Πώς επουλώνει μία πληγή σε γάτα

By admin 5 Min Read

Οποιοσδήποτε κάτοχος γάτας γνωρίζει πόσο παιχνιδιάρικα και περίεργα μπορεί να είναι αυτά τα τετράποδα πλασματάκια. Ωστόσο, αυτή η περιέργεια μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς. Πώς επουλώνεται η πληγή ενός τέτοιου τραυματισμού;

Τύποι πληγών

Οι πληγές διαφέρουν ανάλογα με τη βαθμίδα και το είδος τους:

 • Επιφανειακές πληγές: Συνήθως λιγότερο σοβαρές, αλλά απαιτούν προσοχή.
 • Βαθιές πληγές: Μπορούν να είναι πιο επικίνδυνες και να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Σημάδια λοίμωξης στην πληγή

Είναι ζωτικής σημασίας να εντοπίσετε τα πρώτα σημάδια λοίμωξης στην πληγή της γάτας σας, ώστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα. Εάν διαπιστώσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια, πρέπει να επισκεφθείτε έναν κτηνίατρο για την αξιολόγηση και τη θεραπεία της γάτας σας:

 1. Κοκκινίλα και οίδημα: Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια είναι η κοκκινίλα γύρω από την πληγή, που συνοδεύεται συχνά από οίδημα ή πρήξιμο.
 2. Θερμότητα στην περιοχή: Αν νιώθετε ότι η περιοχή γύρω από την πληγή είναι θερμή στην αφή, αυτό μπορεί να υποδηλώνει μία λοίμωξη.
 3. Πύο ή κίτρινο υγρό: Η παρουσία πύου ή ενός κίτρινου υγρού μπορεί να είναι ενδείξεις πυογόνου λοίμωξης.
 4. Άσχημη μυρωδιά: Οι λοιμώξεις συχνά προκαλούν μία άσχημη, αποσαρκωτική μυρωδιά.
 5. Ευαισθησία στην αφή: Αν η γάτα αντιδρά με πόνο όταν αγγίζετε την περιοχή γύρω από την πληγή, μπορεί να υπάρχει λοίμωξη.
 6. Αλλαγές στη συμπεριφορά: Αν η γάτα σας είναι πιο οργισμένη, απομονωμένη ή ακόμα και απρόθυμη να φάει, μπορεί να νιώθει δυσφορία λόγω της λοίμωξης.

Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας. Η έγκαιρη αντιμετώπιση μπορεί να προλάβει πιο σοβαρά προβλήματα και να βελτιώσει τις πιθανότητες γρήγορης και ανώδυνης επούλωσης της πληγής.

- Advertisement -

Πώς να φροντίσω μία πληγή σε αδέσποτη γάτα

Σημείωση: Εάν μια πληγή φαίνεται βαθιά, βγάζει υγρό, η γάτα φαίνεται να πονάει ή δεν επουλώνει, ή αν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με την κατάσταση της γάτας, πρέπει να την πάτε σε έναν κτηνίατρο.

Ωστόσο, για επιφανειακές πληγές ή γρατζουνιές, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Καθαρισμός πληγής

Καθαρίστε την περιοχή γύρω από την πληγή τη χρήση φυσιολογικού ορού. Μη ρίξετε οινόπνευμα ή κάποιο άλλο αλκοολούχο αντισηπτικό γιατί η γάτα μπορεί να πονέσει και να φύγει.

Βάλτε αντισηπτικό

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό αντισηπτικό που είναι ασφαλές για ανθρώπους και ζώα. Μπορείτε να βάλετε betadine. Μία συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε μία λεπτή σύριγγα με ή χωρίς τη βελόνα ώστε να ρίξετε το betadine στην πληγή από απόσταση λίγων εκατοστών. Προσέξτε να μην τραυματίσετε τη γάτα με τη βελόνα. Δεν θα πρέπει να πλησιάσετε αρκετά ώστε να υπάρξει η πιθανότητα να τραυματίσετε τη γάτα, απλά θα χρησιμοποιήσετε τη βελόνα για να κατευθύνεται πιο εύκολα το αντισηπτικό στην πληγή.

- Advertisement -

Ψεκάστε με pulvo

Τα spray τύπου pulvo έχουν αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση. Ψεκάστε από απόσταση 10 εκατοστών την πληγή δύο με τρεις φορές την ημέρα. Μπορείτε επίσης να βρείτε αντισηπτική αλοιφή να βάλετε.

Βάλτε μέλι

Αν η πληγή είναι μικρή ή αν η γάτα σε αφήνει να την ακουμπάτε Μπορείτε να βάλετε στην πληγή μέλι. Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες. Καλύπτει την πληγή και δεν την αφήνει εκτεθειμένη στο φυσικό περιβάλλον ώστε να μην υπάρχουν επιπλέον μολύνσεις

Δώστε αντιβίωση

Ναι γνωρίζουμε ότι η αντιβίωση δεν πρέπει να δίνεται έτσι, και σε σχέση με παλιά δεν είναι εύκολο να την προμηθευτείς από ένα φαρμακείο. Ωστόσο η αντιβίωση σε μία ανοιχτή πληγή φροντίζει ώστε η γάτα να μη μολυνθεί εσωτερικά.

- Advertisement -

Εμποδίστε την γάτα να γλείφει ή να μασάει την πληγή

Το γλύψιμο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη ή να αργήσει την ίαση. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ειδικό κολάρο όπως το ελισαβετιανό κολάρο

Όπως μπορείτε να δείτε και στη φωτογραφία από τη συγκεκριμένη γάτα, στην οποία δόθηκε αντιβίωση και ψεκάστηκε με pulvo, η πληγή μετά από λίγο καιρό θα κάνει μία κρούστα και στη συνέχεια σιγά-σιγά θα κλείσει

Συχνές ερωτήσεις

 1. Πόσο χρόνο παίρνει για να επουλωθεί μία πληγή σε γάτα; Εξαρτάται από τον τύπο της πληγής και τη φροντίδα που παρέχεται.
 2. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια λοίμωξης; Κοκκινίλα, οίδημα, θερμότητα και πύο στην πληγή.
 3. Πώς μπορώ να αποτρέψω τη γάτα μου από το να γλείφει την πληγή της; Χρησιμοποιήστε προστατευτικά όπως το ελισαβετιανο κολαρο για γατες
 4. Πότε πρέπει να ανησυχώ για την πληγή της γάτας μου; Εάν βλέπετε σημάδια λοίμωξης ή αν η πληγή δεν βελτιώνεται μετά από λίγες ημέρες.
 5. Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ αντισηπτικό στην πληγή; Πάντα συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε θεραπεία.
Share This Article
Leave a comment