Λουρί σκύλου: Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να περπατάει με λουρί

By admin 8 Min Read

Οι καθημερινές βόλτες είναι απαραίτητες για την υγεία και την ευεξία του σκύλου σας. Τον βοηθούν να διατηρηθεί σε φόρμα, να έχει υγιές βάρος και να καλύψει τις συμπεριφορικές του ανάγκες, όπως την κοινωνικοποίηση με άλλους σκύλους. Είναι γνωστό επίσης ότι το περπάτημα με τον σκύλο έχει παρόμοια οφέλη και για τους ιδιοκτήτες, καθώς αποτελεί έναν διασκεδαστικό τρόπο να ενισχύσετε τον ιδιαίτερο δεσμό σας με τον τετράποδο φίλο σας.

Για να διασφαλίσετε ότι το περπάτημα με το σκύλο σας είναι μια θετική εμπειρία, ξεκινήστε σωστά εκπαιδεύοντάς τον να περπατάει δίπλα σας με το λουρί.

Επιλέξτε έναν κατάλληλο χώρο και εξοπλισμό

Πρώτα απ’ όλα, θα χρειαστείτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Το λουρί είναι απαραίτητο για λόγους ασφαλείας. Επιλέξτε ένα λουρί που είναι σε καλή κατάσταση, ανθεκτικό, άνετο και σε σωστό μέγεθος – δεν πρέπει να είναι πολύ χοντρό ή λεπτό για το σωματότυπο του σκύλου σας. Το ιδανικό μήκος είναι περίπου 2 μέτρα, για να δώσετε στον σκύλο σας κάποιο περιθώριο εξερεύνησης.

Η εκπαίδευση

Το επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση. Κανείς δεν θέλει να είναι εκείνος ο ιδιοκτήτης που ο σκύλος του τραβάει μπροστά, μασάει το λουρί ή περνάει τη βόλτα του μαζεύοντας σκουπίδια. Είναι καλύτερο να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας από νεαρή ηλικία για να αποφύγετε αυτά τα προβλήματα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η εκπαίδευση με θετική ενίσχυση, που είναι ο πιο αποτελεσματικός και ανθρωπιστικός τρόπος για να διδάξετε τον σκύλο σας. Αυτό περιλαμβάνει την επιβράβευση του σκύλου σας (με λιχουδιές, έπαινο ή παιχνίδι) όταν εκτελεί θετικές συμπεριφορές και την αγνόηση των ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

- Advertisement -

Η εκπαίδευση με θετική ενίσχυση βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης μας με τους σκύλους μας επειδή οι εκπαιδευτικές συνεδρίες είναι ευχάριστες. Πρέπει να αποφεύγονται οι εκπαιδευτικές τεχνικές που περιλαμβάνουν τιμωρία με φωνές ή σωματικά μέσα, καθώς αυτό όχι μόνο δεν βοηθάει τον σκύλο να μάθει πώς να συμπεριφέρεται, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει άγχος και επιθετικότητα.

Κάντε το διασκεδαστικό!

Η εκπαίδευση πρέπει να είναι διασκεδαστική και για τους δυο σας! Ξεκινήστε εκπαιδεύοντας τον σκύλο ή το κουτάβι σας να περπατάει δίπλα σας με το λουρί χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται “χαλαρό λουρί” (loose-leash walking). Για να το πετύχετε αυτό, κάθε φορά που ο σκύλος σας περπατάει δίπλα σας χωρίς να τραβάει, επιβραβεύστε τον κάθε λίγα βήματα με νόστιμες λιχουδιές και συνεχίστε να περπατάτε. Αν ο σκύλος σας αρχίσει να τραβάει, σταματήστε προσωρινά μέχρι να μάθει ότι αυτή η συμπεριφορά σημαίνει το τέλος της βόλτας και μην ξαναξεκινήσετε μέχρι να επιστρέψει πλάι σας!

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτή την τεχνική για να σταματήσετε τον σκύλο σας να μασάει το λουρί. Όταν κρατάτε το λουρί του σκύλου σας, θα πρέπει να το νιώθετε χαλαρό, πράγμα που σημαίνει ότι περπατάει στη σωστή θέση και όχι τραβώντας σας μπροστά. Αν ο σκύλος σας συνεχίζει να τραβάει παρά την εκπαίδευση, δοκιμάστε να τον εκπαιδεύσετε με ένα ζώνη με μπροστινό κούμπωμα αντί για κολάρο και λουρί.

Εκπαίδευση για να αφήνει κάτι κάτω

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εκπαίδευση με θετική ενίσχυση για να μάθετε στον σκύλο σας να αφήνει κάτι κάτω, κάτι που είναι χρήσιμο για να τον αποτρέψετε από το να μαζεύει σκουπίδια ή κάτι δυνητικά επικίνδυνο, όπως ένα δηλητηριώδες φυτό, κατά τη διάρκεια των βόλτων. Αυτό περιλαμβάνει την εκπαίδευση του σκύλου σας σε μια λεκτική εντολή όπως “άφησε το” ή “πέταξέ το”. Οι εκπαιδευτές μπορεί να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να διδάξουν αυτό, αλλά ουσιαστικά περιλαμβάνει το να κρατάτε μια λιχουδιά στο κλειστό σας χέρι, να αγνοείτε τις προσπάθειες του σκύλου σας να σπρώξει το χέρι σας για να πάρει τη λιχουδιά, και στη συνέχεια να του επιτρέπετε να πάρει τη λιχουδιά όταν απομακρυνθεί ελαφρώς από αυτήν. Μόλις ο σκύλος σας το κάνει αυτό με συνέπεια, προσθέστε τη λεκτική εντολή, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη συνέχεια όταν χρειαστεί κατά τη διάρκεια των βόλτων, αλλά φροντίστε να έχετε μαζί σας νόστιμες λιχουδιές ως ανταμοιβή!

Φωνάξτε το όνομα του σκύλου σας

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης είναι να μάθετε στον σκύλο σας να έρχεται όταν τον φωνάζετε, κάτι που ονομάζεται “ανάκληση”. Αυτό τον βοηθάει να παραμένει ασφαλής και σας επιτρέπει να απολαμβάνετε την επιλογή της βόλτας χωρίς λουρί όπου είναι ασφαλές και επιτρέπεται. Ξεκινώντας αρχικά σε έναν ασφαλή χώρο, όπως η αυλή σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

- Advertisement -
  • Περπατήστε με τον σκύλο σας με λουρί
  • Καλέστε το όνομά του και κάντε μερικά βήματα μπροστά
  • Όταν ο σκύλος σας έρθει τρέχοντας προς εσάς, πείτε την εντολή “έλα” και προσφέρετε του μια ανταμοιβή
  • Αυξήστε σταδιακά την απόσταση μεταξύ σας και του σκύλου σας πριν δώσετε την εντολή
  • Σταδιακά προχωρήστε στην εξάσκηση χωρίς λουρί στο σπίτι και μετά σε δημόσιους χώρους όπου ο σκύλος σας μπορεί να αποσπαστεί η προσοχή του, χρησιμοποιώντας πάντα το λουρί
  • Όταν η ανάκληση του σκύλου σας είναι αξιόπιστη σε ποσοστό 80% με μακρύ λουρί και πολλούς περισπασμούς, προχωρήστε σε εξάσκηση χωρίς λουρί σε έναν ήσυχο και ασφαλή δημόσιο χώρο μακριά από κινδύνους, όπως δρόμους, και όπου επιτρέπονται οι σκύλοι χωρίς λουρί

Η εκπαίδευση του σκύλου σας να περπατάει δίπλα σας θα σας χαρίσει χρόνια απόλαυσης και θα βοηθήσει επίσης να διατηρήσετε το πολύτιμο κατοικίδιό σας ασφαλές κατά τη διάρκεια των εξόδων σας. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά του σκύλου σας, ζητήστε συμβουλές από τον κτηνίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν εξουσιοδοτημένο εκπαιδευτή σκύλων (ή συμπεριφοριστή ζώων) και να αποκλείσει τυχόν υποκείμενα ιατρικά προβλήματα.

Πώς να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να περπατάει δίπλα σας με το λουρί: Ένας αναλυτικός οδηγός

Συμπληρωματικές συμβουλές:

  • Να είστε υπομονετικοί και συνεπείς: Η εκπαίδευση ενός σκύλου απαιτεί χρόνο και υπομονή. Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς με τις εντολές και τις ανταμοιβές σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει τον σκύλο σας να μάθει γρήγορα και αποτελεσματικά.
  • Κάντε τις συνεδρίες εκπαίδευσης σύντομες και διασκεδαστικές: Ο σκύλος σας θα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μάθει και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του εάν οι συνεδρίες εκπαίδευσης είναι σύντομες, διασκεδαστικές και γεμάτες ενθουσιασμό.
  • Χρησιμοποιήστε ποικιλία λιχουδιών και παιχνιδιών: Μην βαρεθείτε να χρησιμοποιείτε τα ίδια λιχουδιές ή παιχνίδια ως ανταμοιβή. Η ποικιλία θα διατηρήσει τον σκύλο σας ενθουσιασμένο και πρόθυμο να μάθει.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν δυσκολεύεστε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας μόνοι σας, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να περπατάει δίπλα σας με το λουρί με ασφάλεια και ευγένεια, απολαμβάνοντας παράλληλα μια πιο ευχάριστη και ουσιαστική σχέση με τον τετράποδο φίλο σας

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.