Πώς ξέρετε εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα με τον πρωκτικό αδένα

By admin 4 Min Read

Τα προβλήματα με τους πρωκτικούς αδένες είναι αρκετά κοινά στους σκύλους και μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και πόνο. Είναι  επίσης η αιτία που μπορεί ένας  σκύλος να μυρίζει ψαρίλα. Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες σκύλων να αναγνωρίζουν τα σημάδια αυτών των προβλημάτων, ώστε να μπορούν να αναζητήσουν έγκαιρα κτηνιατρική βοήθεια.

Τι είναι οι πρωκτικοί αδένες

Οι πρωκτικοί αδένες είναι δύο μικροί σάκοι που βρίσκονται ακριβώς μέσα από τον πρωκτό του σκύλου. Παράγουν μια έντονα μυρωδάτη ουσία που χρησιμοποιείται για τη σήμανση της περιοχής και την αναγνώριση μεταξύ των σκύλων. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτοί οι αδένες αδειάζουν φυσιολογικά όταν ο σκύλος αφόδευει.

Σημάδια προβλημάτων με τους πρωκτικούς αδένες

Τα προβλήματα με τους πρωκτικούς αδένες μπορούν να παρουσιαστούν με διάφορους τρόπους. Παρακάτω είναι μερικά κοινά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα:

1. Συνεχές γλείψιμο ή δάγκωμα της περιοχής του πρωκτού

Αν ο σκύλος σας γλείφει ή δαγκώνει συχνά την περιοχή γύρω από τον πρωκτό του, μπορεί να υποδηλώνει ενόχληση ή πόνο.

- Advertisement -

2. Σύρσιμο στο έδαφος

Αν ο σκύλος σας σέρνεται στο έδαφος με τον πρωκτό του (γνωστό και ως “σκούτερ”), αυτό είναι συχνά ένδειξη ότι προσπαθεί να ανακουφίσει την ενόχληση που προκαλείται από τους γεμάτους ή φλεγμονώδεις αδένες.

3. Δυσκολία στην αφόδευση

Οι σκύλοι με προβλήματα στους πρωκτικούς αδένες μπορεί να δυσκολεύονται να αφοδεύσουν ή να φαίνονται δυσφορούν κατά τη διαδικασία.

4. Οσμή

Η ουσία που παράγεται από τους πρωκτικούς αδένες έχει πολύ έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά. Αν παρατηρήσετε μια τέτοια μυρωδιά, μπορεί να σημαίνει ότι οι αδένες του σκύλου σας έχουν προβλήματα.

5. Οίδημα ή ερυθρότητα

Οίδημα ή ερυθρότητα γύρω από την περιοχή του πρωκτού μπορεί να υποδηλώνει φλεγμονή ή μόλυνση στους αδένες.

Πιθανά αίτια προβλημάτων με τους πρωκτικούς αδένες

Οι προβλήματα στους πρωκτικούς αδένες μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες:

- Advertisement -
  • Διατροφή: Μια δίαιτα που δεν περιέχει αρκετές ίνες μπορεί να επηρεάσει την κανονική λειτουργία των αδένων.
  • Παχυσαρκία: Οι παχύσαρκοι σκύλοι έχουν αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων με τους πρωκτικούς αδένες.
  • Αλλεργίες: Οι δερματικές αλλεργίες μπορεί να συμβάλλουν στη φλεγμονή των αδένων.

Τι να κάνετε αν υποπτεύεστε προβλήματα

Αν υποπτεύεστε ότι ο σκύλος σας έχει προβλήματα με τους πρωκτικούς αδένες, είναι σημαντικό να τον πάτε στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος μπορεί να εξετάσει τον σκύλο σας και να εκτελέσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την ανακούφιση του προβλήματος, όπως το άδειασμα των αδένων ή τη χορήγηση αντιβιοτικών σε περίπτωση μόλυνσης.

Πρόληψη προβλημάτων στους πρωκτικούς αδένες

Για να προλάβετε προβλήματα με τους πρωκτικούς αδένες, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές:

  • Ισορροπημένη διατροφή: Προσφέρετε στον σκύλο σας μια δίαιτα πλούσια σε ίνες για να βοηθήσετε στην καλή λειτουργία του πεπτικού του συστήματος.
  • Τακτική άσκηση: Η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων με τους αδένες.
  • Περιοδικός έλεγχος: Επισκέπτεστε τακτικά τον κτηνίατρο για προληπτικούς ελέγχους.

Συμπεράσματα

Η έγκαιρη αναγνώριση των προβλημάτων με τους πρωκτικούς αδένες μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών και να διασφαλίσει ότι ο σκύλος σας παραμένει υγιής και ευτυχισμένος. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, μην διστάσετε να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο.

- Advertisement -
Share This Article
Leave a comment