Η γάτα τον αρχαίο κόσμο: Η σημασία των γατών στις αρχαίες κοινωνίες

By admin 2 Min Read

Οι γάτες είναι από τα πλέον αγαπητά κατοικίδια παγκοσμίως εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η παρουσία τους στις αρχαίες κοινωνίες και ο ρόλος που είχαν σε αυτές είναι ένα πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο της ιστορίας.

Αρχαίος Αίγυπτος

Στην αρχαία Αίγυπτο, οι γάτες ήταν ζώα που είχαν ιδιαίτερο σεβασμό. Θεωρούνταν ιερά και συνδεόνταν με τη θεά Μπαστέτ, προστάτιδα του σπιτιού, των γυναικών και των παιδιών. Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι οι γάτες προστατεύουν τα σπίτια από κακά πνεύματα και ασθένειες.

Αρχαία Ρώμη

Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι γάτες θεωρούνταν προστάτες των σιτηρών από τους ποντικούς και συχνά εικονίζονταν ως σύμβολα της ελευθερίας.

Αρχαία Κίνα

Στην αρχαία Κίνα, πίστευαν ότι οι γάτες φέρνουν καλή τύχη και έδιωχναν τα κακά πνεύματα. Συχνά τις τοποθετούσαν κοντά σε ναούς και αυλές.

- Advertisement -

Ευρώπη του Μεσαίωνα

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, οι γάτες στην Ευρώπη αντιμετώπιζαν διάφορες στάσεις. Σε ορισμένα μέρη, θεωρούνταν δυσοίωνα, ενώ σε άλλα ήταν ιδιαίτερα αγαπητές για τις ικανότητες τους στο κυνήγι των ποντικών.

Οι γάτες, σε όλες τις περιοχές και τις εποχές, έχουν συνδεθεί με το μυστηριακό και το θεϊκό. Η ικανότητά τους να συνυπάρχουν με τον άνθρωπο, να προστατεύουν τα σπίτια και τα σιτηρά ή άλλες προμήθειες από τα ενοχλητικά ζώα, καθώς και η ανεξάρτητη στάση τους, τις έχει κάνει να γίνουν ένα από τα πλέον αγαπητά ζώα στην ιστορία του ανθρώπου.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.