Ποια φαγητά δεν πρέπει να δίνουμε στα αδέσποτα ζώα

By admin 3 Min Read

Ενώ η πρόθεση να ταΐσουμε τα αδέσποτα ζώα είναι ευγενική, είναι σημαντικό να το κάνουμε με τρόπο που να μην τους βλάπτει.

Πολλά κοινά τρόφιμα που θεωρούμε αβλαβή για εμάς, μπορεί να είναι επιβλαβή ή ακόμα και τοξικά για τα ζώα.

Ακολουθούν μερικά από τα πιο σημαντικά που ΔΕΝ πρέπει να δίνετε στα αδέσποτα:

1. Κοκαλάκια: Τα κοκαλάκια, ακόμα και από κοτόπουλο, μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, κοψίματα στο πεπτικό σύστημα, και εντερική απόφραξη.

- Advertisement -

2. Μαγειρεμένα φαγητά: Τα μαγειρεμένα φαγητά, ειδικά αυτά που περιέχουν πολλά μπαχαρικά, κρεμμύδι, σκόρδο ή λάδι, μπορούν να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα στα ζώα, όπως διάρροια, έμετο και παγκρεατίτιδα.

3. Γαλακτοκομικά: Πολλά ζώα, ιδιαίτερα ενήλικα σκυλιά, είναι δυσανεκτικά στη λακτόζη και η κατανάλωση γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, διάρροια και κοιλιακό άλγος.

4. Σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει θεοβρομίνη, η οποία είναι τοξική για τα σκυλιά και τις γάτες. Μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και ακόμη και θάνατο σε σοβαρές περιπτώσεις.

5. Αλκοόλ: Το αλκοόλ είναι εξαιρετικά τοξικό για τα ζώα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, όπως έμετο, διάρροια, συντονισμό, αναπνευστικά προβλήματα και θάνατο.

6. Καφείνη: Η καφεΐνη, που βρίσκεται στον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσει υπερκινητικότητα, άγχος, αϋπνία, τρόμο, επιληπτικές κρίσεις και καρδιακά προβλήματα στα ζώα.

- Advertisement -

7. Σταφίδες και σταφύλια: Τα σταφύλια και οι σταφίδες μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια στα σκυλιά, με συμπτώματα όπως έμετος, λήθαργο, απώλεια όρεξης και αδυναμία ούρησης.

8. Ξηροί καρποί: Ορισμένοι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια και τα μακαδάμια, μπορούν να είναι τοξικοί για τα σκυλιά και να προκαλέσουν εμετό, διάρροια και τρόμο.

9. Ωμά αυγά: Τα ωμά αυγά μπορούν να περιέχουν βακτήρια όπως η σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασθένειες στα ζώα και στους ανθρώπους.

- Advertisement -

10. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας στα ζώα.

Εάν θέλετε να ταΐσετε ένα αδέσποτο ζώο, η καλύτερη επιλογή είναι η τροφή για σκυλιά ή γάτες υψηλής ποιότητας. Μπορείτε επίσης να προσφέρετε φρέσκο νερό σε ένα καθαρό δοχείο.

Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα τρόφιμα που αναφέρονται παραπάνω, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία των ζώων.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.