Η γάτα σας χάνει βάρος; Μην ανησυχείτε, υπάρχουν λύσεις!

By Σοφία Λαμόρ 5 Min Read

Η απώλεια βάρους στις γάτες μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, τους οποίους μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε σε δύο βασικές ομάδες

#1. Παράγοντες που σχετίζονται με την λήψη τροφής

 • Έλλειψη όρεξης: Η γάτα σας μπορεί να μην τρώει επαρκώς για διάφορους λόγους, όπως:
  • Στοματικά προβλήματα: Πόνος, φλεγμονή ή δυσκολία στη μάσηση μπορεί να κάνουν την τροφή δυσάρεστη για την γάτα σας.
  • Στρες: Αλλαγές στο περιβάλλον, νέα κατοικίδια, άγχος από μετακόμιση ή θόρυβο, ακόμη και η αλλαγή της τροφής ή του δοχείου φαγητού, μπορούν να επηρεάσουν την όρεξη της γάτας σας.
  • Κατάθλιψη: Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή άλλες ψυχολογικές καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της όρεξης.
  • Νόσος: Ορισμένες ασθένειες, όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρκίνος, λοιμώξεις ή διαβήτης, μπορούν να προκαλέσουν απώλεια όρεξης στις γάτες.
 • Προβλήματα με την τροφή: Η τροφή μπορεί να έχει αλλοιωθεί, να μην αρέσει στη γάτα σας ή να μην είναι κατάλληλη για την ηλικία, τη φυλή ή τις διατροφικές της ανάγκες.
 • Δυσκολία στην πρόσβαση στην τροφή: Αν η γάτα σας έχει δυσκολία στην κίνηση ή στον ανταγωνισμό με άλλα κατοικίδια για τροφή, ίσως να μην τρώει αρκετά.

#2. Παράγοντες που σχετίζονται με την καύση ενέργειας:

Δείτε επίσης: Πόσο συχνά πρέπει να ταΐζω τη γάτα μου;

- Advertisement -
 • Αυξημένη σωματική δραστηριότητα: Αν η γάτα σας είναι πιο δραστήρια από το συνηθισμένο, ίσως να καίει περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνει.
 • Υπερθυρεοειδισμός: Αυτή η ασθένεια προκαλεί υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οδηγώντας σε αυξημένο μεταβολισμό και απώλεια βάρους.
 • Παράσιτα: Εσωτερικά παράσιτα, όπως σκουλήκια ή κοκκίδια, μπορούν να απορροφούν θρεπτικά συστατικά από την τροφή της γάτας σας, οδηγώντας σε απώλεια βάρους.
 • Διαβήτης: Ο διαβήτης επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα της γάτας σας χρησιμοποιεί την γλυκόζη, με αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας και βάρους.

#Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε στον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε την αιτία της απώλειας βάρους της γάτας σας.

Ο κτηνίατρός σας θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση, ίσως χρειαστεί να κάνει εξετάσεις αίματος ή άλλες διαγνωστικές δοκιμές, και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγές στη διατροφή, φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετώπιση της υποκείμενης ασθένειας.

#Εκτός από την επίσκεψη στον κτηνίατρο, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε

 • Παρακολουθήστε το βάρος της γάτας σας τακτικά: Ζυγίζετε τη γάτα σας μία φορά την εβδομάδα και καταγράφετε το βάρος της.
 • Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει πρόσβαση σε φρέσκο νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για την υγεία της γάτας σας και μπορεί να σας φέρει χαρά, αγάπη και συντροφικότητα.Οι γάτες είναι υπέροχα κατοικίδια, με μοναδική προσωπικότητα και παιχνιδιάρικο χαρακτήρα.Μπορούν να σας γεμίσουν με γέλιο, τρυφερότητα και ζεστασιά, προσφέροντάς σας συναισθήματα γαλήνης και χαλάρωσης.

  Παράλληλα, η φροντίδα μίας γάτας μπορεί να σας μάθει ευθύνη, υπομονή και ανιδιοτελή αγάπη.

  Η σχέση σας με τη γάτα σας μπορεί να εξελιχθεί σε μια βαθιά και ουσιαστική σύνδεση, γεμάτη αμοιβαία κατανόηση και στοργή.

  Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη που μπορεί να σας προσφέρει η γάτα σας:

  • Μείωση του άγχους και του στρες: Έρευνες έχουν δείξει ότι η χαλάρωση που προσφέρει η επαφή με τις γάτες, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και κορτιζόλης στο σώμα.
  • Βελτίωση της ψυχικής υγείας: Η φροντίδα μίας γάτας μπορεί να σας δώσει ένα αίσθημα σκοπού και ευθύνης, ενώ η συντροφικότητα και η αγάπη που προσφέρει, μπορούν να καταπολεμήσουν το αίσθημα μοναξιάς και κατάθλιψης.
  • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Η έκθεση στα βακτήρια που υπάρχουν στο τρίχωμα και στα σωματικά υγρά των γατών, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα στα παιδιά.
  • Μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα: Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες γατών έχουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Καλύτερη ποιότητα ύπνου: Η χαλαρωτική παρουσία μίας γάτας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε πιο ήρεμα και βαθιά.
  • Κοινωνική αλληλεπίδραση: Η γάτα σας μπορεί να γίνει ένα κοινό ενδιαφέρον και συζήτησης με άλλους ανθρώπους, βοηθώντας σας να δημιουργήσετε νέες φιλίες και γνωριμίες.

  Φυσικά, η φροντίδα μίας γάτας έρχεται με κάποιες ευθύνες.

  Θα χρειαστεί να της παρέχετε τροφή, νερό, καθαρό χώρο για να ζει και να παίζει, καθώς και κτηνιατρική φροντίδα.

  Είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να παίζετε με τη γάτα σας, να την χαιδεύετε και να της δείχνετε την αγάπη σας.

  Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε γάτα, βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να αναλάβετε τις ευθύνες που συνεπάγεται η φροντίδα της.

  Με την κατάλληλη φροντίδα και αγάπη, η γάτα σας μπορεί να γίνει ένας πιστός σύντροφος για πολλά χρόνια, χαρίζοντάς σας άπειρες στιγμές χαράς και ευτυχίας.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.