Οι γάτες είναι από τις πιο εκφραστικές οντότητες του ζωικού βασιλείου. Με τη μοναδική τους σωματική γλώσσα και τις διάφορες ηχητικές τους εκφράσεις, καταφέρνουν να επικοινωνούν μαζί μας με πολλούς τρόπους. Ένα συχνό ερώτημα που πολλοί ιδιοκτήτες γατών αναρωτιούνται είναι αν οι γάτες “κλαίνε”, και αν ναι, τι ακριβώς σημαίνει αυτό.
Φυσικά δάκρυα vs συναισθηματικά δάκρυα
Αρχικά, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη διαφορά ανάμεσα στα φυσικά δάκρυα και τα συναισθηματικά δάκρυα. Όπως και οι άνθρωποι, οι γάτες παράγουν δάκρυα για να λιπαίνουν τα μάτια τους και να τα προστατεύουν από ξένα σωματίδια. Εάν παρατηρήσετε ότι η γάτα σας έχει υπερβολικά υγρά μάτια ή δάκρυα, αυτό μπορεί να οφείλεται σε ιατρικό πρόβλημα, όπως μία αλλεργία ή μια λοίμωξη.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι γάτες παράγουν “συναισθηματικά δάκρυα” ως απάντηση σε συναισθηματικές καταστάσεις, όπως η θλίψη ή η χαρά.
Πώς εκφράζουν τα συναισθήματά τους οι γάτες;
Ενώ οι γάτες μπορεί να μην “κλαίνε” στον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι, σίγουρα έχουν πολλούς τρόπους να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Από τον τρόπο που κινούν την ουρά τους μέχρι τους διάφορους ήχους που παράγουν, οι γάτες είναι εξαιρετικά εκφραστικές.
Εάν η γάτα σας είναι ανήσυχη, ενοχλημένη ή φοβισμένη, μπορεί να μουρμουρίσει, να νιαουρίζει ή ακόμα και να φωνάζει. Επίσης, μπορεί να αλλάξει τη στάση της ουράς της, τα αυτιά της ή το σώμα της γενικότερα.
Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, οι γάτες δεν κλαίνε με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι βγάζοντας δάκρυα όταν είναι λυπημένες ή πονάνε. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν συναισθήματα ή ότι δεν μπορούν να τα εκφράσουν. Όταν η γάτα βιώνει συναισθηματικό είτε σωματικό πόνο, θα παρουσιάσει αλλαγές συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν φωνητικό κλάμα. Είναι σημαντικό για κάθε ιδιοκτήτη γατών να γνωρίζει τη γάτα του και να είναι ευαίσθητος στις ανάγκες και τα συναισθήματά της.
Οι γάτες δεν κλαίνε Αλλά ο Halls λέει ότι είτε η γάτα σας Ο ήχος μιας γάτας που κλαίει είναι συνήθως μεγαλύτερη σε διάρκεια και χαμηλότερη σε συχνότητα από την καθημερινή φλυαρία της γάτας.