Λιπώδης νόσος του ήπατος στη γάτα

By admin 4 Min Read

Η λιπώδης νόσος του ήπατος, γνωστή και ως ηπατική λιπώδης διήθηση ή ηπατική λιπίδωση, είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει τις γάτες και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους. Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στα ηπατικά κύτταρα, οδηγώντας σε ηπατική ανεπάρκεια. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι κρίσιμες για την επιβίωση της γάτας. Ακολουθεί μια αναλυτική περιγραφή της νόσου, των αιτίων, των συμπτωμάτων και των μεθόδων θεραπείας.

Αιτίες της λιπώδους νόσου του ήπατος

Η λιπώδης νόσος του ήπατος στις γάτες συχνά προκαλείται από παρατεταμένη ασιτία ή απώλεια βάρους. Ορισμένοι από τους παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της νόσου περιλαμβάνουν:

 1. Απότομη διακοπή της σίτισης: Η γάτα μπορεί να σταματήσει να τρώει λόγω άγχους, αλλαγής περιβάλλοντος ή άλλων ασθενειών.
 2. Παχυσαρκία: Οι υπέρβαρες γάτες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την ασθένεια όταν σταματήσουν να τρώνε.
 3. Υποκείμενες παθήσεις: Άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι λοιμώξεις ή οι παθήσεις του παγκρέατος μπορούν να προκαλέσουν την ασθένεια.

Συμπτώματα της λιπώδους νόσου του ήπατος

Τα συμπτώματα της λιπώδους νόσου του ήπατος μπορεί να είναι διάχυτα και να περιλαμβάνουν:

 • Απώλεια όρεξης: Η γάτα αρνείται να φάει ή τρώει πολύ λιγότερο από το κανονικό.
 • Απώλεια βάρους: Η γάτα χάνει γρήγορα βάρος.
 • Λήθαργος: Η γάτα δείχνει αδιάφορη και λιγότερο ενεργητική.
 • Ίκτερος: Κιτρίνισμα των ματιών και των ούλων.
 • Έμετος: Επαναλαμβανόμενος εμετός.
 • Αδυναμία: Δυσκολία στο περπάτημα και γενική αδυναμία.

Διάγνωση της λιπώδους νόσου του ήπατος

Η διάγνωση γίνεται μέσω κλινικής εξέτασης, αιματολογικών εξετάσεων και απεικονιστικών μεθόδων. Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορεί να δείξουν αυξημένα ηπατικά ένζυμα, ενώ ο υπέρηχος ή η βιοψία του ήπατος μπορεί να επιβεβαιώσουν την παρουσία λίπους στο ήπαρ.

- Advertisement -

Θεραπεία της λιπώδους νόσου του ήπατος

Η θεραπεία επικεντρώνεται στη διατροφή και την υποστήριξη της γάτας για να επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση. Τα κύρια σημεία της θεραπείας περιλαμβάνουν:

 1. Διατροφική υποστήριξη: Η εισαγωγή σωστής διατροφής είναι κρίσιμη. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση τροφής μέσω σωλήνα σίτισης εάν η γάτα δεν τρώει μόνη της.
 2. Φαρμακευτική αγωγή: Η χρήση φαρμάκων για τη μείωση της ναυτίας, την υποστήριξη της ηπατικής λειτουργίας και τη μείωση της φλεγμονής.
 3. Συνεχής παρακολούθηση: Τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο για την παρακολούθηση της προόδου και την προσαρμογή της θεραπείας όπως απαιτείται.

Πρόληψη της λιπώδους νόσου του ήπατος

Η πρόληψη περιλαμβάνει τη διατήρηση της γάτας σε υγιές βάρος και την παρακολούθηση της διατροφής της. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζονται άμεσα οι αλλαγές στην όρεξη ή τη συμπεριφορά της γάτας και να διασφαλίζεται ότι λαμβάνει επαρκή θρεπτικά συστατικά.

Συμπέρασμα

Η λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση προσοχή και θεραπεία. Η κατανόηση των αιτίων, των συμπτωμάτων και των μεθόδων θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας. Η συνεργασία με τον κτηνίατρο και η προσεκτική παρακολούθηση της γάτας σας είναι το κλειδί για την αποτροπή και την επιτυχή θεραπεία της λιπώδους νόσου του ήπατος.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.