έχετε δικό σας σκύλο, είναι σημαντικό για εσάς και τους άλλους ανθρώπους στο περιβάλλον σας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, να γνωρίζετε πώς να αλληλεπιδράτε με τους σκύλους και πώς και πότε να τους πλησιάζετε.

  1. Ποτέ μην πλησιάζετε ή αγγίζετε έναν άγνωστο σκύλο χωρίς πρώτα να ζητήσετε την άδεια του ιδιοκτήτη του. Αν ο ιδιοκτήτης του σκύλου δεν είναι παρών, μην πλησιάζετε τον σκύλο.
  2. Ποτέ μην πλησιάζετε έναν σκύλο όταν τρώει, κοιμάται ή φροντίζει κουτάβια. Οι σκύλοι σε αυτές τις καταστάσεις είναι πιο πιθανό να είναι προστατευτικοί και τρομάζουν εύκολα.
  3. Μην πλησιάζετε, μην αγγίζετε και μην προσπαθείτε να μετακινήσετε έναν τραυματισμένο σκύλο. Αντ’ αυτού, επικοινωνήστε με έναν κτηνίατρο ή τον υπεύθυνο ελέγχου ζώων για βοήθεια.
  4. Ποτέ μην αφήνετε ένα μικρό παιδί ή ένα μωρό μόνο του με οποιοδήποτε σκύλο για οποιονδήποτε λόγο.
  5. Όταν συναντάτε έναν άγνωστο σκύλο, αφήστε τον να έρθει κοντά σας. Σκύψτε ή γυρίστε στο πλάι και αποφύγετε την παρατεταμένη οπτική επαφή. Αφήστε τον σκύλο να μυρίσει το χέρι σας προτού του προσφέρετε κατοικίδια.
  6. Μην βάζετε το πρόσωπό σας κοντά σε έναν άγνωστο σκύλο- αυτό περιλαμβάνει τις «αγκαλιές και τα φιλιά».
  7. Αν σας στριμώξει ένας σκύλος, παραμείνετε ακίνητοι και αποφύγετε την οπτική επαφή. Ποτέ μην τρέχετε ή ουρλιάζετε. Όταν ο σκύλος σταματήσει να σας δίνει προσοχή, απομακρυνθείτε αργά.
  8. Αν σας ρίξει κάτω ένας σκύλος, πέστε στο πλάι σε εμβρυακή στάση και καλύψτε το κεφάλι και το πρόσωπό σας. Παραμείνετε πολύ ακίνητοι και ήρεμοι.

 

Share This Article
Leave a comment