Πώς να προστατέψετε τα κατοικίδια σας από τα παράσιτα το καλοκαίρι

By Σοφία Λαμόρ 4 Min Read

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα παράσιτα όπως οι ψύλλοι, τα τσιμπούρια και τα κουνούπια βρίσκονται σε αφθονία. Αυτά τα παράσιτα όχι μόνο προκαλούν ενοχλήσεις στα κατοικίδια ζώα μας, αλλά μπορούν επίσης να μεταδώσουν σοβαρές ασθένειες. Εδώ θα βρείτε συμβουλές και προτάσεις για να προστατεύσετε τα κατοικίδιά σας από τα παράσιτα κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών.

1. Πρόληψη μέσω τακτικών θεραπειών

Αντιπαρασιτικά φάρμακα

 • Spot-on Θεραπείες: Αυτές οι θεραπείες εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα του ζώου και είναι αποτελεσματικές κατά των ψύλλων και των τσιμπουριών. Προϊόντα όπως το Frontline και το Advantix είναι δημοφιλείς επιλογές.
 • Αντιπαρασιτικά Χάπια: Δίνετε στο κατοικίδιο σας από το στόμα και προσφέρουν προστασία για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για την κατάλληλη επιλογή.

Κολάρα αντιπαρασιτικά

 • Τα κολάρα όπως το Seresto παρέχουν παρατεταμένη προστασία (έως και 8 μήνες) κατά των ψύλλων και των τσιμπουριών. Είναι εύκολα στη χρήση και ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

2. Τακτικοί έλεγχοι και καθαρισμός

Έλεγχος του κατοικιδίου

- Advertisement -
 • Ελέγχετε τακτικά το κατοικίδιό σας για παράσιτα, ειδικά μετά από βόλτες σε περιοχές με ψηλό χορτάρι ή δάση. Επικεντρωθείτε σε σημεία όπως τα αυτιά, ο λαιμός, η κοιλιά και οι περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα.

Μπάνιο και περιποίηση

 • Κάνετε μπάνιο το κατοικίδιό σας με αντιπαρασιτικά σαμπουάν που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ψύλλων και των τσιμπουριών.
 • Χρησιμοποιήστε μια ειδική χτένα για ψύλλους για να αφαιρέσετε τυχόν παράσιτα που βρίσκονται στη γούνα του ζώου σας.

3. Καθαριότητα του χώρου

Καθαρισμός κλινοσκεπασμάτων και παιχνιδιών

 • Πλένετε τα κλινοσκεπάσματα, τις κουβέρτες και τα παιχνίδια του κατοικιδίου σας τακτικά με ζεστό νερό για να απομακρύνετε τα αυγά και τις προνύμφες των παρασίτων.

Σκούπισμα και απολύμανση

 • Σκουπίζετε τακτικά τα δάπεδα και τα χαλιά του σπιτιού σας για να απομακρύνετε τυχόν παράσιτα που μπορεί να έχουν εισχωρήσει στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα με φίλτρο HEPA για καλύτερα αποτελέσματα.

Απολυμαντικά σπρέι

 • Χρησιμοποιήστε απολυμαντικά σπρέι και προϊόντα κατά των παρασίτων στους χώρους που συχνάζει το κατοικίδιο σας για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

4. Προστασία στον εξωτερικό χώρο

Κούρεμα του χόρτου

- Advertisement -
 • Κρατήστε το χορτάρι της αυλής σας κοντό και καθαρό για να μειώσετε τα σημεία όπου τα τσιμπούρια και οι ψύλλοι μπορούν να κρυφτούν.

Εντομοαπωθητικά φυτά

 • Φυτέψτε φυτά όπως η λεβάντα, το δεντρολίβανο και η μέντα, που φυσικά απομακρύνουν τα έντομα και τα παράσιτα.

Ψεκασμός

 • Χρησιμοποιήστε ψεκασμούς κατά των παρασίτων στον κήπο και την αυλή σας για να μειώσετε τον πληθυσμό των εντόμων.

5. Ενημέρωση και επίσκεψη στον κτηνίατρο

Συμβουλές από κτηνίατρο

- Advertisement -
 • Επισκεφτείτε τον κτηνίατρο σας για να ενημερωθείτε σχετικά με τις καλύτερες θεραπείες και προληπτικά μέτρα για τα κατοικίδια σας. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας προτείνει προϊόντα και θεραπείες που είναι κατάλληλα για το συγκεκριμένο ζώο και τις ανάγκες του.

Τακτικοί έλεγχοι υγείας

 • Κάντε τακτικούς ελέγχους υγείας για να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιό σας είναι σε καλή κατάσταση και ότι δεν έχει μολυνθεί από παράσιτα.

Συμπέρασμα

Η προστασία των κατοικιδίων από τα παράσιτα το καλοκαίρι απαιτεί συνεχή προσοχή και χρήση των κατάλληλων προϊόντων και μεθόδων. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιό σας θα παραμείνει υγιές και ευτυχισμένο κατά τη διάρκεια των ζεστών μηνών, απολαμβάνοντας την ασφάλεια και την άνεση του σπιτιού και του περιβάλλοντός του.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.