Μπορούν οι γάτες να προστατεύσουν τους ιδιοκτήτες τους

By admin 6 Min Read

Όταν σκεφτόμαστε τα προστατευτικά κατοικίδια ζώα, τείνουμε να σκεφτόμαστε τα σκυλιά. Ωστόσο, οι γάτες μπορεί να είναι πολύ προστατευτικές προς τους ιδιοκτήτες και την οικογένειά τους.

Αν νιώσουν ότι απειλούνται οι ίδιες ή εσείς, μπορεί να αναλάβουν δράση για να προσπαθήσουν να καταπολεμήσουν την απειλή. Αλλά, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ μεγαλύτεροι από τις γάτες και αποτελούν σημαντική απειλή, οι προστατευτικές γάτες συνήθως σας προειδοποιούν και μπορεί να προσπαθήσουν να τρομάξουν την απειλή, αντί να επιτεθούν άμεσα.

Ωστόσο, ορισμένες γάτες μπορεί να είναι υπερπροστατευτικές και αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως επιθετικότητα προς τους επισκέπτες.

Παρακάτω, εξετάζουμε μερικές από τις πιθανές αιτίες αυτού του προστατευτικού ενστίκτου και τι μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τη γάτα σας από το να επιτεθεί σε επισκέπτες.

- Advertisement -

Η σχέση γάτας-ανθρώπου

Οι γάτες έχουν εξημερωθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μοιράζονται τα σπίτια και τις ζωές μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεργάζονται μαζί μας, αλλά, ως επί το πλείστον, έχουν τη φήμη ότι είναι απόμακρες . Μπορεί να φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρονται καθόλου για εμάς, αρκεί να συνεχίσουμε να βάζουμε τροφή και να ικανοποιούμε τις καθημερινές τους ανάγκες.
Όμως, μελέτες δείχνουν ότι οι γάτες βασίζονται επίσης σε εμάς για άνεση και ασφάλεια. Δημιουργούν πολύ ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους, παρόμοιους με τους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων και σκύλων ή ακόμα και μωρών.

Προστατευτικές γάτες

Επειδή οι γάτες σχηματίζουν αυτούς τους στενούς δεσμούς με τους ανθρώπους τους, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να προστατεύουν. Οι γάτες δεν σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι άνθρωποι, ή ακόμα και οι σκύλοι, οπότε αυτή η προστατευτική φύση δεν σημαίνει ότι θα ορμήσουν να σώσουν την κατάσταση επιτιθέμενες σε αντιλαμβανόμενες απειλές. Πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να σας προειδοποιήσουν για κάθε κίνδυνο.

Μια προστατευτική γάτα μπορεί να σας ακολουθεί στο σπίτι και να κοιμάται ακόμη και μαζί σας ή κοντά σας. Είναι πιθανό να σας προειδοποιήσει για πιθανό κίνδυνο κάνοντας θόρυβο.

Σημάδια ότι η γάτα σας σας προστατεύει

Το να έχετε μια προστατευτική γάτα μπορεί να φαίνεται γλυκό και υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις γατών που διώχνουν σκύλους και άλλους πιθανούς θηρευτές για να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους. Ωστόσο, μπορεί να γίνει πρόβλημα αν μια γάτα γίνει υπερπροστατευτική. Η γάτα μπορεί να προσπαθήσει να αποτρέψει άλλους ανθρώπους από το να σας πλησιάσουν πολύ και μπορεί ακόμη και να επιτεθεί σε επισκέπτες του σπιτιού ή άλλα μέλη της οικογένειας, αν τους αντιληφθεί ως απειλή.
Τα σημάδια μιας υπερπροστατευτικής γάτας είναι παρόμοια με τα σημάδια που θα έδειχνε μια γάτα αν αισθανόταν ότι απειλείται. Θα φουσκώσουν την ουρά τους και το τρίχωμα στην πλάτη τους, κάνοντας τον εαυτό τους να φαίνεται μεγαλύτερος και πιο απειλητικός από ό,τι είναι. Αυτό θα έχει ως στόχο το άτομο ή το άλλο ζώο που βλέπουν ως απειλή. Αυτά μπορούν να θεωρηθούν ως προειδοποιητικά σημάδια και αν η απειλή δεν απομακρυνθεί, η γάτα μπορεί να γίνει πιο επιθετική, οδηγώντας τελικά σε ξύσιμο και δάγκωμα.

Πώς να αποτρέψετε την επιθετική συμπεριφορά της γάτας

Ποτέ μην επαινείτε ή επιβραβεύετε τη γάτα για επιθετική συμπεριφορά. Αυτό διδάσκει στη γάτα ότι η επιθετικότητα είναι η επιθυμητή αντίδραση και όχι μόνο θα συνεχίσει να δείχνει παρόμοια σημάδια, αλλά θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο επιθετική.

- Advertisement -

Ωστόσο, μην τιμωρείτε τη γάτα για την επιθετική της συμπεριφορά. Η γάτα σας είναι απίθανο να γνωρίζει για ποιο λόγο τιμωρείται, οπότε δεν θα διορθώσει το πρόβλημα και μπορεί να προκαλέσει άγχος.

Γενικά, πρέπει να αγνοήσετε την αρνητική αντίδραση απομακρυνόμενοι από αυτήν. Μπορείτε επίσης να προσπαθήσετε να αποσπάσετε την προσοχή της γάτας παρέχοντας κάτι αποδεκτό για να επιτεθεί ή να παίξει με αυτό πριν γίνει επιθετική.

Οι γάτες νοιάζονται πραγματικά για τους ιδιοκτήτες τους;

Μελέτες δείχνουν ότι οι γάτες είναι προσκολλημένες στους ιδιοκτήτες τους. Δεν βασίζονται στους ανθρώπους μόνο για το φαγητό και το νερό τους, αλλά και για την άνεση και την ασφάλεια. Έτσι, ενώ μπορεί να αποτελεί έκπληξη για τους ιδιοκτήτες απόμακρων, ανεξάρτητων γατών, μπορεί να νοιάζονται πολύ βαθιά για τους ιδιοκτήτες τους.

- Advertisement -

Οι γάτες φυλάνε το σπίτι;

Οι γάτες μπορούν να προστατεύουν το σπίτι τους- με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να προστατεύουν τους ανθρώπους. Συνήθως, αυτό σημαίνει ότι θα ηχήσουν έναν ηχητικό συναγερμό για τους ανθρώπους τους, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει τις γάτες να γίνουν επιθετικές απέναντι στους ανθρώπους που επισκέπτονται το σπίτι και ενδεχομένως ακόμη και στους εισβολείς. Ωστόσο, το μέγεθος των ανθρώπινων επισκεπτών σημαίνει ότι οι περισσότερες γάτες θα αποφύγουν την άμεση αντιπαράθεση με τους ανθρώπους.

Συμπέρασμα

Παρόλο που μπορεί να φαίνονται απόμακρες και ακόμη και να αγνοούν λίγο τους ανθρώπινους ιδιοκτήτες τους, οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν πολύ ισχυρούς δεσμούς. Εκτός από το ότι εξαρτώνται από τους ανθρώπους τους για τροφή, νερό και καταφύγιο, έχει ανακαλυφθεί ότι βασίζονται επίσης στους ανθρώπους για κοινωνικούς δεσμούς και ασφάλεια. Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες συντροφιάς μπορεί να γίνουν προστατευτικές και, αν και πολύ σπάνια, μπορεί να γίνουν ακόμη και υπερπροστατευτικές και ενδεχομένως επιθετικές.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.