Η γάτα μου μιλάει; – Μπορούν οι γάτες να μιλούν

By admin 5 Min Read

Οι γάτες δεν μπορούν να μιλήσουν με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι, χρησιμοποιώντας λέξεις και προτάσεις. Ωστόσο, οι γάτες επικοινωνούν με τους ανθρώπους και μεταξύ τους με διάφορους τρόπους, όπως με τη χρήση της φωνής, του σώματος και της ουράς τους.

Μπορούν οι γάτες να μιλήσουν σαν τους ανθρώπους;

Κάθε γάτα νιαουρίζει με έναν μοναδικό τρόπο. Αυτό βοηθά τη μητέρα της, όταν είναι μικρό γατάκι, αλλά και τον ιδιοκτήτη του κατοικιδίου να αναγνωρίζουν το μοναδικό της νιαούρισμα. Ωστόσο, το νιαούρισμα τους θα διαφέρει ανάλογα με την κατάστασή τους και τις ανάγκες τους. Πώς το κάνουν αυτό; Οι γάτες μαθαίνουν να ρυθμίζουν τους ήχους που θέλουν να κάνουν. Εάν οι ανάγκες τους καλύπτονται νιαουρίζοντας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα συνεχίσουν νατο κάνουν με τον ίδιο τρόπο για να καλύψουν την ίδια ανάγκη. Θα πειραματιστούν με διάφορους τόνους και διάρκειες αυτού του ήχου.

Αν νιαουρίζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο όταν πεινάει και εσύ την ταΐζεις θα το κάνεις συνέχεια. Αν νιαουρίζει με κάποιον άλλο τρόπο γιατί θέλει να πάει σε άλλο δωμάτιο που έχεις κλειστά και εσύ το κάνεις θα το κάνει επίσης πάντα

Όλοι μας έχουμε δει βίντεο με γάτες που νιαουρίζουν και ακούγεται σαν να λένε κάποιες συγκεκριμένες λέξεις Για παράδειγμα, οι γάτες θα ακούσουν όταν λέτε “όχι” σε ορισμένες καταστάσεις και ενδεχομένως να πουν εν τέλει ένα “νιάου” με χαμηλό και διαφορετικό τόνο. Για εμάς, αυτό ακούγεται σαν τη λέξη γιατί, ωστόσο, είναι απλώς μια παραλλαγή του νιαούρισματός τους.

Έτσι, μπορούν οι γάτες να μιλήσουν σαν τους ανθρώπους;
Σε ορισμένες περιπτώσεις, το νιαούρισμα μιας γάτας μπορεί να ακούγεται παρόμοιο με μια λέξη στα ελληνικά. Ωστόσο, οι γάτες δεν μπορούν φυσικά να παράγουν τους ίδιους ήχους με τους ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας καταλαβαίνουν, απλώς σημαίνει ότι δεν μπορούν να παράγουν τους ίδιους ήχους που μπορούμε εμείς.

- Advertisement -

Μπορούν οι γάτες να μάθουν να μιλούν σαν τους ανθρώπους;

Όχι. Οι φωνητικές χορδές και το στόμα μιας γάτας δεν είναι ικανά να παράγουν τους ίδιους ήχους που κάνουν οι άνθρωποι. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι φυσικά αδύνατο για αυτούς να μάθουν να μιλούν σε οποιαδήποτε γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών.

Πως επικοινωνούν οι γάτες με τους ανθρώπους

Όπως είδατε, δεν υπάρχει ένα ενιαίο λεξικό της γλώσσας της γάτας. Τώρα, αν γνωρίζετε το αιλουροειδές σας, θα είναι εύκολο για εσάς να συμπεράνετε πώς επικοινωνούν μαζί σας και τι θέλουν να σας εκφράσουν σε διάφορες περιπτώσεις. Ακολουθεί μια λίστα με πράγματα που η γάτα σας μπορεί να προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας:

Φωνητική επικοινωνία

Τα γατιά εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους μέσω διάφορων ήχων, όπως το νιαούρισμα, τον κλάμα, το χουρχουρητό, κλπ. Για παράδειγμα, μια γάτα που χωρίζει συνήθως είναι άνετη και ικανοποιημένη, ενώ μια γάτα που κλαίει η νιαουρίζει μπορεί να ζητάει προσοχή ή να δηλώνει ότι κάτι είναι λάθος.

Σωματική επικοινωνία

Οι γάτες επίσης χρησιμοποιούν τα σώματά τους για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Για παράδειγμα, μια γάτα με την ουρά της ευθεία και τα αυτιά της ψηλά είναι συνήθως χαρούμενη και άνετη. Αντίθετα, μια γάτα με την ουρά της μεταξύ των ποδιών της και τα αυτιά της πίσω είναι συνήθως φοβισμένη ή απειλητική.

Χειρονομίες

Οι γάτες επίσης χρησιμοποιούν χειρονομίες για να επικοινωνήσουν. Για παράδειγμα, μια γάτα που γλείφει τον εαυτό της μπορεί να προσπαθεί να καθησυχάσει τον εαυτό της, ενώ μια γάτα που χτυπάει τον εαυτό της με την πατούσα μπορεί να δηλώνει αποδοχή ή αγάπη.

- Advertisement -

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, αν και οι γάτες δεν μπορούν να “μιλήσουν” με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι, έχουν πολλούς διάφορους τρόπους για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις ανάγκες τους.
Με το να παρατηρείτε προσεκτικά τη γάτα σας και να μαθαίνετε τους διάφορους τρόπους που χρησιμοποιεί για να επικοινωνήσει, μπορείτε να αναπτύξετε μια πιο βαθιά και πιο ικανοποιητική σχέση με τον τετράποδο φίλο σας.

Leave your vote

Share This Article
Leave a comment

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.