Κολάρο στο σκύλο: Πώς να διδάξτε το σκύλο σας να φοράει ελισαβετιανό κολάρο άνετα

By admin 4 Min Read

Το κολάρο αποκατάστασης, γνωστός και ως “κώνος της ντροπής” ή ελισαβετιανό κολάρο, είναι απαραίτητος για την προστασία τραυμάτων ή χειρουργικών τομών στα σκυλιά. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει άγχος και απογοήτευση στο σκύλο σας.

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να ανέχεται το κολάρο εκ των προτέρων, ώστε να είναι πιο ήρεμος κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.

Γιατί οι σκύλοι μισούν τα κολάρα;

 • Περιορισμένη όραση και ακοή: ο κώνος εμποδίζει την περιφερειακή όραση και την ακοή του σκύλου σας, κάτι που μπορεί να τον κάνει να νιώθει ανασφαλής.
 • Δυσκολία στην κίνηση: ο κώνος μπορεί να χτυπήσει σε έπιπλα, να δυσκολεύει το σκύλο σας να φτάσει το φαγητό και το νερό του και να τον κάνει να νιώθει άβολα όταν κοιμάται.

Πώς να επιλέξετε το  κατάλληλο κολάρο για το σκύλο

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κώνων, όπως πλαστικοί, υφασμάτινοι, φουσκωτοί και κώνοι σε σχήμα ντόνατ. Συζητήστε με τον κτηνίατρό σας για το ποιος τύπος είναι κατάλληλος για τον σκύλο σας και την περίπτωσή του.

Πώς να διδάξετε στο σκύλο σας να φοράει κολάρο

Ακολουθήστε αυτήν τη διαδικασία βήμα-βήμα:

- Advertisement -
 1. Εξοικείωση: Τοποθετήστε το κολάρο στο έδαφος με λιχουδιές γύρω του. Αφήστε τον σκύλο σας να τον εξερευνήσει και να συσχετίσει τον κώνο με θετικά συναισθήματα.
 2. Ανταμοιβή για ενδιαφέρον: Κρατήστε το κολάρο σ και επιβραβεύστε τον σκύλο σας για οποιοδήποτε ενδιαφέρον δείξει, όπως το να τον μυρίσει ή να τον κοιτάξει.
 3. Ενθαρρύνετε την είσοδο: Γυρίστε τον κώνο με το φαρδύ άνοιγμα προς το σκύλο σας. Επιβραβεύστε τον κάθε φορά που μπαίνει μέσα, προσελκύοντάς τον με λιχουδιές αν χρειαστεί.
 4. Αύξηση διάρκειας: Με τον σκύλο σας μέσα στο κολάρο σ, δώστε του λιχουδιές κατά διαστήματα, αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο μεταξύ των λιχουδιών.
 5. Συνήθεια στον θόρυβο: Αγγίξτε απαλά το κολάρο σ για να συνηθίσει ο σκύλος σας τον ήχο. Επιβραβεύστε τον κάθε φορά.
 6. Κοντές βόλτες: Κάντε μικρές βόλτες μέσα στο σπίτι με τον σκύλο σας φορώντας το κολάρο σ. Ζητήστε του να καθίσει ή να ξαπλώσει για να συνηθίσει τις κινήσεις. Επιβραβεύστε τον συνεχώς.

Με λίγη υπομονή και θετική ενίσχυση, μπορείτε να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ανεχτεί το κολάρο σ πιο άνετα, κάνοντας την ανάρρωσή του πιο ομαλή και λιγότερο αγχωτική.

Συμβουλές για επιτυχία

 • Ξεκινήστε νωρίς: Εάν γνωρίζετε ότι ο σκύλος σας θα χρειαστεί κολάρο σ στο μέλλον, ξεκινήστε την εκπαίδευση νωρίς, ιδανικά πριν από την επέμβαση ή τον τραυματισμό.
 • Κάντε το διασκεδαστικό: Διατηρήστε τις εκπαιδευτικές συνεδρίες σύντομες, θετικές και γεμάτες λιχουδιές και παιχνίδι.
 • Σεβαστείτε τα όρια του σκύλου σας: Εάν ο σκύλος σας δείχνει σημάδια άγχους ή φόβου, σταματήστε την εκπαίδευση και κάντε ένα διάλειμμα.
 • Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας: Εάν ο σκύλος σας δυσκολεύεται πολύ να φορέσει κώνο, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για εναλλακτικές λύσεις, όπως ένα κολάρο αποκατάστασης ή ένα φάρμακο για το άγχος.

Θυμηθείτε: Η υπομονή και η θετική ενίσχυση είναι το κλειδί για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να ανεχτεί τον κώνο. Με λίγη προσπάθεια, μπορείτε να κάνετε την ανάρρωσή του πιο άνετη και λιγότερο αγχωτική.

Επιπρόσθετα οφέλη της εκπαίδευσης για το ελισαβετιανό κολάρο

 • Ενισχύει τον δεσμό σας: Η εκπαίδευση του σκύλου σας χτίζει εμπιστοσύνη και ενισχύει τον δεσμό σας.
 • Προετοιμάζει τον σκύλο σας για άλλες ιατρικές διαδικασίες: Ο σκύλος σας θα είναι πιο χαλαρός σε μελλοντικές εξετάσεις ή θεραπείες.
 • Μειώνει το άγχος κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης: Ένας σκύλος που είναι άνετος με τον κώνο είναι πιο πιθανό να αναρρώσει γρηγορότερα και με λιγότερα προβλήματα.

Εάν αφιερώσετε χρόνο για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να φοράει κώνο, θα του προσφέρετε μια πιο ήρεμη και άνετη εμπειρία κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.