Οι γάτες, όντως, επικοινωνούν μαζί μας με διάφορους τρόπους, πέρα από την ομιλία με τον τρόπο που μιλούν οι άνθρωποι.
Ας δούμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια που δίνουν οι γάτες για να “μιλήσουν”:
Μέσα ήχους
- Νιαούρισμα: Ίσως το πιο γνωστό “γλωσσικό” στοιχείο των γατών, το νιαούρισμα μπορεί να εκφράσει διάφορα συναισθήματα, όπως πείνα, χαρά, ενόχληση ή πόνο.
- Γουργούρισμα: Συνήθως συνδεδεμένο με την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, το γουργούρισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να καθησυχάσει τον εαυτό τους ή άλλες γάτες.
- Τσιριζήματα: Υψηλόφωνα τσιριζήματα μπορεί να υποδηλώνουν ενθουσιασμό, ενώ πιο χαμηλά τσιριζήματα μπορεί να εκφράζουν δυσαρέσκεια ή φόβο.
- Συριγμός: Ο συριγμός αποτελεί προειδοποίηση, που σημαίνει ότι η γάτα νιώθει απειλή ή εκνευρισμό.
- Κραυγές: Δυνατές κραυγές μπορεί να υποδηλώνουν πόνο, φόβο ή ακραίο άγχος.
Δείτε επίσης: Σημάδια οτι η γάτα πονάει
Μέσα από τη γλώσσα του σώματος
- Τρίψιμο: Η γάτα σας τρίβεται πάνω σας για να αφήσει το άρωμά της και να δείξει ότι σας ανήκει.
- Ζύμωμα: Η κίνηση ζυμώματος με τα πόδια πάνω σας μιμείται τη συμπεριφορά που είχε ως γατάκι στη μητέρα του και εκφράζει ευχαρίστηση και ασφάλεια.
- Κούνημα της ουράς: Μια χαλαρή, κυκλική κίνηση της ουράς δείχνει ικανοποίηση, ενώ μια γρήγορα κουνιστή ουρά μπορεί να υποδηλώνει ενθουσιασμό ή νευρικότητα.
- Στάση σώματος: Μια καμπουριασμένη γάτα με τεντωμένη ουρά νιώθει απειλή, ενώ μια γάτα που στέκεται ψηλά με σηκωμένη ουρά αισθάνεται σιγουριά και αυτοπεποίθηση.
- Επαφή με τα μάτια: Η έντονη οπτική επαφή μπορεί να σημαίνει ότι η γάτα σας θέλει την προσοχή σας, ζητάει φαγητό ή νιώθει απειλή.
Εκτός από τα παραπάνω, κάθε γάτα έχει τον δικό της μοναδικό τρόπο “ομιλίας”. Αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε τη γάτα σας και να μάθετε τα σημάδια της, έτσι ώστε να κατανοείτε καλύτερα τα συναισθήματά της και τις ανάγκες της.
Να θυμάστε ότι, η “γλώσσα” των γατών είναι περίπλοκη και συχνά υποκειμενική. Εάν ανησυχείτε για τη συμπεριφορά της γάτας σας ή εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να “καταλάβετε” τα “λόγια” της, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ή ειδικό συμπεριφοράς ζώων.