Πιθανές αιτίες γιατι η γάτα σας κάνει εμετό διαυγές υγρό

By admin 7 Min Read

Ο εμετός δεν είναι φυσιολογικός στις γάτες και όταν η γάτα σας κάνει εμετό με διαυγές υγρό, μπορεί να είναι σημάδι σοβαρής ασθένειας.

Ο ίδιος ο εμετός είναι αυτό που θεωρείται μη ειδικό σύμπτωμα. Θα μπορούσε να σχετίζεται με μια σειρά από προβλήματα υγείας. Μερικά από αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν πράγματα όπως τριχόμπαλες, εσωτερικές αποφράξεις, παγκρεατίτιδα, πολύ γρήγορη κατανάλωση τροφής, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, παρασιτικές λοιμώξεις, δηλητηρίαση, άγχος, κατάθλιψη ή ακόμη και άγχος.

Πιθανές αιτίες για το ότι η γάτα σας κάνει εμετό με διαυγές υγρό

1. Τριχάμπαλα

Οι γάτες είναι από τη φύση τους σχολαστικά καθαρά ζώα και περιποιούνται τον εαυτό τους για ένα μεγάλο μέρος της ημέρας τους. Καθώς η γάτα σας περιποιείται τον εαυτό της, μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με αγκίστρια στη γλώσσα τους πιάνουν τις χαλαρές και νεκρές τρίχες, τις οποίες στη συνέχεια καταπίνουν. Η πλειονότητα των τριχών περνά όλη τη διαδρομή μέσω του πεπτικού συστήματος χωρίς προβλήματα, αλλά μερικές φορές οι τρίχες παραμένουν στο στομάχι και σχηματίζουν μια τριχόμπαλα.

- Advertisement -

Συνήθως, οι γάτες κάνουν εμετό με διαυγές υγρό πριν από μια τριχόμπαλα. Παρόλο που, μια γάτα που κάνει εμετό με διαυγές υγρό μαζί με μια τριχόμπαλα περιστασιακά μπορεί να είναι φυσιολογική και να μην προκαλεί ανησυχία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τριχόμπαλες δεν πρέπει να είναι συχνές, επώδυνες ή δύσκολες για τη γάτα σας. Ορισμένες  λιχουδιές για γάτες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού τριχομπαλών. Η υιοθέτηση ενός τακτικού προγράμματος βουρτσίσματος και η εξοικείωση της γάτας σας με το βούρτσισμα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απαλλαγή από τυχόν χαλαρή γούνα στο τρίχωμα της γάτας σας, την οποία διαφορετικά μπορεί να καταπιεί όταν περιποιείται τον εαυτό της.

2. Τροφή και διαιτητικές αλλαγές

Όταν υπάρχει αλλαγή στο πρόγραμμα σίτισης της γάτας σας, αν η γάτα σας παραλείψει ένα γεύμα ή φάει αργότερα από το κανονικό, η γάτα σας μπορεί να κάνει εμετό με διαυγές υγρό.

Επιπλέον, μπορεί να έχετε αλλάξει την τροφή της γάτας σας πολύ γρήγορα. Όταν αλλάζετε τη γάτα σας σε νέα διατροφή, συνιστάται να το κάνετε σταδιακά σε διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα της τρέχουσας γατοτροφής και αυξάνοντας παράλληλα την ποσότητα της νέας γατοτροφής.

Η γάτα σας μπορεί να φάει πολύ γρήγορα και αυτό μπορεί να προκαλέσει καθαρό εμετό ή καθαρό εμετό με παρουσία τροφής. Εάν η γάτα σας  έχει εντερικές ευαισθησίες, αυτό μπορεί να την κάνει να κάνει εμετό με μερικώς χωνεμένη ή μη χωνεμένη τροφή. Εάν ο κτηνίατρός σας έχει αποκλείσει άλλα ιατρικά προβλήματα και πιστεύει ότι αυτό που κάνει εμετό η γάτα σας είναι πράγματι τροφή, μπορεί να σας ζητήσει να δοκιμάσετε με τη γάτα σας μια τροφή για ευαίσθητα στομάχια. Εάν η γάτα σας εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με τον εμετό τροφής σε αυτή την ειδική δίαιτα, μπορεί στη συνέχεια να θελήσει να θέσει τη γάτα σας σε μια αυστηρή δίαιτα υδρολυμένων πρωτεϊνών.

- Advertisement -

3. Δυσπεψία

Ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, το στομάχι της γάτας παράγει διάφορα γαστρικά υγρά καθώς και υδροχλωρικό οξύ για να χωνέψει την τροφή της. Αν, ωστόσο, μια γάτα παραλείψει ένα γεύμα για κάποιο λόγο ή αν δεν ταΐζεται εγκαίρως, αυτή η συσσώρευση χυμών και οξέων μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει εμετό στη γάτα σας. Οι γάτες με δυσπεψία μπορεί να κάνουν εμετό κίτρινο αφρό εκτός από λευκό αφρό. Εάν εσείς και ο κτηνίατρός σας υποψιάζεστε ότι ο εμετός της γάτας σας οφείλεται σε δυσπεψία, ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας προτείνει να ταΐζετε μικρά, συχνά γεύματα την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να ανακουφιστεί η συσσώρευση στομαχικού οξέος.

4. Γαστρίτιδα

- Advertisement -

Αν η γάτα σας είναι από αυτές που μπαίνουν σε πράγματα που δεν θα έπρεπε, είναι πιθανό να έχει ερεθίσει το στομάχι της με κάτι που έφαγε. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να δείτε εμετό διαυγούς υγρού εκτός από εμετό αίματος ή/και χολής. Η γάτα σας μπορεί επίσης να παρουσιάζει μείωση της όρεξης, καταθλιπτική συμπεριφορά, λήθαργο ή αφυδάτωση. Ο κτηνίατρός σας θα ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει εάν η γάτα σας κάνει εμετό λόγω γαστρίτιδας.

Ορισμένες άλλες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν:

  1. Παράσιτα
  2. Δυσκοιλιότητα
  3. Απόφραξη ξένου υλικού στον εντερικό σωλήνα
  4. Κατάποση μιας τοξίνης
  5. Μεταβολικές διαταραχές όπως ο διαβήτης, η νεφρική νόσος και ο υπερθυρεοειδισμός

Τι πρέπει να κάνω αν η γάτα μου κάνει εμετό με διαυγές υγρό;

Ορισμένοι ιδιοκτήτες γάτας μπορεί να περιγράφουν τη γάτα τους ως «εμετική», αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ο συχνός εμετός δεν είναι ποτέ φυσιολογικός για μια γάτα. Ο εμετός περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα είναι σίγουρα σημάδι προβλημάτων. Εάν η γάτα σας κάνει εμετό διαυγές υγρό αρκετές φορές ή/και σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως έλλειψη όρεξης, απώλεια βάρους, λήθαργο ή διάρροια, θα πρέπει να κλείσετε αμέσως ραντεβού με τον κτηνίατρό σας.

Ο κτηνίατρός σας θα θελήσει να ξεκινήσει με μια φυσική εξέταση, ελέγχοντας τα ζωτικά σημεία της γάτας σας και ψηλαφώντας την κοιλιά της γάτας σας. Μετά από μια ενδελεχή εξέταση, ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να θελήσει να πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων αιματολογικών εξετάσεων και ακτινογραφιών. Οι αιματολογικές εξετάσεις θα ελέγξουν τη λειτουργία των οργάνων της γάτας σας, διασφαλίζοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ηπατικής ή νεφρικής νόσου, καθώς και την ερυθρά αιμοσφαιρίνη της γάτας σας.

Leave your vote

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.