Ποιοί είναι οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στους Σκύλους;

By admin 4 Min Read

Οι σκύλοι είναι ενεργά και παιχνιδιάρικα ζώα που πολλές φορές μπορούν να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων. Ως υπεύθυνοι ιδιοκτήτες, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους πιο κοινούς τραυματισμούς που μπορεί να υποστεί ο σκύλος μας, ώστε να μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε και να τους αντιμετωπίσουμε άμεσα.

1. Κοψίματα και τραυματισμοί δέρματος

Οι κοψίματα και οι τραυματισμοί του δέρματος είναι συνηθισμένοι στους σκύλους, ειδικά σε εκείνους που είναι πολύ ενεργοί και περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να προκληθούν από αιχμηρά αντικείμενα, αγκάθια, γυαλιά ή ακόμη και από τη βίαιη συμπεριφορά άλλων ζώων.

 • Συμπτώματα: Αιμορραγία, ερυθρότητα, πρήξιμο, γλείψιμο ή δάγκωμα της τραυματισμένης περιοχής.
 • Αντιμετώπιση: Καθαρίστε την περιοχή με καθαρό νερό και αντισηπτικό διάλυμα. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας αν η πληγή είναι βαθιά ή αν υπάρχει έντονη αιμορραγία.

2. Διαστρέμματα και μυϊκές κακώσεις

Τα διαστρέμματα και οι μυϊκές κακώσεις είναι επίσης συχνές, ειδικά στους σκύλους που ασχολούνται με αθλητικές δραστηριότητες ή παίζουν έντονα. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να προκύψουν από απότομες κινήσεις, άλματα ή πτώσεις.

 • Συμπτώματα: Χωλότητα, πρήξιμο, πόνος κατά την κίνηση, απροθυμία να περπατήσει ή να ανέβει σκάλες.
 • Αντιμετώπιση: Ξεκουράστε τον σκύλο και περιορίστε τη δραστηριότητά του. Εφαρμόστε παγοκύστη στην τραυματισμένη περιοχή για να μειώσετε το πρήξιμο και επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας για περαιτέρω συμβουλές.

3. Δαγκώματα και τραυματισμοί από άλλα ζώα

Τα δαγκώματα και οι τραυματισμοί από άλλους σκύλους ή ζώα είναι συνηθισμένα, ιδιαίτερα σε σκύλους που κοινωνικοποιούνται σε πάρκα ή περιοχές με πολλά ζώα. Αυτά τα τραύματα μπορεί να είναι επικίνδυνα λόγω του κινδύνου μόλυνσης.

- Advertisement -
 • Συμπτώματα: Πληγές από δαγκώματα, αιμορραγία, πρήξιμο, σημάδια μόλυνσης όπως πύον ή έντονη ερυθρότητα.
 • Αντιμετώπιση: Καθαρίστε τις πληγές με αντισηπτικό και επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο για πιθανή αντιβιοτική θεραπεία.

4. Κατάγματα και σπασίματα οστών

Τα κατάγματα και τα σπασίματα οστών είναι σοβαροί τραυματισμοί που μπορεί να προκληθούν από ατυχήματα όπως τροχαία, πτώσεις από ύψος ή έντονο παιχνίδι.

 • Συμπτώματα: Έντονος πόνος, ανικανότητα χρήσης του τραυματισμένου άκρου, ασυνήθιστη στάση ή κίνηση, πρήξιμο.
 • Αντιμετώπιση: Ακινητοποιήστε τον σκύλο και μεταφέρετέ τον άμεσα στον κτηνίατρο για ακτινογραφία και θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει γύψο ή χειρουργική επέμβαση.

5. Εγκαύματα

Οι σκύλοι μπορεί να υποστούν εγκαύματα από θερμότητα, χημικά ή ηλεκτρικά αντικείμενα. Αυτοί οι τραυματισμοί είναι σοβαροί και μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο και δευτερογενείς μολύνσεις.

 • Συμπτώματα: Ερυθρότητα, φουσκάλες, απώλεια τριχώματος στην καμένη περιοχή, πόνος.
 • Αντιμετώπιση: Ξεπλύνετε την καμένη περιοχή με δροσερό νερό και επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο. Αποφύγετε την εφαρμογή οικιακών θεραπειών χωρίς καθοδήγηση.

6. Τραυματισμοί στα μάτια

Τα τραύματα στα μάτια μπορεί να προκληθούν από ξένα αντικείμενα, γρατζουνιές ή χημικές ουσίες. Αυτοί οι τραυματισμοί είναι πολύ επώδυνοι και μπορεί να επηρεάσουν την όραση του σκύλου.

 • Συμπτώματα: Κόκκινα μάτια, δάκρυα, τρίψιμο ή κλείσιμο των ματιών, εκκρίσεις.
 • Αντιμετώπιση: Ξεπλύνετε το μάτι με φυσιολογικό ορό και επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρο για εξειδικευμένη φροντίδα.

Η γνώση των πιο συνηθισμένων τραυματισμών στους σκύλους και η γρήγορη αντίδραση μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υγεία και την ευεξία του κατοικίδιου σας. Να είστε πάντα παρατηρητικοί και να αναζητάτε ιατρική βοήθεια όταν παρατηρείτε ανησυχητικά σημάδια. Η προληπτική φροντίδα και η έγκαιρη αντιμετώπιση των τραυματισμών μπορεί να διασφαλίσει μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή για τον σκύλο σας.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.